Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Godt/skidt på Folkemødet 2024 – læs gymnasieelevernes beretninger her

1.d fra Herlev Gymnasium & HF besøgte Folkemødet på Bornholm som del af deres årsprøve. Det er der kommet fem dagbogsreportager ud af.

Branchefest, folkefest og/eller en fejring af demokratiet. Kært barn har mange navne – således også Folkemødet på Bornholm, der i sidste uge blev holdt i Allinge med det største program nogensinde – i alt 3.400 events spredt over tre dage.

1.d fra Herlev Gymnasium & HF var med på mødet for første gang, hvor de blandt andet takket være deres samfundsfagslærer Kristina Pilmark skulle lave årsprøve. En lidt ekstraordinær måde at gøre det på, og det var også lidt ekstraordinært, at det skule gøres i samarbejde med Herlev Bladet. Klassen er nemlig blevet opdelt i nogle grupper, som hver især skulle skrive hjem om deres oplevelser på Folkemødet ud fra specifikke emner.

På trods af at besøget inkluderede to overnatninger i telt – noget der vakte en del modstand – kan man læse i det følgende, at alle elever er blevet positivt overrasket over stemningen, debatterne, samtalerne og i det hele taget atmosfæren. Omvendt er der kritik af både maden og håndteringen af affald.

LÆS MERE: 1.d laver årsprøve på Folkemødet, og der glæder sig til næsten alt

Fem dagbogsreportager – fem perspektiver på Folkemødet

Folkemødet 2024: En stemningsfyldt oplevelse
af Dina, Suuri, Emin, Abdullahi, og Omar (1.d)

Vi trådte ind på Folkemødet den 13. juni og blev mødt af glade og venlige mennesker.

Stemningen var helt vild og fyldt med forventning og energi. Det var ligesom at træde ind i en hel verden af debat og engagement. Politikere, folk fra byen og andre grupper var der for at debattere alle mulige emner. Da dagen var slut, blev der holdt fester, koncerter og andre sjove arrangementer.

Et af højdepunkterne var, da miljøminister Magnus Heunicke optrådte som DJ

Stemningen om aftenen blev mere afslappet og festlig, hvor man kunne hygge sig med musik, mad og snak. Duften af mad fra de forskellige boder var uimodståelig og repræsenterede et bredt spektrum af kulturer. Der var alt fra grillede pølser og danske klassikere til eksotiske retter fra fjerne lande. Et af højdepunkterne var, da miljøminister Magnus Heunicke optrådte som DJ og imponerede alle med sine musikvalg.

Det var en fed måde at møde nye mennesker, feste og fortsætte snakken fra dagen. Aftenerne på Folkemødet gav en ekstra sjov oplevelse og var en festlig måde at fejre demokratiet på.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stemningen var i top på Folkemødet, skriver en af grupperne fra 1.d på Herlev Gymnasium & HF.

 

Hvor bæredygtig er Folkemødet?

af Frederikke, Olga, Anne-Kathrine og Simone (1.d)

Den første dag på folkemødet var vi nede ved stranden. Her var der fyldt med tomme breezere og en masse skrald i klipperne – bare et par meter fra vandet. Det er så ærgerligt, og ødelægger det ellers så skønne naturliv i Allinge. Én af årsagerne til svineriet er nok de mange overfyldte skraldespande. Der var bare ikke nok skraldespande til de mange tusinde mennesker.

Da vi sent på aftenen gik tilbage mod vores telte, bemærkede vi, på trods af alle de bæredygtige initiativer rundt på Folkemødet, at der lå plastikkrus overalt på jorden. En ærgerlig kontrast til de inspirerende samtaler og innovative løsninger til klimaudfordringerne, som vi havde hørt om til debatter i løbet af dagen. De politiske aktører på folkemødet, oplevede vi, at de havde tænkt mere i bæredygtighed end nogle af lokale butikker og madboder. Her var alt skraldet desværre usorteret, og plastikken lå i bunkevis, samlet med utallige andre materialer.

Det fik os til at tænke på, hvor vigtigt det faktisk er, at vi alle sammen tager ansvar, ældre som unge, så vi ikke kun finder nye og smarte løsninger, men også handler på dem i vores hverdag. Det er ikke nok at tale om bæredygtighed, hvis vi ikke også ændrer vores adfærd og vaner. Plastikaffaldet på jorden viser os, at der stadig er meget arbejde foran os. Det handler om at gøre bæredygtighed til en del af vores daglige rutiner.

Det er ikke nok at tale om bæredygtighed, hvis vi ikke også ændrer vores adfærd og vaner

Ansvaret til Folkemødet ligger ikke kun hos boderne, men også hos de mange forbrugere.
Flere madboder Folkemødet havde brugte faktisk bæredygtigt emballage til at servere maden i, men alligevel var der også flere steder hvor vi fik et plastikkrus i hånden eller en flamingokasse til at have aftensmaden i.

