Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

By(ge)vandring i Musikkvarteret

Trods vedvarende regnvejr var der god opbakning til en guidet tur tilbage til dengang, hvor Musikkvarteret bød på købmandsbutikker, slagtere og såmænd en del af Den lille havfrue.


Vejret er man jo ikke herre over. Så meget desto mere grund til at rose de cirka 20 ud af 30 tilmeldte, der gik med på torsdagens byvandring i Musikkvarteret lavet i anledning af Herlev Festuge.
Paraplyer i alle regnbuens farver prydede således fortovet på Kantantevej, den gennemgående vej i kvarteret, denne regnfulde eftermiddag, hvor også arrangørerne var overraskede over fremmødet. Men i parentes bemærket ikke desto mindre velforberedte med laminerede talepapirer og billeder.
»Hvor er I seje«, lød det fra Darius Monfared, leder af Herlev Kommunes Lokalarkiv, der havde bistået Grundejerforeningen Musikkvarteret med at grave i kvarterets fortid.
Foreningens formand Mette Qwinten, dagens guide, stemmede i:
»Jeg troede ikke, der ville komme nogen«, sagde hun overrasket, inden hun ledte tropperne iført røjsere og regntøj fra Obovej og ned gennem kvarteret.
Hovedløs havfrue
I alt seks pitstop var planlagt på ruten, og de fremmødte, som også talte flere nuværende og tidligere beboere i Musikkvarteret, fik flere aha-oplevelser undervejs.
To købmændsbutikker, en tobaksbutik, en slagter, en postmand og kolonialvarehandler, der eftersigende bragte varer ud sammen med posten, et bordel, der vist stadig ligger der, et forbundshus og et øldepot, der måske – måske ikke, solgte ad bagdøren. Det var bare noget af det, som Mette Qwinten kunne berette om.
For ikke at forglemme historien om Den lille havfrue, der, som nogen måske ved, mistede hovedet, men fik et nyt. Netop det nye hoved var noget smeden på Kantatevej stod for, hvilket på daværende tidspunkt gjorde hans værksted til et yndet udflugtsmål, fordi han havde den berømte frue boende i noget tid.
Viemosevej deler vandene
Af det mere overordnede obligatoriske faktastof fremgik, at Musikkvarteret er fra 1930 og bestod oprindelig af sommerhus- og kolonihaveudstykninger. Senere blev det til et håndværkerkvarter, og i 1950’erne begyndte der at opstå butikker langs Kantatevej.
Groft sagt kan siges, at Viemosevej, som også er den eneste vej uden et musikalsk inspireret navn, delte og deler kvarteret i et erhvervs- og et beboelseskvarter. Og apropos musikken er det også sådan, at vejene tættest på S-togsstationen bærer navne med musikalske udtryk, mens der for de fleste vejes vedkommende er tale om navne på instrumenter.
Efter masser af våd visdom og tør viden gik forsamlingen tilbage til Obovej, hvor der var forplejninger til at fordøje turen – i tørvejr vel at mærke.
 
 
 
 

Du er måske også interesseret i

Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!