Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Banebrydende Herlev-projekt vil reducere risikoen for at børn af overvægtige mødre selv bliver overvægtige

Forskningsprojektet PRE-STORK på Steno Diabetes Center Copenhagen og Herlev Hospital vil for første gang undersøge, om overvægtige kvinder, der tilbydes sund kost, motion og samtaler før graviditeten, kan få en bedre graviditet, fødsel og på længere sigt sundere børn. I den forbindelse søger man lige nu kvinder, der vil være med i projektet.

Der kan være mange ting, vi træner op til i livet: Motionsløbet, bikinisæsonen, bryllupsbilledet, men hvad med graviditeten? Det kan i den grad betale sig, lyder argumentationen i et nyt stort forskningsprojekt, PRE-STORK, som Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) i Herlev sammen med Herlev Hospital og Københavns Universitet netop har sat i søen.

Projektet tager udgangspunkt i det faktum, at børn af mødre med overvægt selv har en større risiko for at blive overvægtige. Men gør man noget ved overvægten allerede FØR graviditeten, kan det måske vise sig at have en masse gavnlige effekter som for eksempel at mindske risikoen for børn med overvægtig senere i livet. Og hvem vil ikke forsøge at skabe de bedste levevilkår for sine børn, spørger professor Tina Vilsbøll retorisk.

En ud af tre kvinder er overvægtige, når de bliver gravide, og deres børn har betydelig øget risiko for selv at blive overvægtige som unge og voksne

Hun er professor og diabeteslæge ved SDCC og har aldrig før været med til et projekt af sådan en kaliber. 24 millioner kroner har Novo Nordisk Fonden støttet med over en femårig periode, og de skal nok blive brugt, påpeger professoren og understreger, der er rigeligt at tage fat på.

LÆS MERE: Novo Nordisk Fonden har bevilliget 60 mio. kr. til tre projekter om børns overvægt.

»En ud af tre kvinder er overvægtige, når de bliver gravide, og deres børn har betydelig øget risiko for selv at blive overvægtige som unge og voksne,« fortæller hun og tilføjer, at overvægt er et stigende problem i Danmark, hvor 18,5 procent af befolkningen lig med cirka en million er svært overvægtige (body mass index (BMI) på over 30 kg/m2, red.).

Deres overvægt kan føre til type-2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme, men for kvinderne også til komplicerede graviditeter og fødsler, hvor der er en risiko for, at fysiske udfordringer gives videre til næste generation. Dertil kommer, at 15 til 20 procent af de danske børn er overvægtige, mens tre til fire procent er svært overvægtige. Det fremgår af rapporten ‘Forebyggelse af overvægt blandt børn og unge’ fra Vidensrådet.

»Alt det vi ikke bryder os om, graviditetsdiabetes, svangerskabsforgiftning og kejsersnit, kommer med en øget BMI, så hvis baby er normalvægtig og en ellers overvægtig mor er blevet mindre,   fordi hun har trænet og spist sundt, så er vores tese, at vi vil se gavnlige effekter på mor i graviditeten, som formentlig også gavner hendes fødsel,« supplerer overlæge og professor Thomas Bergholt fra Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Herlev Hospital, der også er med i projektet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tina Vilsbøl, forskningsleder på projektet Pre-Stork. Foto: Lizette Kabré/SDCC

En løsning på tre ben

Men én ting er tesen, en anden er at føre den ud i livet, og det bliver noget af en udfordring, erkender både Tina Vilsbøll og Thomas Bergholt. For det nye i PRE-STORK-projektet, som også fremgår af navnet, er, at de skal have fat i 360 kvinder, som skal deltage i projektet, FØR de bliver gravide.

»Vi ved, at ændrede livsstilsvaner, når kvinden er gravid, har en begrænset effekt på deres babyer, så vi vil gerne gøre noget, før de bliver gravide, og vores hypotese er, at vi via kost, motion og en mentorordning – for eksempel samtaler med en idrætsfysiolog, en mentor eller en diætist – vil kunne gøre noget godt for baby,« forklarer Thomas Bergholt.

Han tilføjer, at der er cirka 5.400 fødsler om året på Herlev Hospital, hvoraf en tredjedel af kvinderne opfylder definitionen på at være overvægtig (en BMI på over 25, red.).

Udregn din BMI her.

Tina Vilsbøl opsummerer:

»Så vi leder altså efter kvinder med overvægt (BMI over 27 kg/m2), de skal være mellem 18 og 34 år (op til 38 hvis de tidligere har været gravide) med et mål om at blive gravide inden for et års tid, men samtidig skal de også være indstillet på at sætte deres graviditetsforsøg på pause det første halve år,« siger hun, der oplyser, at kvinderne skal regne med at være en del af projektet i omkring halvandet år. Dertil kommer, at deres partner også kan blive en del af projektet.