Det er tydeligt at se at nogle af kaffeboderne havde overvejet brug af plastik, og de fleste havde taget papkrusene i brug. Men alt for meget af emballagen endte ikke til skrald, men i Bornholms natur.

Det har været en fantastisk oplevelse at være en del af Folkemødet og at se så mange mennesker samlet for at diskutere og arbejde for en bedre verden. Det har været fedt at se, at bæredygtig og klimavenlighed er blevet tænkt med ind i planlægning af folkemødet.

Vi håber dog, at vi kan finde måder at håndtere de udfordringer, som der stadig er, som blandt andet et meget mere ansvarligt forbrug.

Artiklen fortsætter under billedet.

Skraldespandene på Folkemødet var ifølge 1.d på Herlev Gymnasium & HF så overfyldte, at der også lå skrald i naturen.

 

Stemmer folk med maven til Folkemødet?

 af Oliver, Baran, Laura og Alicia (1.d)

Humøret på Folkemødet er højt. Overalt er der glade mennesker, som går rundt mellem de forskellige politiske boder. Vejret er lunt med en regnsky her og der, men vejret holder sig mest tørt. Størstedelen af de glade danskere går rundt med en øl i hånden og nyder solens varme, mens de lytter til diverse debatter, foredrag og mere.

Folk i alle aldre mødes ved de forskellige boder og alle er velkomne, fordi til Folkemødet er der noget for alle. Hvis man ikke er til foredrag, er der også forskellige dueller hvor unge kæmper mod politikere i diverse ting, der er musik og madboder over det hele. Der er nærmest alt slags mad man kunne tænke sig, og madboder er spredt ud over det store Folkemøde. Der er burgere, thaibokse, pizza og meget mere.

Vi har været ude og opleve maden på Folkemødet, og vi må sige, at det er en kæmpe skuffelse. Vi havde regnet med høj kvalitetsmad til sådan et arrangement. Vi var ude og få en durum hvor vi skulle af med 79 kroner og tænkte selvfølgelig, at det var en høj pris i forhold til diverse steder i København. Derfor forventede vi en lækker durum. Vi fik serveret en slasket omgang med iceberg salat tre stykker agurk og lidt tomat. Man kunne ikke engang få tilvalget af chili.

Vi havde en hypotese om, at hvis folk købte vegetarretter var de mere venstreorienterede, og hvis de bestilte kødretter var de mere højreorienterede

Udover at vi selv var ude og spise mad, prøvede vi også at spørge folk, om de stemmer med maven. Vi havde en hypotese om, at hvis folk købte vegetarretter var de mere venstreorienterede, og hvis de bestilte kødretter var de mere højreorienterede. Folk vi spurgte, bestilte deres mad fra en indisk foodtruck. Vi spurgte 10 mennesker der havde bestilt vegetarretter og ligeledes 10 mennesker der havde bestilt retter med kød. Og det vidste sig, at dem, der bestilte vegetarretter helt klart var mere venstreorienterede (hele 9/10). Derimod var dem, der bestilte kødretter meget mere fordelt på den politiske skala, da 4/10 var mere venstreorienterede og 4/10 var placeret i midten og 2/10 var højreorienterede ,og det var jo imod vores prognose.

Duften af mad fra hele verden skifter fra bod til bod, og i baggrunden høres forskellige foredrag, og folk der synger med på musik. De omkringliggende foredrag kan nemt fange ens opmærksomhed, da latter ofte fylder i de små telte. På Folkemødet kan man være sikker på at se et kendt ansigt lige meget hvor meget eller lidt, du har fulgt med i politik.

Nattelivet på Folkemødet bliver man heller ikke snydt for. Både unge og ældre samles under en teltpavillon, hvor sange fra hvert årti og gamle klassikere spilles fra de mange højttalere. Dansegulvet er fyldt op med glade folk, der synger og danser med hænderne i vejret til musikkens rytmer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gymnasieelever er skuffet over (noget) af maden på Folkemødet. Her en dyr durum.

(foto 5 og foto 6)

 

Folkemødet: branche- og kendisfest?
af Dorthea, Maksim, Liva, Selina, Blerta og Laura Elvira (1.d)

Vi havde fornøjelsen af at deltage i Folkemødet i år sammen med vores klasse fra Herlev gymnasium. Det var spændende, men også krævende fordi vi skulle bo i telt.

Fra det øjeblik vi trådte ind på pladsen, blev vi mødt af en masse farver og lyde. Der var stande overalt, politiske partier, organisationer og virksomheder. En af de første ting, der ramte vores sanser, var duften. Overalt omkring os var der fristende dufte af mad fra boder. Veganske retter, frisklavede pandekager og meget mere. Madduften blandede sig med havluften og skabte en god kombination. Vi kunne både mærke energi og ro. Folk i alle aldre gik rundt, mange med navneskilte hængende om halsen. Stemningen var livlig og energisk.

