Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Åbner for viden-skab fyldt med leg og læring

I anledning af FN's videnskabsår sætter Herlev Bibliotek spot på 'viden' i sin nye efterårsudstilling, hvor man kan lege med mikroskop og molekyler og blive klogere på for eksempel strandfund og stjernebilleder.

Hvis man forestiller sig, at viden er en vare og Herlev Bibliotek et supermarked, så er der masser af gode tilbud på bibliotekets hylder for tiden. Faktisk har biblioteket fyldt et helt reolsystem med det, man kunne kalde for nyttige nips og tips.

FN har udnævnt 2022 som videnskabsår, og det er netop i den anledning, at bibliotekets efterårstema er ‘viden’. En temmelig abstrakt størrelse, der i udgangspunktet kan formidles på mange forskellige måder.

Men fra denne weekend og frem bliver det gjort ret konkret i form af en udstilling, hvor fysiske reoler og skabe med viden, altså viden-skabe, gemmer på overraskelser og aha-oplevelser, der kan være med til at gøre os klogere.

»Vi arbejder for at skabe undren og nysgerrighed i alt, hvad vi laver, så vi håber, at de besøgende vil kigge på rummene og måske blive fanget af dem og også få interesse for at kigge i bøgerne,« fortæller Louise Haslund Sørensen, der er faglig koordinator og tovholder på udstillingen.

Både for børn og voksne

Møblementet, som står udstillet midt i Herlev Biblioteks store sal, gemmer på i alt 33 rum med hver sin bog om et givent emne samt en aktivitet, der er knyttet til emnet og også findes i bogen. Bag en af lågerne gemmer sig for eksempel flere glas med krydderier, som man skal identificere og en bog om mad. Bag en anden finder man en bog om strandfund og forskellige ting fra stranden. Der er også en kasse med brugte bleer, som skal stables, og en bog om arkitektur.

På den måde bliver der altså rig mulighed for at gå på opdagelse i videnskaben og løse forskellige aktiviteter på stedet, eller man kan tage dem med sig hjem. Der er også ekstra bøger, som man kan låne, hvis man er blevet bidt af at lege med molekyler for eksempel og gerne vil lære mere om den danske videnskabsmand Niels Bohr, der for 100 år siden modtog nobelprisen i fysisk.

LÆS OGSÅ: Verdens bedste morgen

Fælles for alle bøgerne er, at det er børnefaglitteratur, men, understreger Louise Haslund Sørensen, udstillingen er for alle, og alle kan komme hjem med ny viden – både børn og barnlige sjæle.

Hun viser blandt andet også et reolsystem lavet som en kryds og tværs, hvor man ved hjælp af store bogstavklodser skal placere dem på hylderne, så de danner det ord, der udgør svaret på nogle af de spørgsmål, der stilles. Men vil man finde svarene, kræver det, at man selv går på tilbudsjagt efter ny viden.

Udstillingen åbner denne weekend i bibliotekets åbningstid.

Hvad gemmer viden-skabet på. Besøg biblioteket og bliv klogere. Foto: Kenneth Hougaard.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!