Tidskrævende men godt givet ud

Mens halvdelen af de 360 kvinder skal udgøre en kontrolgruppe, er det kun den anden halvdel, der skal være aktiv. Det gør man for at kunne se, om de nævnte tiltag rent faktisk gør en forskel. For den aktive halvdel gælder, at de i de første otte uger skal gennemgå en lavkaloriediæt, hvor de maksimalt må indtage 800 kalorier om dagen i forhold til de 2.400 til 3.000 kalorier, som typisk vil være deres normale energibehov.

Som det er i dag, er der er ikke noget organiseret tilbud før graviditeten, så hvis man kan vise, at det kan betale sig at sætte ind før, så tror jeg, det vil åbne for nogle muligheder,

»I de første otte uger begynder vi at lære dem om deres krop, at lære dem at træne, de begynder at træne en gang om ugen her i træningssalen på SDCC. Vi har også flotte Foodlabs, hvor de skal lære om god kost, og efter de otte uger med lavkaloriediæt forventer vi, at kvinderne har tabt sig i gennemsnit 10-12 procent. Det har vi set i tidligere studier,« siger Tina Vilsbøll og tilføjer, at kvinderne også bliver inddelt i grupper, en slags før-graviditets-mødregrupper, så de også får et socialt fællesskab at støtte sig til.

LÆS OGSÅ: Åbner for viden-skab fyldt med leg og læring

Efter de otte uger går der fire måneder, hvor de gradvist øger deres træning med mulighed for at træne to gange om ugen med fysiske trænere på SDCC. Målet er at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om mindst 150 minutters fysisk aktivitet med moderat intensitet om ugen.

»Det er ret meget tid, de skal bruge på det, men det er gratis og et godt tilbud, samtidig tilbyder vi dem en mentor, som er en fagperson, som er der, når det regner, hvis manden er udfordrende, eller andre bump på vejen,« lyder det.

Når kvinderne efter de ni måneders graviditet, så skal føde, er planen at måle baby ved hjælp af en scanner for at se, hvordan babys kropssammensætning er.

»Dér tror vi på, at de kvinder, der modtaget den aktive ”behandling”, at deres børn vil have en anden kropssammensætning, end de kvinder, der ikke har været lige så fysisk aktive, og vi forventer, at de sunde kvinders børn vil have 54 gram mindre fedt end kontrolgruppens kvinder,« påpeger professoren, men understreger, at man stadig ikke vil kunne vide, om børnene som teenagere vil være mindre overvægtige.

Artiklen fortsætter under billedet.

Thomas Bergholt fra Gynækologisk-Obstetrisk Afd. på Herlev Hospital. Foto: Lizette Kabré/SDCC

Vil gerne følge til dørs

Derfor skal man også undersøge børnene fire måneder efter fødslen og måske, hvis der senere bevilliges flere penge, følge dem i deres opvækst.

»Vi stopper ikke, når babyerne er født. De 200-225 PRE-STORK-babyer som fødes, vil vi gerne følge, til de er seks år, hvis vi får penge til det,« fortæller Tina Vilsbøll og tilføjer, at det også vil komme kontrolgruppens babyer til gode.

De skal have cirka 80 procent af de 360 medvirkende til at gennemføre forløbet for at kunne bruge resultaterne til noget, og den store drøm er for dem begge, at ‘PRE-STORK’ bliver et permanent tilbud, som fjerner tabuet omkring overvægt og giver nogle sundere børn.

»Som det er i dag, er der ikke noget organiseret tilbud før graviditeten, så hvis man kan vise, at det kan betale sig at sætte ind før, så tror jeg, det vil åbne for nogle muligheder,« vurderer Thomas Bergholt.

 

Fakta om PRE-STORK

Der skal rekrutteres 360 kvinder.

Kriterier for deltagelse

  • Body mass index (BMI) på mellem 27 og 42 kg/m2
  • Alder fra 18 til 34 år (op til 38 år hvis man før har været gravid frem til 16. uge)
  • Ingen kendt infertilitet eller infertilitetsbehandling
  • Må ikke være fedmeopereret, have haft graviditetsdiabetes eller lide af en alvorlig psykiatrisk sygdom
  • Skal føde på Herlev Hospital (der ligger ved siden af SDCC)

Kontakt

sdc-fp-pre-stork@regionh.dk eller per telefon: 40387586 (hverdage mellem 07.30-15.30).

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!