Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Afspærringen af Gråpilevej giver dårlig stemning i mosen

Sagen om afspærringen af Gråpilevej har stået på i lang tid, og det skaber dårlig stemning blandt de borgere, som hyppigt benytter Smør- og Fedtmosen.

I Smør- og Fedtmosen har sagen om afspærringen af Gråpilevej længe fyldt meget, og det har skabt en uro i mosen, at der endnu ikke er kommet en afgørelse i sagen. 

Det mener Ejner K. Holst, der er bestyrelsesformand for Danmarks Naturfredningsforenings (DN) afdeling i Herlev. 

»Det er et problem, at adgangen i mosen er blevet begrænset. Og det er et problem, at man har en sag, der tager så lang tid. Alle undrer sig jo over, hvad sker der,« siger han. 

Politiet har siden de modtog anmeldelsen om afspærringen den 5. marts 2021 kørt en politisag, og nu et år senere er en grundejer på Gråpilevej tiltalt for ulovligt at have spærret vejen. 

»Nu bliver det jo så retten, der til slut skal afgøre det, men det kan jo også tage rigtig lang tid. Det gør ikke noget godt for stemningen i mosen,« siger formanden for DN Herlev.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ejner K. Holst, der er bestyrelsesformand i Danmarks Naturfrednignsforenings afdeling i Herlev mener, at sagen om afspærring af Gråpilvej har skabt dårlig stemning i mosen . Arkivfoto: Henrik Lüthcke.

En kompliceret sag 

Ifølge Ejner K. Holst er sagen om afspærringen på Gråpilevej en kompliceret sag, fordi området omkring grundejerens ejendom er fredet. 

Det betyder, at der er en række forhold og love, som grundejeren skal leve op til. Formanden for DN Herlev fortæller, at der på Gråpilvej har været cykel- og gå-ret igennem mange år, og ifølge fredningen af området skal Gråpilevej være tilgængelig for offentligheden. 

»Vi (DN Herlev, red.) bryder os ikke om selvtægt, hverken på den ene eller anden måde ved at vanskeliggøre vej-ret. Vi bryder os til gengæld heller ikke om sabotage af hegnene,« siger formanden for DN Herlev, der hentyder til den uro, der har været i forbindelse med afspærringen af Gråpilevej, hvor grundejerens hegn har været udsat for hærværk. 

»Vi er jo rigtig kede af det for mosen skyld, og vi er kede af det, for dem som bruger det. Og for den sags skyld også for grundejeren, fordi det er jo for alle en rigtig træls situation, at freden i mosen bliver brudt på den her måde,« siger han.

det er jo for alle en rigtig træls situation, at freden i mosen bliver brudt på den her måde

Har taget for lang tid 

En endelig afklaring på sagen om Gråpilevej er dog ikke lige om hjørnet, fordi sagen først skal afgøres i retten.

 »Det gør jo, at både fredningen i mosen, vejretten og for den sags skyld også grundejeren, hænger i et limbo,« siger bestyrelsesformanden og tilføjer: 

»Så vi ser meget gerne, at vi hurtigt får fundet en afgørelse, og også får fundet en løsning, så man stadigvæk kan færdes ad Gråpilevej helt ud til Værebro,« siger Ejner K. Holst. 

Hvad håber du og DN Herlev, der kommer til at ske i sagen?

»Jeg håber jo, at vi finder en løsning, så alle kan være der. Manden har jorden, og han skal kunne være der, men der skal også være mulighed for  at Herlevs borgere, og for den sags skyld også Gladsaxes og Værløses borgere, kan bruge det fantastiske område, vi har 10 minutter fra Rådhuspladsen. Det er jo hele vores områdes lunge og refugium,« siger han og tilføjer: 

»Det synes jeg godt, kunne have været blevet gjort hurtigere, men jeg ved jo selvfølgelig også at både politiet og retssystemet har andre ting at gøre end en grusvej i Smør- og Fedtmosen« siger han.

LÆS OGSÅ: Narkosag på Kobbervej

Sker ikke nok i sagen

I 12 år har Connie Vikkelsø Hansen gået en fast eftermiddagstur med sin hund i Smør- og Fedtmosen, men nu må de gå en anden rute. Billedet er ikke fra mosen. Privatfoto.

En af de herlevborgere som hyppigt bruger Smør- og Fedtmosen er Connie Vikkelsø Hansen, der altid går altid eftermiddagstur

med sin hund i mosen. Hun plejede ofte af dreje ned ad Gråpilevej, når hun gik hjem, men på grund af afspærringen kan hun ikke længere komme den vej.

Det frustrerer også hundelufteren, at det har taget så lang tid at behandle sagen.

»Jeg synes, det er helt grotesk, at det kan lade sig gøre. Det er også helt grotesk, at Herlev Kommune kom så sent ind i sagen,« siger hun.

Ifølge Connie Vikkelsø Hansen er Smør- og Fedtmosen den største perle, der findes i Herlev, og derfor forstår hun ikke, at kommunen ikke har taget en mere aktiv del i diskussionen om afspærringen af Gråpilevej.

»De skulle jo have haft meget mere øje med, hvad han (grundejeren, red.) lavede helt fra start, når det nu er et fredet område. Kommunen kom alt for sent ind i kampen«, siger hun.

Hundelufteren selv har givet sin mening til kende i diverse Facebook-grupper om Smør- og Fedtmosen. Hun har også tidligere skrevet læserbreve om det fredede naturområde i Herlev Bladet, hvis der var noget, hun var utilfreds med. Men i forhold til sagen på Gråpilevej, har hun holdt lidt igen.

»Man bliver lidt træt. Hvis man synes, der er noget, der er forkert, så vil man da prøve at gøre det bedre, men jeg synes godt nok, at det har været som at slå i en dyne i forhold til denne sag,« siger hun.

Hvornår sagen skal afgøres i retten vides endnu ikke, og derfor må DN Herlev og de borgere, der benytter Gråpilevej i Smør- og Fedtmosen fortsat vente tålmodigt.

Herlev Kommune har i forbindelse med tiltalen af grundejeren skrevet til Herlev Bladet, at kommunen ikke ønsker at kommentere sagen, fordi sagen ligger hos politiet.

LÆS OGSÅ: Indkørsel til Tornerosevej lukkes midlertidigt

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!