Efter borgmesterskifte: Enhedslisten stiller krav om mere indflydelse
Frem mod kommunalvalget vil Enhedslisten som en af konstitueringspartierne stadig støtte Marco Damgaards borgmesterpost, men skal det fortsætte efter valget, vil man have bevaret Herlevs grønne områder og fremmet den bæredygtige udvikling.
Står det til Enhedslisten i Herlev skal der ikke bygges boliger på Gammel Klausdalsbrovej 416 og 424 og heller ikke på grunden, hvor Papyro-Tex ligger, hvis og når det bliver aktuelt taget i betragtning, at virksomheden for nylig har fortalt i Herlev Bladet, at man lukker ned til nytår.
»Vi er ikke villige til at give afkald på byens sidste grønne pletter for at imødekomme en privat investors ønske om at bygge. I stedet ønsker vi, at grønne områder bruges til at skabe flere rekreative arealer, som kan benyttes af nærliggende kulturinstitutioner, skoleelever og alle borgere i byen,« lyder det fra partiets Miljø-, Kultur- og Teknikudvalgsformand, Marianne Dithmer (EL), i en udmelding, der kommer som reaktion på nyheden om, at den hidtidige borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) stopper, og Marco Damgaard (S) tager over – i hvert fald de næste 11 måneder frem til kommunalvalget næste år.
Ifølge Marianne Dithmer vil man starte ud med at ‘frede’ den nye borgmester, så han kan finde sine ben det næste stykke tid, men skulle han også blive borgmester efter valget, opfordrer Enhedslisten ham til at indkalde til forhandlinger om et ‘forståelsespapir’ som grundlag for et samarbejde i den kommende valgperiode. Og her vil Enhedslisten kræve mere indflydelse.
LÆS OGSÅ: DF stiller forslag efter asbest på hospital
Mere velfærd, mindre byggeri
Efter sidste valg blev der også underskrevet et forståelsespapir blandt konstitueringsgruppens medlemmer, S, SF og EL, men ifølge Marianne Dithmer skal der være mere tid til forhandling denne gang.
»Vi vil stille nogle krav, hvis vi skal skrive under. Sidste gang foregik det i selve konstitueringssituationen, men denne her gang vil vi først gerne i dialog om, hvad der kan ske efter et valg, hvis mandaterne bliver røde,« forklarer hun, der sammen med sit bagland også allerede har sat sig nogle klare mål.
Vores støtte til en socialdemokratisk borgmester afhænger af, om der er en politisk vilje til at sikre en bæredygtig byudvikling,
»Vores støtte til en socialdemokratisk borgmester afhænger af, om der er en politisk vilje til at sikre en bæredygtig byudvikling, hvor herlevborgernes velfærd, adgang til grønne områder og billige boliger er i centrum. (…) Vi kan ikke blive ved med at bygge med det gængse argument, at befolkningstilvækst er en garant for en solid kommunaløkonomi. Jo flere vi bliver, desto større behov opstår der for flere skoler, institutioner samt kultur- og idrætstilbud til de nye borgere,« udtaler Marianne Dithmer i udmeldingen, hvor det også understreges, at der skal fokuseres mere på de eksisterende rammer og velfærdsinstitutioner.
Til Herlev Bladet fortæller hun, at det også er håbet, at det kommende plejecenter Hammergården, som kommunen stadig forhandler med en privat aktør om, ikke bliver drevet som friplejeboliger, men som hidtil i et samarbejde med de almene boligorganisationer.
Møde med partier
Den kommende borgmester, Marco Damgaard (S), hilser i store træk Enhedslistens udmelding velkommen.
»Jeg vil rigtig gerne have et stærkt samarbejde med Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, der til at starte med var en del af konstitueringsgruppen, på den anden side af et valg. De vil gerne have, at jeg som den nye borgmester tager initiativ til, hvordan kan et samarbejde se ud både før og efter et valg. Jeg har snakket med SF og Enhedslisten om at mødes først i det nye år, så det er nærmest en åben dør,« lyder det fra politikeren, der efterfølgende også gerne vil invitere de resterende partier til møde.
Hvad tænker du om, at Enhedslisten allerede nu stiller med forholdsvist konkrete ønsker såsom øget indflydelse og bæredygtig byudvikling?
»Man kan sige, at man skal altid passe på, hvor konkret man bliver i forhold til at fastslåse sig, men hvad angår den bæredygtige udvikling, så er jeg enig. Som jeg også nævnte i Herlev Bladet, skal vi til at tænke på de folk, der bor her og de rekreative rammer, der er. Hvad er det for en by, vi gerne vil have, så overskriften er jeg med på,« forklarer Marco Damgaard, men tilføjer, at når det kommer til mere indflydelse, så afhænger det også af det kommende valg.
