Efter flere års dødvande uden kurs og retning i folkeskolen er 19-årige Tejan Jalloh i bogstavligste forstand godt i gang med at køre sig i stilling til en fremtid i transportbranchen. Han har rattet i hænderne og har taget styring over, hvad han fremover vil med sit arbejdsliv, og det skal være noget med lastbiler og kraner – tonstunge kraner. Det fandt han ud af som 16-årig efter et kort praktikophold i et tømrerfirma, hvor de havde en lastbil. Det korte ophold blev dog hurtigt til mere, for ud over olie på hænderne fik han blod på tanden i sådan en grad, at han endte med at droppe sit efterskoleophold til fordel for et fritidsjob i firmaet.
»Det var det, jeg godt ville lave. Jeg følte mig tilpas i det. Det er sådan noget, man ikke har følt, når man ikke har passet ind på en skole. Man er altid blevet sagt, at man ikke kan klare det. Men her kom man ud og så noget, og jeg fik lov til at køre lastbilen frem og tilbage. Jeg prøvede også at køre med kranen. Det var noget, der virkelig gav noget,« fortæller han, der efterfølgende søgte ind på en erhvervsuddannelse (EUD) inden for transport.
I den forbindelse skulle han først i praktik og siden finde sig en læreplads og begge dele blev hos Johannesen Kraner i Hvidovre, hvor han er i dag.
Man har bare den der glæde, når man møder på arbejde, og man kan stå op om morgenen og faktisk måske møde en halv time tidligere og lige køre den ekstra time senere, uden at man rigtig tænker over det
Har det godt
Men det der med at finde sin rette hylde er ofte ikke en lige vej. For den unge herlevborgers vedkommende har han både gået på Lindehøjskolen, Kildegårdskolen og i Erhvervsklassen på Herlev Ungdomsskole, hvor han, før han fandt tømrerfirmaet, var i erhvervspraktik som opvasker i Herlev Medborgerhus, i Hjortespring Golfklub og i en daginstitution.
»Det er fedt, at man kommer ud og pludselig lærer at tænke med både hovedet og hænderne, end hvis du bare sidder på sådan en skolebænk. Det er sgu ikke det fedeste. Jeg kunne ikke rigtig trives med andre eller finde ud af det, og jeg havde meget svært ved dansk og matematik og sådan noget. Så flyttede jeg jo selvfølgelig skole, fordi så prøver man noget andet. Men til sidst kom jeg i Erhvervsklassen i starten af 8. klasse, og det var fedt,« fortæller Tajan Jalloh om den vej, der tilfældigt og heldigt fik ham på rette spor. At det netop er det rigtige, er han ikke i tvivl om.
»Man har det bare godt indvendigt, kan man sige. Det er lidt svært at forklare, men altså… Man har bare den der glæde, når man møder på arbejde, og man kan stå op om morgenen og faktisk måske møde en halv time tidligere og lige køre den ekstra time senere, uden at man rigtig tænker over det,« forklarer han, der før havde svært ved at møde klokken otte i folkeskolen, men nu kan stå op klokken fem for at møde klokken seks.
LÆS OGSÅ: Socialdemokraterne blev stemt ned til festuge-forslag
Artiklen fortsætter under billedet.
Har flyttet en hval
Hvad er det fedeste, du har lavet indtil videre?
»Det var, da min tvillingesøster blev student. Så fik jeg hængt et 120 kvadratmeter flag op måske 30 meter over vores hus,« griner han, der havde lavet en aftale med sin læreplads.
Derudover nævner han også opgaverne i det daglige arbejde, som startede med at flytte værkstedsmaskiner med en kran.
»At se sådan en stor maskine på 10 tons blive løftet op på ladet af en lastbil er ret fedt. Det vildeste vi nok har flyttet, det var en hval inde fra Zoologisk Museum,« fortæller han, der er den yngste kranfører i virksomheden – noget han har papir på sammen med efterhånden en række andre ting, han har opnået i sin læretid.
Udover kørekort til kran, har han også tilladelse til at køre lastbil samt køre med hænger.’
Det er lige pludselig 50-60 tons, du ligger og kører rundt med. Som jeg som 19-årig har ansvaret for, så man skal også lige huske at tænke sig om
Løfter i flok
Bliver du ikke nervøs som ung at skulle stå med så meget ansvar?
»Det er lige pludselig 50-60 tons, du ligger og kører rundt med. Som jeg som 19-årig har ansvaret for, så man skal også lige huske at tænke sig om. (…) men man har jo lært, at man må tage det stille og roligt. Hvis du ikke ved noget, eller har svært ved det, så må du hellere ringe den ekstra gang og spørge, hvordan du kan gøre det bedst. For det meste så guider vi hinanden. Der er nogle, der måske er meget bedre til den ene del end den anden del. Så ved man for det meste, hvem man skal ringe til,« uddyber han og lader forstå, at man løfter i flok.
Hvis du skulle give et godt råd til andre skoletrætte?
»Tag en erhvervsuddannelse. Det giver både frihed med hensyn til økonomien, fordi du som lærling faktisk kan tjene en løn, du kan leve af i modsætning til SU’en. Men du kommer også ud og oplever noget, du bevæger dig,« påpeger han, der er færdig med sin uddannelse i starten af 2026.
Derefter burde det være til at få job, da transportbranchen ifølge en rapport fra Vejtransportrådet i 2023 havde over tre millioner ubesatte chaufførstillinger på verdensplan. Af rapporten fremgår, at der i Europa er over 233.000 ubesatte stillinger for lastbilchauffører og 105.000 for buschauffører. Desuden melder Verdens vejtransportorganisation (IRU), at Europa i 2026 kan komme til at mangle op mod to millioner chauffører, fordi 30 procent af chaufførerne vil gå på pension i 2026, og der er ingen til at tage over.
Der er lukket for kommentarer