Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Bemandingsproblemer i ældreplejen blev løst over sommeren med fleksibilitet og medbestemmelse

For mange kommuner er det noget af en udfordring at få vagtplanerne i ældreplejen til at hænge sammen særligt i sommerperioden. Men i Herlev har man forsøgt sig med forskellige tiltag, der faktisk har virket.

Det er nok gået de færrestes næser forbi, at det er en udfordring at skaffe sundhedspersonale til ældreplejen.

Det er både en udfordring i Herlev, men det er også en udfordring i resten af landet, og flere kommuner har sågar været nødt til at gå i nødberedskab.

»Det er en kæmpe udfordring i alle kommuner, at der ikke er medarbejdere nok, og sommerperioden har altid været svær at få til at gå op,« lyder det fra Gitte Bomholdt (S), der er udvalgsformand for Sundheds- og voksenudvalget i Herlev.

Erfaringerne indtil videre har vist os, at planlægning ofte lykkes bedre, når den lægges ud i yderste led

Og denne sommer har ikke været nogen undtagelse. Men alligevel er sommeren gået overordnet godt, fortæller udvalgsformanden.

»Inden jeg gik på sommerferie, var jeg rundt og besøge alle plejeafdelinger i kommunen for at tale med personalet og borgerne på de forskellige steder. De fortæller alle, at det er svært at få til at gå op, men at det faktisk hænger sammen,« lyder det fra Gitte Bomholdt.

Medarbejdere får mere medbestemmelse

Og årsagen til, at det faktisk har hængt nogenlunde sammen hen over sommeren i Herlev, skal findes i en række forskellige tiltag, som man har forsøgt sig med. Og så skal en del af æren også tilskrives medarbejderne på området.

»Alle ledere og medarbejdere på ældreområdet har været enormt fleksible, og det har haft en stor betydning,« siger Gitte Bomholdt.


Har du en god eller en dårlig oplevelse med ældreplejen i Herlev, som du har lyst til at dele? Så skriv en mail til amanda@herlevbladet.dk.


Ud over at have fleksible medarbejdere så har man i Herlev forsøgt sig med et ekstra tillæg, som gives til de faste medarbejdere, når de tager ekstra vagter i sommerperioden. Og så har man også som et forsøg givet medarbejderne mulighed for i højere grad selv at planlægge deres arbejdsdag og arbejdsopgaver.

Noget, der naturligvis sker under bestemte rammer og i samarbejde med ledelsen.

»Det har allerede givet gode resultater, og erfaringerne indtil videre har vist os, at planlægning ofte lykkes bedre, når den lægges ud i yderste led. Det er derfor også noget, vi skal arbejde videre med i den kommende tid,« fortæller Gitte Bomholdt.

Fremtiden bliver en udfordring

I fremtiden forudser udvalgsformanden dog, at bemandingsproblemerne i ældreplejen ikke bare kan løses med ekstra tillæg og fleksible medarbejdere og ledere.

»Jeg tror helt klart, at det bliver et tiltagende problem, og der bliver i den grad rift om medarbejderne i de kommende år,« siger hun og fortsætter:

»Vi er som kommune forpligtet til at levere de ydelser, som borgerne har brug for, og derfor skal vi sikre os, at medarbejderne har lyst til at blive. Det er en topprioriteret opgave,« siger Gitte Bomholdt, der altså peger på, at yderligere frisættelse af medarbejderne er vejen, man vil forsøge at gå.

LÆS OGSÅ: Herlevs borgmester kalder på store forandringer: ‘Det er en illusion at tro, at det kan blive ved’

Og mens fremtiden ifølge udvalgsformanden altså byder på store udfordringer med at skaffe medarbejdere, så har en af sommerens udfordringer været brugen af vikarer.

For i sidste øjeblik har der været et stort frafald af vikarer, der ellers var blevet meldt på af vikarbureauet.

»Og det er jo et problem, når man fra morgenstunden mangler en til tre medarbejdere, der ellers var meldt på til at tage en vagt,« afslutter Gitte Bomholdt.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!