
Efter påbud: Indretningen af Borgerservice skal laves om af hensyn til de ansattes sikkerhed
Et påbud fra Arbejdstilsynet har fået Herlev Kommune til at optrappe sikkerheden for de ansatte på Borgertorvet på Herlev Rådhus Bymidten.
Det er ikke usædvanligt, at frustrerede borgere lader deres vrede over kommunen gå ud over den nærmeste medarbejder på Borgerservice eller i Jobcentret på Borgertorvet på Herlev Rådhus Bymidten. Det viser en aktindsigt i et påbud til Herlev Kommune, som Arbejdstilsynet har givet 28. november sidste år efter to rutine-kontrolbesøg 25. september og 31. oktober sidste år.
Af påbuddet fremgår, at 'arbejdet med borgere i Borgerservice på Herlev Rådhus ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Vi vurderer samtidig, at arbejdsstedet ikke er indrettet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, så risikoen for vold er effektivt forebygget', skriver Arbejdstilsynet, som altså kræver, at kommunen forebygger risikoen for vold mod de ansatte ved at oplære dem i krisehåndtering, men også ved at indrette det åbne lokale på 1. sal på Borgertorvet på en mere sikker måde. Noget kommunen nu har lavet en handleplan for.
Det er alvorligt, når der gives et påbud, men det er også godt, at Arbejdstilsynet har kunnet hjælpe os med at påpege, at tingene skal være bedre
Herlev Kommune oplyser i et skriftligt svar til Herlev Bladet, at man har holdt møde med en autoriseret arbejdsmiljørådgiver for at finde ud af, hvordan man kan forbedre de fysiske rammer, og at man regner med, at det sker i uge 35. Derudover har man siden påbuddet 'gennemført undervisning i konflikthåndtering, udarbejdet opdaterede retningslinjer for håndtering af tilspidsede situationer med borgere samt indført en vagtplan, der sikrer, at der altid er mindst to medarbejdere til stede i ekspeditionen', lyder det.
Artiklen fortsætter under billedet.

Utrygge ansatte
Påbuddet tager blandt andet udgangspunkt i en konkret episode sidste år, hvor en fuld borger, der skulle have fat i Jobcentret, blev så udadreagerende, at der blev slået alarm. Først til rådhusbetjenten og siden til politiet. Ingen kom heldigvis til skade, og der blev efterfølgende tilbudt psykologhjælp. Af Arbejdstilsynets afgørelse fremgår, at de ansatte har oplyst, at de cirka hver 2. og 3. uge kan møde borgere, som er 'frustrerede, opfarende eller mentalt ustabile. Disse borgere gør dem utrygge'. Det er særligt i forbindelse med receptionistfunktionen, at der kan opstå konflikter med borgere, som møder op for at få kontakt med andre afdelinger på rådhuset, lyder det.
Herlev Bladet har spurgt kommunen, om der siden indflytningen i maj 2024 i det nye rådhus i bymidten har været flere voldsomme episoder. Hertil svarer man, at der er registreret fire episoder i arbejdsskadesystemet, hvor rådhusbetjentene er blevet tilkaldt via en alarmknap.
LÆS OGSÅ: Befolkningsprognose viser langt højere vækst i Herlev end landsgennemsnittet
Herlev Bladet har endvidere spurgt, hvorfor man ikke har indrettet Borgerservice som på det gamle rådhus med afskærmede skranker?
'Ved etableringen af Borgerservice på det nye rådhus i bymidten var udgangspunktet at skabe et åbent og imødekommende miljø i mødet med borgerne – uden at gå på kompromis med medarbejdernes sikkerhed. Arbejdstilsynets påbud giver nu anledning til en justering af indretningen i overensstemmelse med påbuddet,' lyder svaret.
Ser påbud som en hjælp
Det glæder tillidsrepræsentant Pia Revsbech fra HK, som ser frem til, at kommunens handleplan bliver til virkelighed.
»Vi har haft en god dialog i 'område-MED' (medarbejderudvalg, red.) omkring handleplanerne, og vi har en klar forventning om, at påbuddet bliver efterlevet, og der bliver rettet til,« understreger hun, der har været ansat i 29 år.
Hvad tænker du om, at der overhovedet er givet et påbud?
»Det er alvorligt, når der gives et påbud, men det er også godt, at Arbejdstilsynet har kunnet hjælpe os med at påpege, at tingene skal være bedre. Vores interesse er, at medarbejderne skal kunne føle sig trygge og sikre, og så er det også en hjælp til os for at få en indretning, så vi ikke får nogle lignende episoder igen,« vurderer hun, der understreger, at det gamle rådhus ikke var mere sikkert end det nye.
Det skyldes, at de ansatte ofte alligevel skulle have borgerne med om bag skrankerne, når de skulle holde møder/have samtaler.

Flugtveje og floorwalker
»De tilfælde, hvor borgere er frustrerede, kan man aldrig helt komme af med, men man kan gøre det så sikkert som muligt for de ansatte. Vi kan ikke sige 100 procent, at vi kan slippe for hændelser, men man skal altid undre sig, hvis der sker voldsomme ting,« siger hun, der i forhold til det gamle rådhus påpeger, at man her havde mulighed for at lukke dørene til rådhuset, hvis man på forhånd vidste, at en frustreret borger ville komme på besøg.
»Det har vi nogle gange gjort, fordi vedkommende har ringet først, og så har rådhusbetjentene hjulpet os,« fortæller hun og tilføjer, at det er mere besværligt på det nye, hvor Borgerservice er en del af det mere åbne borgertorv.
Derfor går handleplanen ifølge hende ud på, at indrette de åbne skranker for eksempel ved at afskærme med blomsterkasser og lignende, så udadreagerende borgere ikke kan komme om bagved og true medarbejderne. Dernæst at der bliver lavet en form for flugtvej, så de ansatte blandt andet også i samtalerummene, hvor de har møder med borgerne, hurtigt kan trække sig, hvis de føler sig truet.
Derudover har hun selv præsenteret et forslag om at ansætte en såkaldt 'floorwalker', som kan tage imod borgerne, så de ikke skal stå og vente og blive frustrerede.
FAKTA:
· Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2013 registreret 3.895 anmeldelser for vold, trusler og chikane mod offentligt ansatte i Danmark, mens tallet i 2024 var steget til 8.904 sager. En stigning på 128 procent over en 11-årig periode (HK, 2025).
· Inden for ét år har 35 procent af socialrådgiverne oplevet trusler om vold. Kun 2 procent oplever fysisk vold (COWI, 2018)
· Regeringen fremlagde i maj i år et udspil til en strafreform, som blandt andet vil skærpe straf for chikane, trusler og vold mod offentlige ansatte med 50 procent.
Der er lukket for kommentarer