Budskab til ukrainske flygtninge: – Herlev Kommune skiller ingen ad
I Velkomsthuset har 30 ukrainere allerede fået hjælp, men der er flere flygtninge, der endnu ikke har henvendt sig, fordi de ikke tør. Det formoder Ukraine-koordinator Susie Skov Nørregård, der opfordrer alle ukrainske flygtninge til at henvende sig.
I Velkomsthuset for ukrainske flygtninge i Herlev har 30 ukrainere allerede fået hjælp. Men der er stadig flere, som ikke har henvendt sig. Det fortæller Susie Skov Nørregård, der er Ukraine-koordinator i Herlev Kommune.
»Vi kan fornemme, at der er nogle, der ikke tør at henvende sig, fordi de er bange for at blive sendt væk eller skilt ad som familie. Herlev Kommune skiller ingen ad. Det kunne vi aldrig finde på,« siger hun.
Susie Skov Nørregård opfordrer de ukrainere, som endnu ikke har været forbi Velkomsthuset, til at komme, så Velkomsthuset kan hjælpe med at opfylde ukrainernes behov indtil de får deres opholdstilladelse. Men hvad der sker derefter, er Herlev Kommune ifølge koordinatoren ikke herre over.
»Det er Udlændingestyrelsen, som bestemmer, hvor de ukrainske flygtninge skal bo henne, når de har fået opholdstilladelsen. Det har vi som kommune ikke indflydelse på,« siger hun.
Du kan læse mere om hjælpen til de ukrainske flygtninge i Herlev Kommune her.
Velkomst i huset
Herlev Kommune har indflydelse på velkomsten til de ukrainske flygtninge, og det er der meget fokus på, fortæller Susie Skov Nørregård.
»Det skal være rart at være her. Derfor er alt fokuseret på den gode velkomst, sådan så man kan føle sig tryg, og så man har et godt rum at komme i og få den hjælp, man skal have,« siger hun.
I Velkomsthuset kan de ukrainske flygtninge få hjælp til alt lige fra ansøgning om opholdstilladelse, oversættelse, kontakt med kommunen til psykologhjælp. Det hele er samlet under ét tag.
»Der er meget fokus på en håndholdt indsats, sådan så den enkelte, der kommer ind ad døren, om det er en ukrainer eller en frivillig, får den hjælp, som der er brug for,« siger Ukraine-koordinatoren og uddyber:
»Vi kigger på, hvad den enkelte og den enkelte lille familie har brug for, sådan så vi prøver at målrette hjælpen så godt som muligt,« siger hun.
Susie Skov Nørregård fortæller, at lidt over halvdelen af de omkring 30 ukrainere, som har henvendt sig i Velkomsthuset indtil videre, er voksne kvinder. Derudover er lidt under halvdelen af dem børn, som ifølge koordinatoren ofte kommer sammen med deres mødre og bedstemødre.
LÆS OGSÅ: FDM: Herlev Kommune bør betale bøderne tilbage
Tilgangen i kommunen
Når en ukrainsk familie hender sig i Velkomsthuset, så er det Susie Skov Nørregårds opgave at sørge for, at kontakte eksempelvis kommunen for at igangsætte den hjælp, som den pågældende familie har behov for.
Ifølge Ukraine-koordinatoren, så er det hendes oplevelse, at der generelt i kommunen er stor opbakning til at løse opgaven sammen.
»I Herlev Kommune har vi valgt at sige, vi vil simpelthen hjælpe de her mennesker alt, hvad vi overhovedet kan. Det er grunden til, at der lynhurtigt blev etableret det her velkomsthus,« siger hun.
Velkomsthuset har åbent alle hverdage fra kl. 09.00 til kl. 13.00. I velkomsthuset kan frivillige, som huser ukrainere eller bare ønsker at give en hånd med, også få hjælp, hvis de har behov for det.
I denne uges avis, der er på gaden i morgen onsdag, kan du læse et interview med fire ukrainske flygtninge, der er kommet til Herlev.
LÆS OGSÅ: Færre indsamlere men massere af skrald – desværre
Der er lukket for kommentarer