Det gik, som det gjorde på Økonomi- og Planlægningsudvalgsmødet, da kommunalbestyrelsen torsdag skulle beslutte, hvilket lokalplanforslag for Bangs Torv man ville sende i høring i ni uger.
Både SF’s og de konservatives ændringsforslag om et Bangs Torvs-byggeri på max. seks etager i højden blev forkastet, mens Socialdemokratiets og Enhedslistens ændringsforslag blev vedtaget med 13 stemmer for og seks imod.
Konservative og SF holdt fast i som på nævnte udvalgsmøde, at man havde håbet på at få opbakning til et Bangs Torv-projekt, som ligger tæt op ad kommuneplanen, hvad angår byggehøjder på max. fem seks etager, mens de resterende partier slog på, at der er et behov for at udvikle Herlev, som det gælder om at rykke på.
Vi har virkelig arbejdet på at få dem til at høre på at det ikke blev så højt, og så kan vi diskutere, hvem der har allermest is i maven
»Enhedslisten ville ønske, at kommunen ejer den grund, for så kunne vi gøre noget helt andet, men det er den Obelske Fond (C.W. Obel Ejendomme, red.), der har købt Bangs Torv, så det er dem kommer med et forslag, og vi har gjort meget for at arbejde med udvikler henimod et projekt, der bliver mindre i højde og i kompakthed. Vi har virkelig arbejdet på at få dem til at høre på at det ikke blev så højt, og så kan vi diskutere, hvem der har allermest is i maven, men vi har det sådan, at der skal ske noget. Vi skal ikke ud i endnu en proces, hvor de måske sælger grunden til andre, måske vælger at dele grunden op til flere forskellige grundejere, og hvad vil der så ske,« lød det fra Marianne Dithmer, der også er formand for Miljø-, Klima- og Teknikudvalget.
LÆS MERE: Seks etager er urealistisk siger bygherre
Ingen udvikling lig med forfald
Både hun og Marco Damgaard fra Socialdemokratiet understregede, at man skal huske på, at forslaget trods er gået fra 13 etager til ni og stadig rummer mange af de kvaliteter, som politikerne har nævnt i kommuneplanen, at man ønsker sig.
»Man kan godt have en konservativ, romantisk tankegang om, at så vil Herlev blive ved med at være, som det altid har været (…), men hvis vi ikke udvikler vores by, skaber vækst og økonomisk fundament i vores by, så har vi ikke råd til velfærd til borgerne, så er der ikke plads, og ingen udvikling er lig med forfald. Derfor skal vi udvikle og forny i respekt for byen, borgerne og fælleskaberne,« påpegede Marco Damgaard, der godt turde garantere, at stort set ingen herlevborgere ønsker et Bangs Torv, som det ser ud nu.
»Det gør vi heller ikke, men man kan også gøre mere end at sige, man kan handle. Det er det, vi gør,« sagde han.
VIDEO: Lokalplanforslag om Bangs Torv på KB-møde
Giver god symmetri
Også Hanne Bjørn fra Liberal Alliance og Deniz Kücükavci fra Moderaterne stemte for ændringsforslaget. Blandt andet var Hanne Bjørns argumentation, at skulle der bygges højt nogen steder, skulle det være dér.
»Jeg siger ikke ja til at bygge højt andre steder, men jeg siger, at dernede passer det godt ind, for på den anden side ligger der et højt rådhustårn (…), så jeg synes, det giver symmetri, at der ligger noget andet overfor. Så man har en samlet bymidte,« sagde hun, der er med på, at nogen er nervøse for byggehøjden i projektet, men opfordrede dem til at kigge på tegningerne.
»Jeg tror, det vil forskønne området og rådhustårnet.«
Lokalplanforslag 124 giver i sit udgangspunkt mulighed for op til 300 boliger, detailhandel og erhverv i stueetagerne, et stort, grønt gårdrum og bevarelse af tunnellen under Herlev Hovedgade. Derudover er der vedtaget, at bygherre betaler for en venstresvingbane fra Herlev Hovedgade i en øst-vestlig retning mod Stumpedal. Ydermere er der også vedtaget, at bygherre får råderet over fortovet langs Herlev Hovedgade 121-131, som skal flyttes ind på den private matrikel tættere på butikkerne. I stedet vil man etablere beplantning og cykelparkering på nuværende fortov.
Lokalplanforslaget sendes nu i ni ugers høring, og inden det skal endeligt vedtages med evt. ændringer, vil der også blive holdt et borgermøde.
INDSEND høringssvar her (fra næste uge)
Det oprindelige forslag:
28.668 m2
4-13 etager
Gennemsnit: 6,83 etager
bebyggelsesprocent 255.
Det vedtagne ændringsforslag:
27.496 m2
4-9 etager
Gennemsnit: 6,6 etager
Bebyggelsesprocent 247.
Der er lukket for kommentarer