Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

709 grønne boliger på vej på Hørkær – flere på tegnebrættet

Skanska og NCC bygger for over én milliard kroner på Hørkær. Wihlborgs, der ejer en stor del af området, afventer til bedre tider.

Første step i realiseringen af Herlevs nye bydel, Marielund, er godt på vej. I hvert fald er NCC i færd med at opføre 445 to- til fireværelses-boliger på den tidligere asfaltfabriks grund, Hørkær 8, og de skal stå færdige i slutningen af september 2025. Og nu har selskabet Skanska netop offentliggjort, at man har fået byggetilladelse til at opføre 264 to- til femværelses-boliger lige over for på Hørkær 7-9 med færdiggørelse i juni 2025.

»Der er fortsat stor efterspørgsel på lejeboliger, så derfor sætter vi gang i byggeriet på et tidspunkt, hvor flere i branchen forholder sig afventende. Det er et lidt udfordret marked, men der er en stærk interesse for nybyggede og energivenlige lejeboliger centralt i Herlev,« siger Kristian Møller Petersen, der er projektudviklingschef for Skanskas boliger.

SE flere illustrationer om Hørkær Have her

Han oplyser, at byggeriet både henvender sig til singler, børnefamilier og seniorer, og at der kommer legepladser, grønne gårdmiljøer, en tagterrasse, et drivhus og et mindre fælleshus med mødelokaler, kontorpladser til ‘hjemmekontor’, køkken og fællesvaskeri, som alt sammen understøtter samvær og uformelle møder blandt beboerne.

»Vi tror på det, men vi er også inde i et marked, hvor andre er stoppet med at bygge, men vi tror på, at behovet er der. Vi skal også hjælpe vores entreprenører i den her tid,« understreger han og tilføjer, at man efter ønske fra Herlev Kommune har som mål at blive færdig så hurtigt som muligt i stedet for eksempelvis at dele byggeprocessen op.

Når det er sagt, blev lokalplanen lavet færdig for flere år tilbage – nemlig i 2018.

Fokus på familier – og naboer

Så hvorfor har det taget så lang tid at komme i gang?

»Vi har nok også lige skulle finde ud af, om det projekt, vi lavede, var det rigtige. Det var det ikke, men så retænkte vi det og sagde ‘det kan vi gøre bedre’, og nu har vi ændret faconen og inddelingen af lejligheder i flere små, og så er den store konstruktion mod banen flyttet (11 etager), og der er kommet mange flere ladepladser. Faktisk ekstremt mange i forhold til andre steder. For eksempel arbejder byggeriet over for med fem, mens vi udstyrer 44 af de 264 parkeringspladser med ladestandere, så det er lidt af en fremtidssikring fra vores side og muligheden for at gøre noget ekstra,« forklarer Kristian Møller Petersen, der tilføjer, at man også arbejder med et koncept om delebiler.

Det der med at bygge i højden har fyldt en del i debatten i Herlev, hvad er jeres overvejelser i forhold til at bygge i 11 etager?

»Ifølge lokalplanen må vi bygge op til 11 etager, så vi bygger det, vi må. (…) Når vi køber en grund, så køber vi x antal byggeretter. Hvis vi bygger mindre, så bliver de bare dyrere, så derfor bygger vi det, vi kan, for ellers er vores omkostninger større,« forklarer han og understreger, at de som bygherre også skal have casen til at hænge sammen økonomisk.

Han pointerer dog, at de netop med gentænkningen af projektet har taget flere hensyn end i første udkast.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den første skitse af Hørkær Have ville lægge de 11 etager mod S-togsbanen. Nu har man dog flyttet dem ud mod Hørkær. Illustration: Skanska

 

»Nu lægger vi de 11 etager ud til vejen, så det passer med projektet overfor, der også går op til 11 etager. Oprindelig var den høje bygning tættere på banen, men for at respektere den gamle del af Herlev og øge afstanden til de eksisterende beboere, har vi flyttet højden væk,« påpeger Skanskas projektudviklingschef.

Tidligere byggerier i Herlev som for eksempel jeres nabo Glødelampen har fået kritik for ikke at have tilstrækkeligt med grønne uderum og legearealer til børnene. Hvad har I gjort?