»Enhedslisten skal gøre sin indflydelse gældende, det forstår jeg, men man skal også sørge for at have med, hvad er det vælgerne gerne vil have,« påpeger han
Artiklen fortsætter efter billedet.
Fire partier imod
Et af de områder, som skiller Enhedslisten Herlev fra Socialdemokratiet, og som man derfor vil til forhandlingsbordet om, er som nævnt de grønne områder, og netop et af dem skal man diskutere på årets sidste kommunalbestyrelsesmøde onsdag. Her skal politikerne tage stilling til, om man vil sende Forslag til Lokalplan 140 for en rækkehus- og lejlighedsbebyggelse på Gammel Klausdalsbrovej 416 og 424 i offentlig høring i ni uger. Står det til Enhedslisten skal man ikke, og man burde heller ikke have besluttet at sælge købsretten til en privat udvikler i august 2023. I parentes bemærket er købsaftalen betinget af, at der senest 46 måneder fra underskrivelse af aftalen vedtages en endelig lokalplan for ejendommen.
Det har været et ønske, at der var sådan en grøn korridor, og at vi bevarer nogle af de grønne områder heroppe. Jeg kan slet ikke se, hvorfor der skal bygges der
»Det har været et ønske, at der var sådan en grøn korridor, og at vi bevarer nogle af de grønne områder heroppe. Jeg kan slet ikke se, hvorfor der skal bygges der. Det ville være så oplagt med en udvidelse af Gammelgård og at lave et centrum med andet end Rema 1000, Netto og 365. Det er jo vores grund, så vi kunne have prioriteret, og vi behøver ikke have private til at finansiere det hele,« mener Marianne Dithmer, der, skal man dømme efter stemmefordelingen, får opbakning til at stemme imod lokalplanforslaget fra Liberal Alliance (1), de konservative (4) og Moderaterne (1).
»Jeg stemmer imod, blandt andet fordi man laver bebyggelsesprocenten om. Og så er det her et af vores få grønne åndehuller, og jeg synes også, det har en tilknytning til Gammelgård,« forklarer Deniz Kücükavci fra Moderaterne.
De otte stemmer imod er dog ikke nok til at stemme forslaget ned, da Socialdemokratiet udover sine ni stemmer får opbakning fra SF’s to.
Derfor er SF med
Det skyldes ifølge Arly Eskildsen tre ting: Først og fremmest at man har lavet en aftale, hvor SF har forhandlet sig frem til, at man bevarer ‘gryderne’, som er et grønt område nord for Kildegårdskolen Vest startende ved krydset Gammel Klausdalsbrovej og Hjortespring. Oprindelig lagde rammerne for området op til, at der måtte bygges boliger i op til fire etager, forklarer han, der sammen med SF stillede forslag om at skrive området ud af lokalplanen. I stedet blev det tillagt Kildegårdskolen vest som et rekreativt område.
»Hvis man går derop i frikvarteret, så er der et leben af børn i de ‘gryder’, og børnene fra Kildegårdskolen har brugt det alle dage som et grønt område. Prisen var så, at vi skulle sige ja til et rækkehusbyggeri, men det ser vi også ser som en gevinst i forhold til at gøre det grønne i området tilgængeligt,« påpeger Arly Eskildsen.
De to andre årsager til at stemme for lokalplanforslaget er, at det nye projekt ifølge ham ser ud til at kunne blive Herlevs mindst CO2-belastede byggeri nogensinde og dermed det mest bæredygtige, og endelig bliver søen i området mere tilgængelig.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Bevaringsværdig natur og historie
»Det er en overraskelse for mange, at der overhovedet er et vandhul i området. Det har overhovedet ikke været tilgængeligt og brugt af borgere. Det her projekt gør det faktisk mere tilgængeligt end nogensinde før, fordi alle nu vil kunne komme til at gå rundt om,« vurderer han.
Af sagsfremstillingen til kommunalbestyrelsesmødet fremgår, at den nævnte sø er omfattet af Naturbeskyttelseslovens § 3. Derudover er der i området en forekomst af den fredede orkide Skovhullæbe, hvor træbevoksningen, som udgør dens levested, skal bevares som uplejet areal. Dertil kommer, at man også har udpeget fire bevaringsværdige træer i lokalplanområdet.
Endelig blev Økonomi- og Planlægningsudvalget enig om, at pigstensgulvet formentlig fra den tidligere Hjortespring Hovedgård fundet i forbindelse med de arkæologiske udgravninger skal bevares. Det skal hypocausten, en såkaldt middelalderlig varmluftsovn, også, hvis det kan lade sig gøre at flytte den.
LÆS MERE: Udgravningsleder fortæller om de mest spændende fund
Der er lukket for kommentarer