Fingerplan 2.0: Nye bud på hovedstadsområdets udvikling
Fem tegnestuer har i en stor arkitektkonkurrence givet hver deres bud på hovedstadsområdets udvikling, og fredag blev vinderen kåret.
I anledning af 75-året for Fingerplanen, som er grundlaget for planlægningen af, hvordan hovedstadsområdet ser ud, udskrev Arkitektforeningen sidste år en konkurrence for Fingerplan 2.0: Hvordan bør planlægningen af hovedstadsområdet se ud i fremtiden. Ikke mindst taget i betragtning, at de seneste års urbanisering, stigende boligpriser og oven i hatten en klima- og biodiversitetskrise udfordrer den gamle plan.
»Vi har akut brug for en fornyet debat om, hvordan vi sikrer en helhedsorienteret og bæredygtig udvikling af hovedstaden for nuværende og kommende generationer,« siger Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen og formand for konkurrencens bedømmelsesudvalg, i en pressemeddelelse fra Arkitektforeningen, hvor vinderen også afsløres.
Grønne forstæder
Det fremgår, at det er Tegnestuen Vandkunsten, der har vundet, med sit forslag: ‘En decentral organisme vokser frem’, der går ud på, at vende nuværende og kommende udfordringer med stigende havvand, trængsel på vejene og manglende liv i hovedstadens udkant til nye potentialer.
Et nyt dige foreslås fra Charlottenlund i nord til Køge i syd. Det står som værn mod vandet, men skaber samtidig et nyt kystlandskab med skær og rev, strandeng, badebroer og flydende pontonboliger. På land får både skov og fjord lov til at brede sig, og nye attraktive boligområder, med pælehuse, bofællesskaber og tiny houses skyder op. Der arbejdes også med stop for bebyggelse i lavlandsområder og – på lidt længere sigt – tilbagetrækning fra særligt udsatte områder og kyststrækninger.
Vi har akut brug for en fornyet debat om, hvordan vi sikrer en helhedsorienteret og bæredygtig udvikling af hovedstaden
De berømte fem fingre langs med S-togsnettet, som peger ud fra København, og som den oprindelige plan er opkaldt efter, bevares og udbygges nær stationerne og parcelhusområderne. Den kollektive trafik styrkes for at reducere både trængsel og CO2-udslip fra biltrafikken. Desuden etableres et finmasket net af supercykelstier, og hurtigbusforbindelser indføres på tværs af ‘fingrene’. På den måde frisættes plads til at omforme de større indfaldsveje og parkeringspladser til nye grønne byrum. I forslaget fremgår det ved, at Hillerødmotorvejen omdannes til ny bygade ind mod Københavns centrum. Letbanen omtales ikke i pressemeddelelsen.
Andre bud
På en delt 2. plads i konkurrencen kom dels tegnestuen COBE med forslaget ‘Den Blå Metropol’, som vil skabe mere sammenhængskraft mellem Fingerplanen og Øresundsregionen. Og dels MASU Planning med forslaget ‘Mere landskab – mere by!’, hvor landskabet også skal fungere som et stort og dynamisk aktiv ud fra en landskabet-først tilgang. Tegnestuen kalder på en langsigtet vision på naturens præmisser, hvor det kan blive nødvendigt at ‘overgive os’ til vandet, lyder det.
LÆS MERE: De grønne kiler
Det er meningen, at vinderforslagene skal fungere som inspiration og indspark til en dialog debat om hovedstadsområdet udvikling og til en kommende revidering af Fingerplanen.
FAKTA:
Arkitektforeningens lokalafdeling i København udskrev i 2024 en idékonkurrence om Fingerplan 2.0. 47 forslag kom ind, og fem gik videre.
Vinderen modtager 250.000 kr. Der uddeles to 2. præmier på hver 110.000 kr.
Dommerpanel bestod af arkitekter, byplanlæggere og borgmestre fra tre hovedstadskommuner: Albertslund, Lejre og Frederiksberg.
Der er lukket for kommentarer