
Endnu et flag skal op i rådhusets flagstang
På kommunalbestyrelsesmødet onsdag var der enighed om at flage med Ukraines flag to gange om året.
I marts var der flertal i kommunalbestyrelsen for at flage med regnbuefarver i Rådhus Hjortesprings flagstang i anledning af Pride-ugen, og denne uge vedtog en enig kommunalbestyrelse så endnu en flagdag med et andet flag end Dannebrog. Eller rettere to dage. Det blev nemlig besluttet, at der flages med Ukraines flag 24. august, som er Ukraines uafhængighedsdag, samt den 24. februar, som er datoen for Ruslands invasion af Ukraine, sålænge Ukraine er i krig med Rusland.
»Her i Herlev har vi fra dag ét taget imod ukrainske flygtninge. På ungdomsskolen havde vi et modtagecenter, og i dag er der flere ukrainske flygtninge, som er faldet til i byen med børn, som går på vores institutioner, og folk der er i gang med at få et arbejde,« lød det fra borgmester Marco Damgaard (S), hvis parti sammen med Enhedslisten og SF havde stillet forslaget.
»I Socialdemokratiet mener vi, at det er vigtigt, at vi viser, vi er på den rigtige side af historien, at vi også kæmper en kamp for et frit Europa og dermed også et frit og selvstændigt Ukraine,« påpegede han, der også trak tråde ud over Danmarks grænser.
Artiklen fortsætter under billedet.

Ikke kun Ukraine
»Når amerikanske ledere bruger Danmark, Grønland, Ukraine og andre steder i verden i deres politiske spil og åbent underminerer internationale alliancer, som vi har fundet tryghed i og fælleskab i på tværs af Europa og på den anden side af Atlanten, så er friheden, demokratiet og fællesskabet skrøbeligt,« understregede han, der fik opbakning fra de andre partiers 'flagordførere', som de spøgfuldt kaldte sig i dagens anledning.
»Det vi ser fra Putins side er på mange måder genkendeligt, og problemstillingerne er desværre også genkendelige. Og faren for en ikke fredelig udvikling af verden er bekymrende (...). Jeg opfatter også, at de kæmper for nogle af de vestlige værdier, som bliver undermineret blandt andet af en af Danmarks tætteste allierede, som bruger samme retorik om at underlægge sig andre lande. Det er stadigvæk ukrainerne, der tager en for det samlede hold, og derfor er det her et meget lille symbolsk træk, men jeg håber, det også markerer, at vi har viljen til at bakke op om ukrainernes kamp for den fælles sag,« sagde Arly Eskildsen fra SF.
Vi kan desværre ikke stoppe alle de ugerninger, der sker, men vi kan herfra sende et signal om, at vi står sammen om det
Ibrahim Benli fra Enhedslisten var enig i, at det er er symbolsk handling, men også en vigtig en, lød det.
»Vi fik for nylig vedtaget Pride-flaget. Ud fra samme logik. Vi kan desværre ikke stoppe alle de ugerninger, der sker, men vi kan herfra sende et signal om, at vi står sammen om det. (...) Det handler om at stå på den rigtige side af historien, og det gælder for alle befolkningsgrupper, der er under angreb. Lige nu truer Netanyahu (Israels premierminister, red.) det palæstinensiske folk i Gaza med truslen om at skrue op i angrebskrigen og udslette det palæstinensiske folk. Jeg håber, at det her også bliver en påmindelse om, at vi står sammen med palæstinenserne, så længe en aggressor som Netanyahu angriber,« argumenterede han.
Alle med ombord
De andre partier bakkede op om forslagsstillerne med enkelte bemærkninger. For eksempel understregede Henrik Hilleberg fra de konservative, at så længe det var et nationalt flag, så var det inde for skiven, mens Deniz Kücükavci fra Moderaterne anså flaget som et meningsfyldt og værdigt signal om solidaritet.
Hanne Bjørn fra Liberal Alliance mente ikke, at kommunalbestyrelsen under normale omstændigheder bør tage stilling til udenrigs- og indenrigspolitiske sager af den karakter, men alligevel var der også opbakning fra hende.
»Det er en fin måde at vise ukrainere i Herlev Kommune, at de godt må føle sig trygge her. Det er også et fint signal til alle danskere, som går rundt i deres egen boble og tror, at alt er godt, at der er krig om hjørnet, og det er vigtigt, at vi alle er bevidste om det,« sagde hun.
LÆS OGSÅ: Strakspåbud ophævet: Snart kan børnene vende tilbage
Der er lukket for kommentarer