»Vi vil gerne lave et gårdmiljø, som giver noget til familierne. Normalt vil vi lave boliger til børnefamilierne i en opgang, men nu har vi valgt at lægge dem i stueetagen, så de kan få en lille have, og børnene kan løbe ud og lege. Vi sætter også et lille hegn op i gården, så den er åben, men ikke åben for en på tre år, så du kan stadig lade dit barn løbe ud og lege. Og så laver vi et fælleshus i midten. Det gør vi, fordi vi kan se, at hvis vi sørger for, der er et fællesskab, så synes folk, det er rart at bo der, og så bor de der også lidt længere,« fortæller Kristian Møller Petersen.

Ligger højt på bæredygtigheds-skalaen

Selvom Lokalplan 103 for Skanskas byggeri, som kaldes ‘Hørkær Have’, er fra 2018 og dermed ligger før Lokalplan 121 for udvikling af Hørkær og Vasekær og før udviklingsplanen for Erhvervskvarteret minder de to byggerier meget om hinanden. For eksempel er de begge udformet som karréer, der varierer i højde, sådan at deres højeste del på 11 etager vender ud mod Hørkær. Ligeledes er den gennemsnitlige lejlighedsstørrelse for NCC på 75 kvadratmeter, mens Skanskas er på 85. Dog er bebyggelsesprocenterne i lokalplanerne forskellige. For Skanskas vedkommende på 150, mens NCC må bygge på 225 procent.

Da begge skal være en del af Herlev Kommunes grønne vision for Marielund, er der også tænkt bæredygtighed ind i projekterne. For eksempel skal de begge DGNB-certificeres, hvilket betyder, at de overholder en række kriterier i forhold til en fælles forståelse i branchen af, hvad der er bæredygtigt byggeri. Her går Skanska efter en guld-certificering, mens NCC sigter efter platin – det vil sige de højeste kategorier.

»Det gør, at du får et bedre byggeri generelt, end hvis du ikke gør det. Du sikrer en byggeproces af høj kvalitet, og folk ved, at de kan flytte ind til tiden, og at bygningen ikke er fyldt med fejl og mangler, så man kan godt sige, at det er et kvalitetsstempel på mange områder,« forklarer Skanskas projektudviklingschef.

Artiklen fortsætter under billedet.

NCC er i gang med at bygge 445 boliger på Hørkær 8 – dér, hvor den gamle asfaltfabrik lå. Illustrationer: NCC

Afventer bedre tider

Udover de to byggerier arbejder Wihlborgs, som ejer en stor del af matriklerne i området, også med at udvikle nye boliger. Blandt andet på Hørkær 16 til 28, hvor man har søsat et samarbejde med Realdania og Statens Kunstfond om et fornyende og fremtidssynet projekt, der aldrig er set før. Det er stadig på tegnebrættet, men går ud på at bygge huse oven på de eksisterende erhvervsboliger i kvarteret. Projektet har fået navnet ‘Symbiosehusene’. Derudover arbejder man også på Vasekær 7-9, hvor der i dag er græs. Her er planen at bygge cirka 200 boliger på omkring 18.500 kvadratmeter. Wihlborgs har også omkring 7.000 kvadratmeter på Hørkær 11 mellem ‘Hørkær Have og Glødelampen. Her er der i dag parkeringspladser, hvorfor der ikke er lagt konkrete planer for det område endnu.

Skanska og NCC er gået i gang med at opføre boliger, hvornår går I i gang?

»Vi er langtidsinvestorer, og som tiden er nu, vil vi hellere time det rigtigt, så det bliver mere sikkert at gå i gang end at starte nu. Men vi har været med til at udvikle lokalplanen for området (Lokalplan 121, red.), og vi er meget aktive allerede blandt andet med byggeriet af en ny daginstitution (Hørkær 16-18, red.) og med udviklingen af Det grønne loop, som er en del af visionen for kvarteret, så vi kommer til at gøre noget, vi kan bare ikke sige hvornår,« fortæller porteføljechef i Wihlborgs, Johan Tofte.

Skanskas ‘Hørkær Have’ koster 529 millioner kroner, mens NCC bygger for 640 millioner kroner. Altså i alt: 1.169 millioner kroner.

Visualisering af Wihlborgs projekt med 200 boliger på Vasekær. Illustration: Wihlborgs
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!