Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Borgmester står fast på trods af ministeropfordring: Journalister må stadig ikke filme kommunalbestyrelsesmøder

Selvom Danske Medier og senest indenrigsministeren opfordrer kommuner til at tillade journalister at filme kommunalbestyrelsesmøder, afviser Herlevs borgmester og vurderer i stedet, at kommunens plan om selv at livestreame møderne lever op til opfordringerne.

Af flere omgange har Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), afvist, at journalister skal have mulighed for at filme til kommunalbestyrelsesmøder i Herlev som led i deres dækning. Og den holdning har ikke ændret sig. Heller ikke selvom hans egen partifælle, indenrigs- og boligminister, Christian Rabjerg Madsen, for nylig i et svar til Danske Medier skrev, at han nu havde sendt et brev til KL (Kommunernes Landsforening, red.) med en opfordring til, at KL arbejder for, at de kommunalbestyrelser, der endnu ikke streamer deres møder og/eller tillader mediernes optagelse af møderne, tager initiativer med henblik på at sikre dette.

LÆS OGSÅ: Minister opfordrer KL til at sikre at journalister må filme

Forinden havde Danske Mediers direktør, Mads Brandstrup, blandt andet skrevet følgende til ministeren:

Danske Medier skal på denne baggrund opfordre dig til at sikre, at det fremover bliver en ret for medier at optage lyd og levende billeder fra åbne møder i kommunalbestyrelser.

Skal foregå respektfuldt

Men Herlev-borgmesteren står fast:

»Jeg synes, det er vigtigt, at kommunalbestyrelsesarbejdet foregår respektfuldt, og som jeg forstår ministerens udtalelser, og som jeg også har forstået direktøren for Danske Medier, så er man jo optaget af en åbenhed og en mulighed for, at der kan transmitteres fra kommunalbestyrelsesmøderne, og det arbejder vi jo på. Når vi flytter til det nye rådhus, vil vi sørge for, at møderne kan streames, og at der filmes så alle kommunalbestyrelsesmedlemmer kan ses og med en lydkvalitet, som gør, at de kan høres. De synes jeg er vigtigt, og det arbejder kommunalbestyrelsen på, og det, synes jeg, lever fuldt ud op til det, som jeg forstår både på Danske Medier og ministeren, er hensigten,« vurderer borgmesteren.

Formålet med at sidde med sin mobil og filme kommunalpolitikerne, nogle i nakken og nogle forfra og nogle med høj og god lyd og nogle med mindre god lyd, det er i min optik disrespektfuldt

Men det fremgår af brevet fra ministeren, at det også skal være muligt for journalister at filme til møderne, hvad tænker du om det?

»Ministeren siger jo ikke noget om i hvilken kvalitet. Hvis man lige pludselig skal sidde med mobiltelefoner og filme kommunalpolitikerne på vidt forskellige vilkår på både lyd og billede, nogle kan genkendes og nogle kan ikke, nogle kan høres og nogle kan ikke høres, det hører jeg ikke ministeren sige noget om, så det er fuldstændig afgørende for mig, at der står respekt om kommunalpolitikernes arbejde,« understreger Thomas Gyldal Petersen.

LÆS OGSÅ: Danske Medier: Uforståeligt at nogle kommuner i 2022 ikke tillader journalister at filme

Derfor mener han ikke, at journalisters optagelse af møder med for eksempel en mobiltelefon er respektfuldt over for lokalpolitikernes arbejde.

»Formålet med at sidde med sin mobil og filme kommunalpolitikerne, nogle i nakken og nogle forfra og nogle med høj og god lyd og nogle med mindre god lyd, det er i min optik disrespektfuldt over for den demografiske samtale,« fastslår han og tilføjer, at han læser ministerens og Danske Mediers udtalelser som om, at de lægger op til en dialog om, hvordan man kan videotransmittere fra møderne.

»Og det kommer vi til at kunne gøre rigtig fint, når vi flytter,« påpeger han.

Streaming stiller alle lige

Hvad hvis nu alle andre kommuner bortset fra Herlev tager ministerens opfordring til sig, hvilket signal vil det sende?

»Jeg er i virkeligheden meget uinteresserede i, hvad andre kommuner gør, jeg er dybt optaget af, at vi i Herlevs kommunalbestyrelse har god plads og gode vilkår for væsentlige drøftelser og beslutninger, som har stor betydning for herlevborgerne. Jeg synes, at man i det rum skal have respekt for de mennesker, der påtager sig den opgave, og derfor skal de behandles ordentligt. Også i det tilfælde, at de skal dækkes af lyd og billeder. Derfor, når det handler om Herlevs kommunalbestyrelse, så er det for fuldstændig afgørende, at alle stilles lige. Samme gode lyd, samme gode billedkvalitet, og det er det, vi sikrer, når vi flytter til det nye rådhus, at der bliver sat udstyr op, som gør livestreaming mulig, og så kan alle borgere gå ind i billeder og lyd og se forhandlingerne,« lyder det.

Det er ifølge en Højesteretsdom fra 1972 op til hver enkelt kommunalbestyrelse at beslutte, om journalister skal have tilladelse til at filme fra kommunalbestyrelsesmøder.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!