Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Basketball hjælper psykisk sårbare med at komme ud af døren

Et samarbejde mellem Herlev Kommune og BMS Herlev betyder, at Jesper sammen med en håndfuld andre psykisk sårbare kommer ud af døren - og det har en enorm betydning for hans liv.

Kort inden 12:30 på en forårstorsdag begynder en håndfuld mennesker så småt at stimle sammen foran Herlev Hallerne.

Det gode humør er næsten til at tage og føle på, mens de hilser på hinanden. En fistbump eller to bliver udvekslet, et enkelt kram bliver givet, og så bevæger gruppen sig ellers i samlet flok ind i hallen, hvor de den næste time skal spille basketball.

For mig handler det her ikke så meget om spillet i sig selv. Det handler om det, jeg kan give gennem spillet

Den her beskrivelse kan for de fleste nok lyde som noget ganske normalt – ja, måske er det nærmest en direkte gengivelse af manges hverdag. Men for lige netop den her gruppe mennesker er det noget særligt at møde op foran hallen, hilse på hinanden og tage ind og spille basketball.

Gruppen har nemlig alle sammen det til fælles, at de er psykisk sårbare på den ene eller anden måde. Bare det at træde udenfor hjemmets fire vægge kan virke uoverskueligt. Så at komme ned en gang om ugen og dyrke noget motion sammen med andre, gør en verden til forskel.

Det synes i hvert fald Jesper, som hver torsdag er med til at træne basket. Og med en bold under armen er han klar til at fortælle til Herlev Bladets udsendte reporter, præcis hvorfor han elsker det.

LÆS OGSÅ: Hav hjelmen spændt og cyklen pumpet, når KCK-Herlev inviterer til sæsonstart 

12 år uden stoffer

Jesper har det meste af sig liv kæmpet mod et misbrug. Han har taget en del hårde stoffer i sin levetid, men med metadonbehandling har han klaret sig gennem 12 år helt uden at tage stoffer.

Selvom 12 år er gået, så fortæller Jesper dog, at der stadig er svære dage, hvor han tænker på at tage stoffer, og derfor laver han heller ikke mange forskellige ting i sin hverdag. Han er mest hjemme og på et værested. Men nu går han så også til basket.

»Det er rigtig dejligt at komme ud og prøve noget nyt. Og så er det også virkelig sjovt at komme ud og blive trænet af en professionel basketballspiller,« fortæller Jesper og tilføjer:

»Og så er det bare skide hyggeligt, og det giver mig noget glæde og positivitet.«

Jesper nyder at kunne komme en gang om ugen og skyde bolde i kurven. Foto: Amanda Kieler Andersen.

Positiv effekt på fysisk og psykisk helbred

Baskettræningen er opstået gennem et samarbejde mellem BMS Herlev og Herlev Kommune, og det er et idrætstilbud for personer over 18 år med psykiske vanskeligheder.

Men basket er faktisk ikke det eneste idrætstilbud, som findes i projektet, kommunen har kaldt ‘Motion for alle’. Man kan både gå til badminton, svømning, fitness og yoga.

»De her tilbud er alle sammen et godt springbræt til at turde komme ud i foreningslivet. Motion har også bare en rigtig positiv effekt på de psykiske udfordringer, som mange står med, og når vi samtidig kan tilbyde dem et trygt rum, hvor de kan udvikle sig, så har det alt i alt en enormt positiv effekt på både deres fysiske og psykiske helbred,« fortæller Sara Wammen, der er idrætskoordinator i Herlev Kommune.

For Jesper var det imidlertid særligt muligheden for at træne sammen med en professionel, der trak i ham. Holdet bliver nemlig trænet af Mariam Hannoun, der altså er professionel basketspiller i BMS Herlev.

»Det er meget fedt at lære basket af en professionel. Derfor håber jeg også, at tilbuddet bliver en mere fast ting,« siger Jesper.

Det handler ikke om spillet

På banen i hallen får Mariam Hannoun de fem basketspillere, der er mødt op til dagens træning, i gang med et spil, hvor det gælder om først at nå 20 point. Hun presser dem til at løbe lidt hurtigere, hepper på dem, når de scorer og griner højt, når øvelsen er afsluttet.

Og smilene breder sig også langsomt på spillernes læber.

»For mig handler det her ikke så meget om spillet i sig selv. Det handler om det, jeg kan give gennem spillet. Hvis jeg kan sprede lidt glæde, hjælpe dem til at få det godt med sig selv, bryde med nogle af deres dårlige vaner og styrke deres selvtillid, så er det det hele værd for mig,« fortæller Mariam Hannoun.

Mariam Hannoun er selv professionel basketballspiller. Hun er desuden hjælpetræner på BMS Herlevs u14-hold for piger og har også trænet basket i blandt andet USA. Foto: Amanda Kieler Andersen.

 

For nogle af Jespers holdkammerater er træningen ikke kun med til at give smil på læben. Det er også med til at give ro i hovedet for en masse tanker, der ellers normalt optager alt plads.

Hvis du er interesseret i at høre mere om kommunens tilbud Motion for alle, kan du tage kontakt til Sara Wammen på 20 20 83 04, eller du kan læse mere lige her.

Jesper optræder i denne artikel kun med sit fornavn. Redaktionen er bekendt med hans fulde navn.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!