Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Forarget mor: Søn havde akut brug for tandlægehjælp, men der var ferielukket

I over 10 timer kæmpede Heidi Lindholm Nielsen for at få sin søn til tandlægen efter et fald. Men fordi det var op til påske, var det en næsten umulig opgave. Herlev Kommune fortæller, at man vil se på problemet fremadrettet.

Da Heidi Lindholm Nielsen søn slog sin tand løs efter et fald i SFO’en, oplevede hun at løbe panden mod en mur. For selvom sønnen havde akut brug for tandlægehjælp, så var alle klinikker enten lukket, eller også ville de ikke tage et barn ind.

Og hele oplevelsen har efterladt Heidi Lindholm Nielsen både forundret og ikke mindst frustreret.

»Jeg synes, det er rystende, at min søn kan komme til skade klokken ni om morgenen, og så ender han med først at blive behandlet 12 timer senere. Specielt fordi vi jo ikke bare har siddet på sofaen hele dagen og ventet. Vi gjorde alt, vi kunne, for at få min søn til tandlægen så hurtigt, som muligt,« fortæller Heidi Lindholm Nielsen og tilføjer:

»Det kan ikke være rigtigt, at der er sådan et hul i systemet.«

LÆS OGSÅ: 400 bamser afleveret til indlagte børn i Herlev

Søn havde en masse blod på sig

For at forstå Heidi Lindholm Nielsen frustrationer til fulde, skal vi en smule tilbage i tiden. Nærmere bestemt skal vi tilbage til to dage før påske – den 12. april 2022.

Den morgen kører hun sin søn Oliver på seks år i SFO, hvor de skal holde påskefrokost. Noget, som sønnen har set frem til.

Tiden er ligesom imod mig, for jeg ved ikke, hvor længe en tand kan sidde så skævt, inden den dør

Men allerede en time senere ringer en pædagog til Heidi Lindholm Nielsen og fortæller, at Oliver er faldet ned fra en reol og har slået sine tænder.

»Pædagogen spørger godt nok, hvordan min søns fortænder plejer at sidde, men jeg tænker i første omgang, at han måske bare har slået den ene en lille smule skæv. Da jeg så kommer frem, finder jeg min søn siddende med papir for sin mund og med en masse blod på sig. Og da jeg ser ind i hans mund, kan jeg med det samme se, at den tand på ingen måde sidder, som den plejer,« siger hun og fortæller, at sønnens læbe også har fået et ordentligt hak af tanden og derfor bløder.

Sådan så Olivers mund ud, da Heidi Lindholm Nielsen kom for at hente ham fra SFO’en. Privatfoto.

Ingen vil tage sønnen ind

Herefter begynder Heidi Lindholm Nielsens 12 timer lange kamp for at få en tandlæge til at se på og ordne Olivers fortand og mund. For det skal vise sig ikke at være så ligetil.

Fordi der er to dage til påsken, holder skoletandlægen nemlig lukket. På skoletandlægens telefonsvarer bliver Heidi Lindholm Nielsen derfor henvist til akuttelefonen i Region Hovedstaden på telefonnummeret 1813.

Jeg håber virkelig, at vores oplevelse kan få de rigtige mennesker til at indse, at der altså er et problem her, som skal løses

Efter at have talt med og sendt billeder til akuttelefonen, forsøger akuttelefonen at henvise Heidi Lindholm Nielsens søn til kæbekirurgisk afdeling på Rigshospitalet, der afviser at ville se dem. Så i stedet tager hun sammen med sin søn, der stadig bløder fra munden, hjem fra SFO’en.

»Så var jeg ligesom bare overladt til mig selv og min egen vurdering af situationen. Men jeg er jo på ingen måde fagperson, så hvordan skulle jeg kunne vurdere, hvor alvorligt det egentlig var?« siger Heidi Lindholm Nielsen og fortæller i den forbindelse, at hendes frustration her begynder for alvor.

Af akuttelefonen har hun fået at vide, at akuttandlægen i Hillerød, der tager imod børn, åbner klokken 16, når almindelige tandlæger lukker, og at hun derfor kan vælge at vente på at blive modtaget af akuttandlægen. Men hun kan også vælge at ringe rundt til alle praktiserende tandlæger og håbe, at én af dem vil se på Oliver.

»Så jeg begynder jo bare fra en ende af og bliver afvist gang på gang. Ingen tandlæge har tid, og de er i øvrigt heller ikke gearede til at se på børn, selv hvis de havde en tid til os,« siger hun.

12 timer efter skaden, bliver tanden rettet

Heidi Lindholm Nielsen begynder at føle, at hun står helt alene. For ud over at forsøge at finde en tandlæge, så er hun også alene med Oliver, der ikke bryder sig om blod, og som hverken kan eller vil spise og drikke noget med sin skadede tand.