Næsten alle vi mødte havde et net, en bøllehat, en T-shirt eller en drikkedunk med et eller andet mærke eller partis logo plastret på. På hvert et hjørne stod der ensklædte ‘sælgere’ med en ladcykel og delte deres merchandise ud. I hvert et partitelt, lå der også diverse bolsjer og klistermærker

Rundt om i området var der opstillet scener, hvor taler og debatter blev afholdt. Folk sad på bænke i små grupper, nogle med kaffe i hånden, andre med øl, lyttende til de mange inspirerende oplæg og diskussioner.

Debatterne var overalt. På gaderne og i teltene, på caféerne ja, selv på stranden kunne man høre folk diskutere alt fra klimaforandringer til sundhedspolitik. Det var inspirerende at se, hvor engagerede folk var, og hvor mange forskellige synspunkter der blev delt. Det var en påmindelse om, hvor vigtigt det er at lytte til hinanden og diskutere de ting, der betyder noget for os alle, da vi alle har hver vores mening.

Det var en påmindelse om, hvor vigtigt det er at lytte til hinanden og diskutere de ting, der betyder noget for os alle

Noget, der virkelig fangede vores interesse, var de mange debatter. Det var inspirerende at se, hvor engagerede folk var, og hvor mange forskellige perspektiver der blev bragt på banen. Det var også imponerende at se, hvordan unge mennesker deltog aktivt, nogle af dem var endda ledere af diskussionerne.

Folkemødet er et sted med meget liv og glæde, og mange forskellige mennesker, der havde så meget engagement og som så gerne ville dele det, og det er så fedt at se og opleve.

På Folkemødet kunne man støde på mange mennesker blandt andet kendte mennesker, som man muligvis har set før. De var åbne for at tage imod os med et smil, og svarede på alle de spørgsmål vi brændte inde med.

Stierne til og fra folkemødet var propfyldt med mennesker og 9/10 af dem havde en fadøl i hånden. Folk på Folkemødet var utroligt søde og imødekommende. Der var en følelse af fællesskab og åbenhed overalt. Det var let at starte en samtale med nye mennesker, og alle var klar til at dele deres meninger og lytte til andres synspunkter.

Folkemødet på Bornholm var en uforglemmelig oplevelse. Ja, det var udfordrende at bo i telt, men det var også en del af oplevelsen.

Som dagen skred frem, blev vi mere og mere opslugt af Folkemødets miljø. Det var en fantastisk oplevelse at være en del af fællesskabet, hvor så mange mennesker var samlet for at dele deres idéer, diskutere vigtige emner og lære af hinanden. Vi føler os inspireret og fyldt med ny viden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gymnasieeleverne fra 1.d i Herlev boede i en stor teltlejr på Folkemødet sammen med andre unge.

 

Folkemøde: Partier og medier – hvem deltog og hvad var deres dagsorden?

af Hussein, Ali og Theo (1.d)

Vi ankom torsdag til Bornholm, og derefter skulle vi slå vores telte op, hvilket var en smule udfordrende for de fleste. Dagen efter (fredag), fik vi besked om, at ‘missionen’ nu var i gang. Folkemødet var nu startet. Vi var virkelig overraskede over hvor mange mennesker der var samlet i Allinge. Stemningen var i top, og vi deltog i en masse debatter og event og besøgte madboder og forskellige partitelte.

Politikere fra alle danske partier deltog i Folkemødet, fra regeringspartierne til oppositionen. Dette inkluderede medlemmer af Folketinget, ministre, og nogle gange også partiledere. Vi mødte blandt andet miljøminister Magnus Heunicke, Alex Vanopslagh og Martin Lidegaard. Vi mødte og talte også med unge politisk engagerede som for eksempel Laura, formand for Danske skoleelever, og Markus, medlem af ungenetværket. Vi fik en masse viden, og svar, på hvordan de kæmper for de unge.

Vi var virkelig overraskede over hvor mange mennesker der var samlet i Allinge

Politikkernes dagsorden er, at de deltager i debatter og paneldiskussioner om vigtige emner som klima, økonomi, sundhed, og uddannelse. Vi oplevede selv en masse af disse debatter og paneldiskussioner.

Mediedækningen på Folkemødet kommer fra en bred vifte af danske medier, både landsdækkende og lokale aviser, tv-kanaler, radio og onlinemedier. Vi så både DR, TV2, Politiken, Berlingske og Altinget. Men også TV Bornholm, som dækker nyhederne i Bornholm. Det var interessant.

Mediernes dagsorden er, at journalisterne dækker de mange arrangementer og debatter, rapporterer nyheder og analyserer indholdet. Vi så TV Bornholm stille op og lave interviews med politikere, eksperter og deltagere for at give indsigt i de diskuterede emner.

En af grupperne fra 1.d var virkelig overrasket over, hvor mange der besøgte årets folkemøde.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!