Herlev Bladet

10. klasse: Styrket fokus på elever fra Herlev

10. klasse i folkeskolen skal afskaffes fra 2030, men indtil da prioriteres klassetrinet med fuld styrke på Kildegårdskolen, og nu er der fokus på at holde tilbuddet til elever fra Herlev Kommune.

Fra august 2030 skal det ikke længere være muligt at gå i 10. klasse i den danske folkeskole, blev det vedtaget på Christiansborg i en aftale om fremtidens gymnasier tidligere i år.

Dermed forsvinder et fast element fra Kildegårdskolen, hvor Herlev Kommunes 10. klasseordning altid har haft hjemme, siden klassetrinet forsvandt fra de enkelte skoler og blev samlet et sted.

I dette skoleår, hvor det er besluttet at droppe 10. klasse, har man på Kildegårdskolen oplevet, at tilbuddet har været populært hos de unge. Så populært at den ene klasse, som der er budgetteret med, nærmest har sprængt rammerne for, hvor mange elever der kan være.

»Vi rundede 28 børn i løbet af skoleåret, det er fantastisk og viser, at der er behov for noget for de børn, der brug for et år mere at tænke sig om i og udvikle sig fagligt og socialt. Men det er også meget presset,« siger skoleleder Jonas de Molade Skjødt.

Her går lærerne virkelig op i, at vi laver noget, og de interesserer sig også for, hvordan vi har det

Nej til andre kommuner

Forløbet i 10. klasse er, at nogle elever er der helt fra begyndelsen, andre kommer til, når de ikke blevet optaget på en ungdomsuddannelse, og andre igen tilslutter sig, når de har droppet en uddannelse, i nogle tilfælde er der tilgang af elever til helt ud på foråret.

Lige nu er der 14 tilmeldt til 10. klasse næste skoleår, og det er normalt for dette tidspunkt, oplyser Jonas de Molade Skjødt, og det kan sagtens vokse til det dobbelte eller mere. Cirka en tredjedel af eleverne i 10. klasse på Kildegårdskolen kommer fra andre kommuner end Herlev, og det skal der laves om på.

»Vi har normalt åbnet dørene for elever fra andre kommuner, men næste skoleår fokuserer vi på herlevborgerne, og vi skal også have mulighed for at sige ja til nogle af dem i løbet af året. Som udgangspunkt vil vi sige nej til elever fra andre kommuner, men det kan da ikke afvises, at vi eventuelt optager et par enkelte udefra,« fastslår han.

Jonas de Molade Skjødt glæder sig over, at det er lykkedes at skabe et attraktivt miljø, som elever udefra bliver tiltrukket af, hvor der er fokus på at følge eleverne, og både det læringsmæssige og kreative er i fokus.

»Det handler om at fokusere på de unge, der kan have det svært eller er i tvivl om, hvad de skal, dem, synes jeg, at vi er gode til at løfte. Vi har et godt ry, og nogle tager hertil, selvom der kan være langt. Vores lille miljø tiltaler mange,« siger han, men det lille miljø kan blive for presset, og derfor er fokus nu på elever fra Herlev, dem der skal være plads til.

Drosler ikke ned

Med Kildegårdskolens lange tradition for 10. klasse ærgrer det Jonas de Molade Skjødt at skulle af med denne mulighed, han vil dog ikke afskrive, at den kommende epx-uddannelse, der blandt skal målrettes elever, der endnu ikke ved i hvilken retning af livet, de skal gå, kan udfylde rollen.

»Som skoleleder er jeg ked af at skulle af med 10. Men det vigtige er, at børn, som ikke præcist ved, hvad de skal efter 9. klasse, stadig kan samles op. Som alle andre ved jeg endnu ikke, hvad der præcist kommer til at ske, men det jeg ser, virker forholdsvis fornuftigt med campus også for dem, der ikke går den boglige vej. Det er blot vigtigt, at der stadig er små miljøer,« fremhæver han og fastslår, at Kildegårdskolen bestemt ikke skruer ned for 10. klasse de kommende år.

»Vi kører 10. klasse, som vi hele tiden har kørt den og drosler ikke ned. De unge, der kommer ind, skal have et fantastisk år i 10. klasse,« siger han.

Blandt de nuværende elever i 10. klasse er Mina Alpata en af dem, der ikke har gået der fra begyndelsen. Hun gik på et andet 10. klassetilbud uden for Herlev.

»Det var meget useriøst, og ingen tog hånd om dig. Her går lærerne virkelig op i, at vi laver noget, og de interesserer sig også for, hvordan vi har det, og om vi har brug for støtte,« siger hun om 10. klasse på Kildegårdskolen.

Modstandere af ændring

For Mina Alpata er det vigtigt at få så gode karakterer som muligt, og hun nævner, at hendes gennemsnit er vokset med to efter skiftet. To andre elever, Muhammed Alsadi og David Naghdiani, nævner også forbedringer af karakterer som noget afgørende for at gå i 10. Alle tre søger ind i gymnasiet efter sommerferien.

»Jeg vil gerne have karaktererne hævet, det er hårdt arbejde og dedikation. Og vi har rigtig gode lærere, som er meget motiverende,« lyder det rosende fra Muhammed Alsadi.

David Naghdiani har gået på Kildegårdskolen i alle tidligere skoleår og var egentlig taget væk derfra, men efter en dag på teknisk skole fandt han ud af, at det ikke var noget for ham. Han og skolen klikkede ikke sammen, som han udtrykker det, og så søgte han til 10. klasse på sin gamle skole.

»Det er udmærket at være tilbage, og jeg synes, at undervisningen er bedre i 10.,« siger han.

Alle tre elever er glade for den mulighed, som 10. klasse er for dem, og de stærke modstandere af, at der ikke skal være det tilbud i fremtiden.

»Det er perfekt for 10. med os, der vil have et bedre snit,« siger David Naghdiani.

»Det virker som om, at man ikke har noget til vores målgruppe i fremtiden,« mener Mina Alpata.

Fakta: 

Regeringen, SF og Dansk Folkeparti indgik i februar en aftale om at oprette en ny toårig erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse (epx), som blandt andet skal favne elever, der ikke er så boglige. Med aftalen afskaffes 10. klasse i folkeskolerne, og HF nedlægges. Ændringerne træder i kraft fra 2030.

LÆS OGSÅ: Unge i praktik som frivillige naturplejere

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!