
Håber på lokaler i eget område: Vil gerne hjem til Hjortespring
Herlevs lokale hjemmeværnskompagni er for tiden bosat i Ballerup Kommune.
Hjemmeværnet blev officielt stiftet i 1949, efter modstandsfolk og Frihedsrådet kort efter befrielsen var mødtes og argumenterede for, at der skulle være et frivilligt værn, der skulle være med til at forsvare Danmark i tilfælde af en ny invasion under overskriften ’Aldrig mere en 9. april’.
I Herlev, som i disse år udviklede sig fra en landsby til en forstad, opstod det lokale hjemmeværnskompagni 6901 1. januar 1953, oplyser Herlev Kommunes Lokalarkiv.
Fra 8. marts 1960 havde det lokale kompagni hjemme på Holmegård, en gård med rødder tilbage til 1700-tallet som lå på Gråpilevej ved Smør- og Fedtmosen.
Den gamle gård blev nu en decideret hjemmeværnsgård, men kompagniet forlod den i 1985, og i 1986 brændte den efter en påsat brand af fire mænd fra Herlev.
Hjemmeværnskompagni 6901 flyttede til en anden nærliggende gård: Klausdal – det nuværende ungdomskulturhus Klauzdal – og her delte man lokaliteterne med andre aktører, og det var i længden ikke optimalt.
Vi skal ud at se på nogle lokaliteter i Herlev og Gladsaxe, da det er her, at vi har et tilhørsforhold
Fusion med Gladsaxe
Samtidig kom der nogle år efter den kolde krigs afslutning, hvor antallet af medlemmer var nedadgående, og opgaverne i Hjemmeværnet blev anderledes.
Derfor fusionerede kompagniet i Herlev med kompagniet i Gladsaxe fra 2004, og her blev navnet ’Hjortespring’, det område som kompagniet i Herlev havde ligget i siden 1953.
»I stedet for at hedde Herlev/Gladsaxe, ville vi gerne have et særligt navn, og Hjortespring lyder flot,« lyder det fra kompagnichef Jan, der var med fra begyndelsen af det nye kompagni.
Vil gerne tilbage
Hjemmeværnskompagni Hjortespring flyttede til Gladsaxefortet, hvor Gladsaxes kompagni havde ligget siden begyndelsen af 1980’erne, ganske tæt på grænsen til Herlev. Derved lå det i cirka 20 år ganske centralt i kompagniets område, men grundet forskellige forhold kunne de ikke blive der, og derfor har de nu midlertidigt hjemme i Jonstruplejren i Ballerup Kommune, men muligvis kan de snart flytte tilbage til det lokalområde, hvor det har hjemme.
»Vi skal ud at se på nogle lokaliteter i Herlev og Gladsaxe-området, da det er her, at vi har et tilhørsforhold. Det har både at gøre med, hvor folk kommer fra, mange vil ikke transportere sig så langt, og derfor kigger vi også på domiciler, der ligger tæt på gode offentlige trafikmuligheder,« siger signalofficer og delingsfører Kim.
Der er dog ikke noget krav om, at man skal bo inden for området af kompagniet, hvor man er medlem. Det gør Kim og Jan for eksempel ikke. Men de har begge boet tæt på Herlev og har derfor bevaret tilknytningen mange år efter.
Et kompagnis opgave er blandt andet at bevogte sikre samfundsvigtigste institutioner i tilfælde af krig eller krise.
Hjortespring Hjemmeværnskompagni er en del af Hjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn.
Af sikkerhedsmæssige årsager ønsker Hjemmeværnet ikke, at medvirkende optræder med efternavn. Herlev Bladet er bekendt med de fulde navne.
LÆS OGSÅ: “Vi vil vil gerne bruge fritiden på noget meningsfuldt"
Der er lukket for kommentarer