Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Forbud mod tørklæder i folkeskolen skaber debat blandt Herlevs socialdemokrater

De nylige anbefalinger om at forbyde tørklæder i folkeskolen har delt vandene blandt socialdemokratiske lokalpolitikere i Herlev. En ting er de dog enige om, og det er vigtigheden af debatten.

Skal det være forbudt at iklæde sig et tørklæde, når man går i folkeskole?

Hvis man skal man følge de nyligt fremlagte anbefalinger fra Kommissionen for den glemte kvindekamp, så er svaret på det spørgsmål ja.

Et decideret forbud mener jeg ikke er den rigtige vej at gå

Og Herlevs socialdemokratiske borgmester Thomas Gyldal Petersen er på nuværende tidspunkt ikke er afvisende overfor et forbud.

»Jeg er villig til at gå hele vejen for at forsvare unge piger og børn generelt, der er underlagt negativ social kontrol. Derfor forholder jeg mig også åben overfor kommissionens anbefalinger og vil på nuværende tidspunkt ikke afvise, at et forbud kan være vejen frem,« siger Thomas Gyldal Petersen.

Spørger man derimod borgmesterens socialdemokratiske kommunalbestyrelses-kollega Marco Damgaard, der også er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Herlev, så forholder han sig noget anderledes.

»Jeg er glad for anbefalingerne, og jeg er også enormt glad for den debat, de har skabt. Men et decideret forbud mener jeg ikke er den rigtige vej at gå,« siger Marco Damgaard.

LÆS OGSÅ: Lærerforeningen i Herlev om forbud af tørklæder i folkeskolen: ‘Det er ikke en god idé’

Sikre lige muligheder og rettigheder til alle

Marco Damgaard er ud over lokalpolitier i Herlev også leder på Tingbjergskolen.

Og han mener, at et forbud mod tørklæder i folkeskolen i sidste ende kan betyde, at man tager de unge pigers frihed fra dem.

Men målet med anbefalingerne er jo netop det omvendte – nemlig at komme negativ social kontrol til livs og sikre lige muligheder og rettigheder for alle børn og unge.

»Emnet og målet er rigtigt, men midlet er forkert. Men anbefalingen har skabt en god og livlig debat, og det har også vist, at selvom man er for eller imod et forbud, så er alle enige om, at negativ social kontrol skal bekæmpes,« siger Marco Damgaard.

Jeg håber, at man vil have tillid til, at alle medarbejdere vil gøre alt, hvad de kan, for at lykkes med den her dagsorden

Og her er de to socialdemokrater da også helt enige.

Borgmesteren fortæller i den forbindelse, at han mener, at en af samfundets vigtigste opgaver er at sikre lige muligheder og ens rettigheder for alle børn og unge.

»Nu har jeg ikke selv siddet i kommissionen, og derfor kender jeg ikke dens viden og baggrund for anbefalingerne. Men jeg er nysgerrig på kommissionens viden, og jeg vil meget gerne være med til at diskutere, hvordan vi løser problemet,« siger borgmesteren, der samtidig anerkender, at anbefalingen om at forbyde tørklæder i folkeskolen er den mest opsigtsvækkende af alle de ni anbefalinger, kommissionen er kommet med.

Skolerne er dygtige – men kan blive bedre

For Marco Damgaard er det vigtigste nu, at debatten får en betydning for det fremtidige arbejde med negativ social kontrol, ligesom han kan se mange fordele ved kommissionens resterende anbefalinger.

»Vi hjælper ikke vores børn og unge ved at have berøringsangst overfor emnet. Og det kan godt være, at vi endnu ikke er helt dygtige nok i folkeskolen til at håndtere negativ social kontrol, men jeg håber, at man vil have tillid til, at alle medarbejdere vil gøre alt, hvad de kan, for at lykkes med den her dagsorden,« siger Marco Damgaard.

I den forbindelse fortæller Marco Damgaard dog, at ud fra hans erfaringer på Tingbjergskolen har håndteret negativ social kontrol så snart, det er blevet opdaget.

Thomas Gyldal Petersen mener også, at mange skoler uden tvivl i forvejen er dygtige til at håndtere situationer med negativ social kontrol.

»Men som politisk ansvarlig er det jo svært ikke at sige, at hvis der er børn, der er underlagt negativ social kontrol, så har vi en forpligtigelse til at diskutere det og løse det,« afslutter borgmesteren.


Læs alle kommissionens anbefalinger her:

  • Kommunale beredskabsplaner mod æresrelateret social kontrol
  • Bedre brug af sundhedsplejerskens adgang til minoritetsetniske familier
  • Styrket viden om og fokus på æresrelateret social kontrol i daginstitutioner og grundskoler
  • Kurser om moderne dansk børneopdragelse til udvalgte minoritetsetniske forældre
  • Børnegrupper i de danske dagtilbud skal afspejle befolkningen
  • Justering af faget kristendomskundskab for at undgå fritagelse
  • Forbud mod brug af hovedtørklæder i grundskolen
  • Styrkelse af seksualundervisningen i grundskolen
  • Skærpet kontrol med muslimske friskoler

Kilde: Kommissionen for den glemte kvindekamp.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!