Forskningsprojekt skal hjælpe type 2-diabetes-patienter til at få mere målrettet behandling
Et forskningsprojekt skal sikre bedre forebyggelse og behandling af hjerte-kar-sygdomme for personer med type 2-diabetes. 64-årige Jose, der døjer både med begge sygdomme, har takket ja til at være en del af projektet.
I mange år har det været velkendt, at der er en tæt sammenhæng mellem hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Men da det er svært at forudsige, hvem der er i særlig høj risiko for hjerteproblemer, er der patienter, der enten bliver over- eller underbehandlede.
Derfor er Herlev og Gentofte Hospital i samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen i gang med et forskningsprojekt, som skal hjælpe patienter med type 2-diabetes til at få en mere målrettet behandling.
Det vil de gøre ved at lave en hjerte-CT-skanning, som kan være med at målrette behandlingen mere til den enkelte patient – og én af de patienter er 64-årige herlevit Jose.
Målrettet behandling
Jose får for cirka ét år siden konstateret forkalkning i hjertets kranspulsårer og type 2-diabetes. Han har i mange år haft problemer med forhøjet blodtryk og ustabilt blodsukker, og efter flere undersøgelser finder lægerne på Gentofte Hospital ud af, at at han blandt andet har åreforkalkning tre steder i hjertet.
»Jeg vidste godt, at det hele ikke var, som det skulle være, men det kom stadig som et chok for mig,« siger han.
Han begynder derfor på præparatetet, Jardiance, der udelukkende anvendes til behandling af type 2-diabetes, selvom han også lider af forkalkning i hjertets kranspulsårer.
Men i forbindelse med forskningsprojektet får Jose tilbuddet om at starte i ny behandling, hvor han supplerer to typer diabetesmedicin, der hjælper på både forkalkning i hjertets kranspulsårer og type 2-diabetes: Ozempic og Forxiga.
»De sagde, at jeg kunne risikere at få en blodprop inden for 5-10 år, hvis jeg ikke startede i behandling,« siger han.
Kan forsinke blodpropper
Det er læge og ph.d.-studerende på Steno Diabetes Center Copenhagen, Batool J. Y. Mohammad, der varetager Jose behandling. Hun siger, at det er vigtigt, at man finder frem til de borgere med type 2-diabetes, som har henholdsvis høj og lav risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.
»Hjerte-kar-sygdomme er én af de hyppigste komplikationer, man kan få, når man har diabetes,« siger hun og tilføjer:
»Behandlingen er ikke lig med, at forkalkningen i kranspulsårerne forsvinder, men den kan være med til at forsinke risikoen for blodpropper.«
Selvom Jose har haft nogle bivirkninger undervejs, er han stadig ikke i tvivl om, at han har gjort det rigtige ved at takke ja til den nye behandling.
»Det betyder jo, at jeg måske kan komme til at leve nogle flere år. Det er bivirkningerne værd,« siger han.
Han har nu været i behandling i tre måneder, og studieperioden lyder på fem år. Da han er en del af forskningsprojektet, får han medicinen vederlagsfrit gennem de fem år.
»Det er rigtig godt, fordi jeg ville slet ikke have råd til at betale for medicinen selv,« siger han.
Om projektet
Forskningsprojektet på Herlev og Gentofte Hospital er en del af et landsdækkende projekt, og planen er, at 7.300 patienter med type 2-diabetes og uden kendt hjertesygdom skal forbi en hjerte-CT-skanner i løbet af 2023-2025. Ud af de 7.300 patienter skal 2.000 findes i Region Hovedstaden.
Deltagerne til forskningsprojektet får en invitation gennem e-Boks.
Har du en anden god historie, så skriv til camilla@herlevbladet.dk
Der er lukket for kommentarer