
Borgmester bakker op om frivillig naturpleje: Velkommen i det grønne
Der skal snart vedtages en ny plejeplan for Smør- og Fedtmosen, for Hjortespring Naturplejeforening er det vigtigt at bevare den nuværende ordning, hvilket Marco Damgaard tilslutter sig.
»Det er fantastisk, at man kan føle sig på landet kun 10 minutters cykeltur fra rådhuset,« lyder det fra Herlevs borgmester Marco Damgaard, som er inviteret til Smør- og Fedtmosen af formand for Hjortespring Naturplejeforening og Danmarks Naturfredningforening (DN) Herlev, Ejner K. Holst.
Cykelturen kom dog til at vare lidt mere end 10 minutter, da borgmesteren lige skulle skifte sko, som passer til mosen, på vejen.
Det var ikke blot for at have en hyggelig tur og sludder i det grønne, at Marco Damgaard var inviteret dertil.
Ved at tilse dyrene daglig og give dem en kop roepiller gør vi dem menneskevante
Dyr bliver menneskevante
Den nuværende plejeplan for Smør- og Fedtmosen, der er vedtaget i såvel Herlev som Gladsaxe Kommune, udløber med i år, og når en ny skal træde i kraft fra 2026, håber Hjortespring Naturplejeforening kraftigt på, at de fortsat kan være en del af indsatsen i området. I modsætning til hvis naturen skulle passe fuldstændig på sig selv, som man er gået over til flere steder i landet.
Det mener Ejner K. Holst, at området i den nordlige del af Herlev Kommune er alt for lille til, og derudover fremhæver han, at det netop er vigtigt at kunne inddrage borgerne i det grønne område, som er det eneste af den størrelse i kommunen.
Det synspunkt vil han understrege over for borgmesteren i selve området.
»Biodiversitet er godt, men der skal findes en balance. Og vi har både hensyn til biodiversitet og social og økonomisk bæredygtighed,« argumenterede han og nævnte, at 45 husstande er medlemmer af Hjortespring Naturplejeforening, der på skift dagligt tilser dyrene, og yderligere 20 familier har en løsere tilknytning. Desuden arrangerer foreningen rundvisninger for blandt andet børnehaver og svarer på spørgsmål for forbipasserende.
»Ved at tilse dyrene dagligt og give dem en kop roepiller gør vi dem menneskevante, hvilket gør det mulig også for ikke dyrevante medlemmer at deltage i pasningen, ligesom også børnefamilier kan deltage,« tilføjer han.

Vinterpause i naturplejen
Naturplejeforeningen har kreaturer i foldene fra foråret til november, hvorefter kvæget bliver det kød. I de mørke måneder er der ingen dyr ude at græsse, da det vil være for svært for mange medlemmer at kunne pleje område i de få lyse timer, der er på den tid af året. Ejner K. Holst fremhæver, at det har sine positive sider, når det gælder dyrelivet.
»I perioden uden dyr åbnes alle led, således mosens vilde dyr frit kan færdes i foldene, og vi kan se, at mange borgere også vandrer igennem dem,« siger han.
Tidligere var der også får, men Hjortespring Naturplejeforening har besluttet at stoppe med det dyr i år, da græssede alt for meget, hvilket gik ud over biodiversiteten.
Det er ikke svært for Ejner K. Holst at overbevise Marco Damgaard i, at naturplejen bør bevares på de nuværende vilkår.
»Vi skal både sikre fællesskabet og det grønne, det er netop den prioritet, vi har politisk. Vi skal ikke ud i, at området skal stå og passe sig selv, men derimod både prioritere naturen og de sociale hensyn,« lyder det fra borgmesteren.
Der er lukket for kommentarer