Eleverne i Herlev skal selv bestemme mere over egen skolegang
Et nyt fælles elevråd starter i begyndelsen af november, og det skal være med til at øge elevernes egen indflydelse på deres skole og uddannelse i Herlev.
I den nærmeste fremtid vil elever fra alle skoler i Herlev få muligheden for at kunne fiske inspiration hos hinanden.
Et fælles elevråd med elever fra alle skoler i Herlev bliver nemlig fra 2. november stablet på benene. Og tanken er, at eleverne i det fælles elevråd på den måde får mere medbestemmelse og medindflydelse på skoleområdets udvikling.
Det fortæller Marco Damgaard (S), der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Herlev Kommune.
»Jeg tror på, at hvis vi gør det her ordentligt, så kan vi oprigtigt øge elevernes egen indflydelse på deres uddannelse og skoleliv i Herlev. Det er jo deres skole, og derfor er det også vigtigt, at deres stemme får mere plads i beslutninger, der træffes omkring skolerne,« siger Marco Damgaard.
LÆS OGSÅ: Nu lukker velkomsthus til ukrainske flygtninge
Elever: Det er fedt og spændende
Det fælles elevråd kommer til at bestå af to elever fra hver skole i kommunen – en elev fra mellemtrinnet og en elev fra udskolingen på hver skole.
Der er ingen tvivl om, at det er en svær opgave
Ud over at oprette et fælles elevråd, så er tanken også, at de fælles elevråd skal udvælge nogle repræsentanter, der skal sidde i skolerådet side om side med politikere samt forældre, medarbejdere og ledere fra byens skoler, så eleverne får mere indflydelse på, hvordan man skal drive skolerne i Herlev i fremtiden.
»Jeg mener det, når jeg siger, at alle aktører skal inddrages, når der skal laves skoleudvikling. Og det gælder også eleverne. Jeg tror på, at vi kan blive meget bedre til at få dem med ind over udviklingsprocesserne,« siger Marco Damgaard og tilføjer:
»Der er allerede blevet holdt indledende møder om det i elevrådene på kommunens skoler, og af hvad jeg har hørt, så synes eleverne, at det både er fedt og spændende at blive inddraget på den her måde.«
Svær opgave at løse
Udvalgsformanden fortæller derudover, at der også skal vælges undervisningsmiljørepræsentanter på skolerne, ligesom repræsentanter fra det fælles elevråd også kommer til at sidde med i projektet ‘Sammen om skolen’.
Det kommer i praksis til at betyde, at repræsentanter fra det fælles elevråd kommer til at sidde til bords med færdiguddannede voksne og skal sammen med dem træffe beslutninger om hele skoleområdet i Herlevs udvikling.
Tror du reelt på, at en folkeskoleelev vil være i stand til at bidrage og byde ind, når det er til ‘voksne’ møder sammen med voksne beslutningetagere?
»Ja, jeg tror på, at det vil kunne lade sig gøre. Men der er ingen tvivl om, at det er en svær opgave, og det vil helt sikkert også være specielt for eleverne at sidde sammen med en masse voksne på den måde. Der er sikkert også nogle elever, der vil være bedre til det end andre,« siger Marco Damgaard og fortsætter:
»Jeg tror på, at hvis vi som voksne signalerer, at vi gerne vil tage dem seriøst, så giver det dem også incitament til at melde sig ind i demokratiet og til at bruge deres demokratiske stemme. Men det er en svær opgave, og det er sådan set også en svær opgave som voksen.«
For at klæde eleverne bedst muligt på i forbindelse med deres nye rolle, vil man også fremadrettet afholde kurser i elevrådsarbejde.
Der er lukket for kommentarer