
En win-win: Unge i praktik som frivillige naturplejere
Et nyt projekt i Herlev skal få sårbare unge til at engagere sig i det frivillige foreningsliv. Derfor har seks unge fra STU været i praktik i Hjortespring Naturplejeforening.
Frisk luft, tæt på natur og tæt på dyr - what's not to like, kunne man spørge, om det praktikophold i Hjortespring Naturplejeforening, som seks unge fra den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse STU under FGU Nord for nylig har været en del af. Men svaret er ikke givet på forhånd, for netop en væsentlig del af de unge fra STU er som følge af funktionsnedsættelser, psykiske og sociale udfordringer sårbare og vil ofte hellere blive hjemme og isolere sig end at tage ud og mødre andre. Det fortæller Rikke Pinborg, der er projektleder på 'Frivillig i Fællesskab' under Frivilligcenter og Selvhjælp Herlev.
I det her projekt bidrager man i stedet for altid at være den, der modtager i systemet
Alligevel er det gået godt med at få de seks unge til at hoppe i arbejdstøjet, tage handskerne på og agere naturplejere for en stund, og det er lige præcis det, der er formålet med 'Frivillig i Fællesskab'.
»Vi har haft nogle gange, hvor vi er blevet blæst bagover i forhold til, hvor godt det er gået,« fortæller hun, der påpeger, at det her projekt også skiller sig ud.
»I det her projekt bidrager man i stedet for altid at være den, der modtager i systemet. Her er de frivillige i grupper samtidig med, at lærere kan understøtte dem. Man kan guide dem til at komme ind i et frivillige fællesskab, i steder for at de skal opsøge en forening selv,« forklarer projektlederen, der tror på, at gruppefællesskabet kan noget særligt.
Artiklen fortsætter efter billedet.

Glade for at hjælpe
Det bekræfter tre af de unge. De har været naturplejere ved foldene omkring Naturcenter Kildegården hver onsdag i tre uger, og det har de ikke fortrudt.
Hvordan har det været?
»Det har været fedt at kunne hjælpe, men det har også været sindssygt hårdt, men det er jo god sag, og man har vidst, at man har hjulpet dyrene, og det er rart, især mig som er dyreelsker. Man vil bare gerne have, at dyrene har det godt,« fortæller Sarah Trøjborg, der er 17 år og går på 2. år på STU.
Hun tilføjer, at de også har fodret køerne med noget som Ejner Holst, formanden for Hjortespring Naturplejeforening, kalder for 'koslik'. Vistnok tørrede roepiller, mener Sarah Trøjborg.
LÆS OGSÅ: Rungsted-profiler skifter til Herlev
Moosa Ali Khan på 19 år er enig. Han går også på sit 2. år:
»Det er en god oplevelse, du har arbejdet hårdt og har givet alt hvad du kunne, og så kommer du hjem og kan slappe af,« siger han, der som Sarah godt har kunne mærke, at de har arbejdet på en anden måde, end på de værksteder på skolen, hvor de har deres daglige gang.
Tobias Rasmussen, også 19, men førsteårsstuderende, supplerer, at noget af det, som de har arbejdet meget med her er at grave tjørn op. Ifølge Ejner Holst er det helt afgørende for at sikre biodiversiteten, ellers vil tjørnen sprede sig.
Artiklen fortsætter efter billedet.

