Antallet af Herlev-børn med særlige behov er steget markant
Siden 2020 har Herlev Kommune henvist markant flere børn med særlige behov til eksterne skoledagbehandlingstilbud end tidligere. Derfor vil man nu udvide kommunens eget tilbud 'Fokusklassen'.
Antallet af børn i Herlev med særlige behov, der ikke kan imødekommes i hverken kommunens folkeskoler eller på en specialskole, er siden 2020 steget markant.
I 2020 visiterede Herlev Kommune nemlig 18,5 børn til det, der kaldes ekstern skoledagbehandling. Ved udgangen af 2022 var det antal steget til 34,4 – der er altså næsten tale om en fordobling i antallet af børn og unge, hvis særlige behov ikke kan opfyldes i kommunens eksisterende skoler.
LÆS OGSÅ: Politikere kalder brugen af vikarer i Herlevs folkeskoler både ‘bekymrende’ og ‘alvorligt’
Det fremgår af dagsordenen for det kommende møde i Familie- og Forebyggelsesudvalget, der skal afholdes 21. februar.
Børn og unge visiteres til ekstern skoledagbehandling, hvis de har omfattende specialundervisnings- og behandlingsmæssige behov, der betyder, at de ikke kan gå i et alment tilbud eller på en specialskole. I de tilfælde købe kommunen altså behandlingen af eksterne virksomheder.
Vi udvide eget tilbud
Den markante stigning i antallet af børn med behov for ekstra hjælp har betydet et økonomisk pres på det specialiserede børneområde – og det er et pres, som kommunen forudser vil fortsætte.
Derfor foreslår forvaltningen nu, at kommunen udvider sit eget tilbud ved navn ‘Fokusklassen’, så der i fremtiden er 22 pladser frem for de eksisterende 12 pladser.
LÆS OGSÅ: PFAS i Herlev: Få det fulde overblik her
Håbet med det er dels at kunne give et bedre skoletilbud til nogle af de unge, der ikke trives i det skoledagbehandlingstilbud, som de lige nu har, og dels at visitere færre til ekstern skoledagbehandling i fremtiden for i stedet at tilbyde en plads i Fokusklassen.
»Det vil være en fordel for disse elever, så de bevarer tilknytningen til deres lokale miljøer, fritidstilbud og relationer, samtidige med at de får et individuelt tilrettelagt skoletilbud,« skriver Herlev Kommune om forslaget.
På grund af det øgede antal børn og unge med særlige behov foreslår kommunen desuden at udvide Fokusklassen, så også undervisning på 6. årgang kan tilbydes. Lige nu er Fokusklassen et tilbud for 7.-10. klasses elever.
Finanseringen af udvidelsen af Fokusskolen skal findes ved at færre unge visiteres til eksterne skoledagbehandlingstilbud – altså ved at rykke penge, man lige nu bruger uden for kommunen, så de kan bruges internt i kommunen i stedet.
FAKTA OM FOKUSKLASSEN
Fokusklassen blev oprettet i august 2018 og er et tilbud på Ungdomsskolen for elever i 7.-10. klasse, der ikke kan benytte et alment skoletilbud.
Fokusklassen blev oprettet for at tilbyde sårbare elever et mere lokalt skoletilbud som alternativ til skoledagbehandlingstilbud, der ligger langt fra elevernes eget, lokale miljø.
Tilbuddet om at komme i fokusklassen bliver givet til elever, der gennem en længere tid har haft en problematisk tilknytning til skolen. En del af Fokusklassens elever har vanskeligheder som social isolation, angst, depression og autisme.
I Fokusklassen undervises alle elever i matematik, dansk og engelsk, og så kan der sammensættes individuelle fagpakker til de unge, der er i stand til at få undervisning ud over de tre fag.
Siden 2019 er 18 elever gået ud af Fokusskolen efter enten 9. eller 10. klasse. De fleste elever er gået videre i en forberedende grunduddannelse (FU) eller på en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU).
Der er lukket for kommentarer