»Tiden er ligesom imod mig, for jeg ved ikke, hvor længe en tand kan sidde så skævt, inden den dør,« fortæller hun.

Endelig bliver hun henvist til en tandlæge i indre København, der efter at have set billeder af Olivers mund tager dem ind med det samme. Men Oliver er ikke særlig samarbejdsvillig, så det er svært at lave en vurdering af skaden. Og så er tandlægen også bange for, om Olivers læbe skal syes, og om hans kæbe er brækket.

Så i stedet må de tilbage til Herlev for at komme en tur på skadestuen.

Men læben skal ikke syes, kæben er ikke brækket, og lægerne på akutmodtagelsen ordner ikke tænder. Så Oliver bliver endnu en gang sendt hjem med besked om at få hjælp af en tandlæge. På det tidspunkt er klokken blevet 16:15. Det er altså godt syv timer siden, at Oliver kom til skade. Hans tand sidder stadig forkert.

LÆS OGSÅ: Efter kommunalbestyrelsesmøde: stadig uvist om Serviceafdelingen flytter

Heidi ringer derfor til akuttelefonen igen, der denne gang fortæller, at akuttandlægen i Hillerød først åbner klokken 18. Frustreret kører familien derfor til Hillerød, så de er klar til at komme ind klokken 18. Her finder de så ud af, at man først kan komme til klokken 19, og gennem akuttelefonen får Heidi Lindholm Nielsen en tid hos akuttandlægen klokken 20:20.

Det hele ender med, at Oliver får rettet sin fortand kort inden klokken 21 – altså 12 timer efter, at han i første omgang slog tanden. Med sig fik han antibiotika, simpelthen fordi skaden var så ‘gammel’.

Sådan så Olivers mund ud, da han langt om længe var blevet behandlet af akuttandlægen i Hillerød. Privatfoto.

 

»Det er den længste dag, jeg har oplevet i meget lang tid,« lyder det fra Heidi Lindholm Nielsen.

Håber på ændringer

Hele oplevelsen har efterladt Heidi Lindholm Nielsen frustreret. For havde hendes søn slået sig på en helt almindelig hverdag, så kunne skaden have været ordnet af skoletandlægen, og hele oplevelsen havde måske maksimalt taget en time.

I stedet skal Heidi Lindholm Nielsens søn nu gå til en masse kontroller for at sikre, at sønnens tand ikke dør. For når en tand har siddet forkert i 12 timer, så er det ikke sikkert, den kan overleve.

»Altså selvom det her skete før påske, så er det langt fra slut endnu. Vi går til en masse kontroller, og tanden sidder også anderledes end før. Og det er jo noget, min søn som minimum skal leve med, til han bliver 21, og tænderne er færdigudviklede« siger Heidi Lindholm Nielsen.

Nu har hun bare et håb: At ingen andre skal igennem det, som de måtte igennem, og at børn i fremtiden har samme muligheder som voksne, når det kommer til behandling af tænder.

»Jeg håber virkelig, at vores oplevelse kan få de rigtige mennesker til at indse, at der altså er et problem her, som skal løses.  Sådan nogle skader kan jo ske når som helst. Så nytter det jo ikke, at alle steder holder lukket, bare fordi det snart er påske,« afslutter hun.

Vil være opmærksom på problemet i fremtiden

Centerchef for Børn, Unge og Familier i Herlev Kommune Hannah Wilson er blevet præsenteret for de oplevelser, som Heidi Lundholm Nielsen og sønnen Oliver var igennem.

Hun fortæller, at den kommunale tandpleje holder lukket i skolernes ferier simpelthen for at udnytte ressourcerne i tandplejen bedst muligt. Hvis dit barn kommer til skade med tænderne på tidspunkter, hvor den kommunale tandpleje holder lukket, kan man følge anvisninger om, hvad man skal gøre på Herlev Kommunes hjemmeside.

Her fremgår det, at man som borger kan tage kontakt til en privat tandlæge i området eller henvende sig til tandlægevagten og i nogle tilfælde akuttelefonen for at få hjælp, præcis som Heidi Lindholm Nielsen gjorde det.

Hannah Wilson fortæller desuden, at man ikke er bekendt med, at der tidligere har været borgere, der er blevet afvist på samme måde som Heidi Lindholm Nielsen.

»Det er tandplejens erfaring, at flere af de private tandlæger i Herlev tager børn ind akut, hvis tandplejen har lukket. Tandplejen vil dog være opmærksom på problemstillingen fremadrettet og afsøge mulighederne for at henvise til et tandlægetilbud i dagtimerne, når tandplejen har ferielukket,« afslutter hun. 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!