Hus og have
Hvad har I fået ud af at være her?
»Det er rart at komme ud og ikke lave det samme hver dag. Jeg er ikke det største udemenneske, men det har faktisk været fedt at lave noget, man ikke plejer. Jeg kommer til at kunne bruge det, hvis jeg flytter i hus en dag og får nogle dyr,« vurderer Sarah Trøjborg, mens Moosa Ali Khan tilføjer:
»Dét, jeg har lavet her, kan jeg også bruge derhjemme, når jeg flytter hjemmefra. Hvis jeg får en have, så ved jeg, hvordan det skal gøres, fordi jeg har været herude,« forklarer han, der også har fået øjnene op for, at der er noget, der hedder frivilligt arbejde.
Jeg er ikke det største udemenneske, men det har faktisk været fedt at lave noget, man ikke plejer
»Du behøver ikke arbejde kun for pengenes skyld,« lyder det fra Moosa Ali Khan, der faktisk har været så glad for det, at han har lavet en aftale med Ejner Holst om at komme der nogle flere gange som en slags lærling.
Også Tobias Rasmussen er blevet inspireret.
»Jeg vil gerne have min egen gård og være ude i naturen, så det har været fedt,« konstaterer han.
Artiklen fortsætter efter billedet.

Fra klient til borger
Ejner Holst, der har været de unges gæstelærer, har også kun rosende ord til overs for projektet.
»Kan vi bringe den glæde, vi har ved naturen videre til nogen, så de i stedet for at være klienter hele deres liv, også kan prøve at være medborgere, så gider vi godt at bruge vores energi på det. For det er dét, vi mennesker gerne vil. Vi vil gerne være noget for nogen eller noget, og det handler ikke om, at vi skal i Superligaen i naturpleje,« understreger han.
»Når vi mødes om morgenen, så sætter vi et mål, som vi ved, at vi kan nå. Og så har vi nået 100 procent mere hver gang. Min succes er, når jeg har set, at alle seks på et eller andet tidspunkt har taget del i det fælleskab, vi laver,« påpeger han.
Kan vi bringe den glæde, vi har ved naturen videre til nogen, så de i stedet for at være klienter hele deres liv, også kan prøve at være medborgere
Selve projektet 'Frivillig i Fællesskab' gælder for 10 frivilligcentre rundt omkring i landet og startede op første gang i 2022.
Fra januar 2025 til juni 2026 står Herlev blandt andet for tur, og derfor skal de seks unge ud og besøge Ejner og dyrene igen på et senere tidspunkt, men der kan også være andre foreningsfællesskaber i vente. For eksempel er der også to unge, som arbejder frivilligt i frivilligcentrets café.
LÆS OGSÅ: Går bedre med at stille delecyklerne på plads
En afklaring af fremtiden
»Vi har dyrket meget det at vandre, overnatte i telte og lave mad i naturen, og flere af vores elever har udtrykt, at de har en stor interesse i dyr, og da vi så hørte, at Ejner havde køer og lam, så var det jo et guldsted at komme,« fortæller underviser fra STU, Thomas Dyrehave Rasmussen.
Ifølge ham er missionen på STU på tre år at afklare de unge, der som regel er på kanten af uddannelsesmarkedet, til en fremtid, som de kan være i. Det kan være flexjob, et FGU-forløb eller et arbejde.
»Vores gruppe er lidt mere introverte, med lidt flere autistiske træk, og der er enormt meget selvisolering i det. Dét at agere socialt er en stor øvelse for de unge, vi arbejder med. Vores unge vil potentielt godt kunne det, kan vi se, fordi de ligger lige på kanten, men der skal mere støtte til,« understreger Thomas Dyrehave Rasmussen, der vurderer, at netop et projekt som 'Frivillig i Fællesskab' kan være med til at give de unge den støtte og tryghed, som de har brug for til at udvikle sig socialt.
FAKTA:
- STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) del af FGU Nord/Ballerup. Treårig ungdomsuddannelse for unge under 25 år, som ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse, f.eks. en erhvervsuddannelse eller gymnasial uddannelse, på grund af betydelig funktionsnedsættelse eller særlige behov.
Formål: At udvikle personlige og sociale kompetencer og arbejdsevne samt muligheder for at deltage i samfundslivet og evt. i beskæftigelse.
Kræver ikke eksamen/karakterer, men er et individuelt forløb, der bygger på den unges interesser, behov og evner. - Frivillig i Fællesskab støttes med syv mio. kr. af Den A.P. Møllerske Støttefond.
Der er lukket for kommentarer