Annette fra Herlev har åbnet sit hjem for en ukrainsk flygtning: Derfor gør hun det
Annette Nielsen har gjort plads i sin treværelses lejlighed i Herlev til en ukrainsk krigsflygtning de næste måneder. Og det er faktisk slet ikke fjernt for hende at gøre den slags for at hjælpe andre i nød.
I sin treværelses lejlighed på Herlev Hovedgade har Annette Nielsen gjort klar. Sengen er redt, sengetæppet er lagt på, og pyntepuderne er placeret pænt oven på, så det er både hyggeligt og indbydende. Et lille bord med en radio, og en stol at sidde på står også klar, ligesom et par hylder i skabet er ryddet.
For om få timer kommer en ukrainsk kvinde, som er flygtet fra krigen i landet, og skal bo hos Annette Nielsen i Herlev de næste måneder.
Anette Nielsen er nemlig en af de frivillige i byen, som har meldt sig klar til at tage imod og huse ukrainske flygtninge. Hun har både husrum, hjerterum og overskud til alt, hvad det indebærer, fortæller hun, da Herlev Bladet møder hende i lejligheden et par timer før, den ukrainske kvinder melder sin ankomst og flytter ind på det 12 kvadratmeter store værelse, der er gjort klar til hende.
»Min hjælp kan gøre en forskel. Og hvis vi alle hjælper med det, vi kan, så kan vi virkelig gøre en stor forskel,« siger hun.
LÆS OGSÅ: Butikker i Herlev hjælper dyr i Ukraine
Nærliggende at åbne sit hjem
Der er lige nu mange muligheder for at hjælpe og gøre en forskel for ukrainere. Nogen kører i bus til grænsen og henter flygtninge til Danmark. Andre samler materiel nødhjælp ind. Mens andre igen laver indsamlinger. Hjælpsomheden har været stor, siden krigen brød ud, og for Annette Nielsen blev det hurtigt klart, at hun også skulle hjælpe på den ene eller den anden måde.
Men det at åbne sit hjem for mennesker i nød er ikke helt fjernt for hende.
Det er nemlig ikke første gang, at Annette Nielsen huser folk i nød. Tilbage i 1980’erne havde hun eksempelvis to tjekkiske flygtninge boende, og siden da har hun i kortere perioder både haft en mand med autisme, en pige fra Rumænien med arbejde i byen, en belgisk studerende og senest i efteråret 2021 to italienske studerende boende.
Så da Frivilligcenter og Selvhjælp Herlev meldte ud, at de ville koordinere frivillige indsatser for at hjælpe ukrainere, blandt andet i forhold til bolig, meldte hun sig klar.
Artiklen fortsætter under billedet
Tid og overskud til at hjælpe og integrere
Reaktionerne på beslutningen om at åbne sit hjem for en flygtning fra både venner, familie og folk på Facebook har været overældende og positiv, men enkelte har stillet spørgsmålstegn ved, om Annette Nielsen er klar over, hvilket ansvar hun påtager sig. Og det er hun, fortæller hun, da vi stiller hende det samme spørgsmål.
»Jeg ved godt, at jeg nok skal få min sag for, for jeg er jo personen, der også skal have kontakt til myndigheder og hjælpe med mange ting, men jeg er lidt typen, der ikke giver op og finder på løsninger og er kreativ. Derudover synes jeg, at det er spændende. Og så er jeg også lige gået på efterløn, så jeg har jo også tiden til alt, hvad det indebærer,« svarer hun.
LÆS OGSÅ: Sådan kan du hjælpe Ukraine
Man ved jo ikke, hvad man møder
Annette Nielsen fortæller også, at hun er opmærksom på, at man ikke ved, hvad man møder, når man siger ja til at huse en, der er flygtet fra krig. Og derfor står hun bare klar med åbne arme uden at have forventninger til noget.
»Jeg kender ikke hendes (den ukrainske kvinde red.) historie, og jeg ved ikke, hvad hun har oplevet. Men uanset hvad, så kommer man med noget i rygsækken, når man flygter fra krig,« siger hun og fortsætter:
»Jeg vil derfor mærke efter, hvad hun har brug for og tager det hele, som det kommer. Jeg forestiller mig, at hvis hun har mod på og lyst til det, så kommer hun til at blive en del af min familie. Det blev de tjekkiske flygtninge dengang. Men det er jo ikke til at vide, om hun kan eller vil det. Det er ikke til at vide, om det at være en del af en familie er for hårdt eller svært. Men min indfaldsvinkel er, at hun skal være med mig. Det giver ikke mening, at hun skal sidde her på værelset alene og bare være sig selv.«
Artiklen fortsætter under billedet
Det kunne være mine børn og børnebørn
Hjælpsomhed og medfølelse for andre menneskers situationer har altid været en del af Annette Nielsens væsen, og det er også derfor, at hun tidligere har hjulpet alt fra flygtninge til studerende i bolignød, men det, der særligt har rørt hende ved den nuværende krise, er de mange billeder af kvinder og børn på flugt. Det får hende til at tænke på sin egen familie.
»På det helt medmenneskelige plan, så har det virkelig ramt mig at se kvinder og børn på flugt. Det kunne lige så godt i princippet have været mine døtre og mine børnebørn. Det er meget nært« siger hun og fortsætter:
»For mig spiller det dog ikke en rolle, at det er flygtninge, som er fra Europa. For mig er det et menneske uanset etnicitet. Den gang, at vi havde syriske flygtninge, der oplevede jeg for eksempel bare ikke, at man gjorde den her slags. Der er jo blevet åbnet op på en helt anden måde, hvor vi nemt kan hjælpe og lukke dem ind i vores hjem. Og den mulighed benytter jeg mig af nu,« siger hun.
LÆS OGSÅ: Borgmester: Herlev er klar til tage imod de første flygtninge
Mange ting er lige nu uvisse, men forventningen er, at den ukrainske kvinde skal bo hos Annette Nielsen de næste to til tre måneder, men skulle det ske, at det bliver nødvendigt at have hende boende længere, så er hun også klar.
Der er lukket for kommentarer