Herlev-bryggeriet Gamma Brewing Company udvider sine jagtmarker til København NV, og formentlig i den første eller anden uge af november forventer man at åbne sin første eksklusive ølbar med hele paletten af smagsvarianter.
Det foregår på Hejrevej i helt nyistandsatte lokaler, fortæller medstifter og CEO, Jakob Nørby Houmøller, der sammen med resten af ejergruppen rykkede til Herlev i 2020 fra Gørløse for at udvide sit produktionsapparat. Siden har bryggeriet ved flere lejligheder engageret sig i kommunen blandt andet med sommerfester og boder til Herlev Festuge. Man har også ihærdigt forsøgt at få grønt lys til at holde faste fredagsbarer, men det har kommunen afvist på grund af lokalplanen. Nu ser det dog ud til at lykkes – blot et andet sted.
LÆS OGSÅ: Styrker kriseindsats efter strømsvigt
»Det har altid været en del af planen som det naturlige næste skridt efter bryggeriet. Det har ligget i kortene i mange år, så vi har bare gået og ventet på de rigtige muligheder og på, at sol, måne og stjerner stod på linje i forhold til lokaler og finansiering,« forklarer bryggeren og tilføjer, at det hele gik op i en højere enhed for et års tid siden, hvor man havde den første dialog med sin udlejer i NV.
Og nu, ni år efter bryggeriets etablering, kan man snart byde herlevborgere, københavnere og andet godtfolk inden for i sine i alt 400 kvadratmeter store lokaler, hvor der vil være plads til cirka 150 gæster i lokalet og 150 gæster udenfor i en slags biergarten, hvor man også vil tilbyde udeservering.
Det har ligget i kortene i mange år, så vi har bare gået og ventet på de rigtige muligheder
Historien fortsætter efter billedet.
Uden mad og drikke
»Konceptet er jo, at det skal være en showcase for, hvem vi er, og hvad vi er. Så vi kører hele vores fadøludvalg præsenteret i nogle omgivelser, som vi har kontrol over. Det bliver en slags totaloplevelse,« siger han og påpeger, at al drikkelse bliver på fad tappet fra i alt 25 haner – 20 med øl og resten med cider og måske vin og cocktails leveret af små lokale leverandører, som Gamma samarbejder med.
Men ingen drikkelse på tom mave. Derfor vil der også være et køkken, som serverer nem mad, men af høj kvalitet, understreger Jakob Nørby Houmøller.
»Det skal være casual og gå hurtigt, men samtidig også med høj kvalitet, så vi matcher den høje kvalitet på vores drikkevarer. Vi ligger ikke fast på menuen endnu, men har fundet dem, som skal drive køkkenet, og overskriften bliver ligesom, at man skal have kunne have en øl i den ene hånd og noget mad i den anden, men det skal samtidig være lækkert og sofistikeret,« påpeger bryggeren og henviser til pubstemningen fra England.
Der ligger jo en del specialbryggerier i København og i NV i forvejen, for eksempel Flying Couch Brewing, Ugly Duck Brewing og Nordvest Ølbar, er I ikke bange for konkurrencen?
»Vi kan godt li’ NV, mange af os har boet der, og det er et område, som kalder på et have sådan et sted. Der sker hele tiden udvikling, så jo more, jo marrier, og vi håber på, at hele området især Hejrevej bliver omdannet til en ny hyggelig gade med små butikker og caféer a la Blågårdsgade i København eller Guldbergsgade,« lyder det fra Jakob Nørby Houmøller.
LÆS MERE: Da Gamma fik VIP-besøg
Historien fortsætter efter billedet.
Bedste nogensinde
I 2023 var der ifølge Bryggeriforeningen 237 danske bryggerier, 24 færre end året, før. Samtidig var der i Folketinget stillet forslag om at droppe den såkaldte moderationsordning for mikrobryggerier. En ordning, som giver op til 50 procent rabat på øl-afgiften til staten. I Gamma’s tilfælde ville det betyde et tab på flere hundrede tusinde kroner årligt, hvorfor Jakob Nørby Houmøller var ude i medierne og advare om forslaget.
Hvad er der sket siden sidst, som gør, at I nu har overskud til at udvide jeres forretning?
»Lige nu går det rigtig godt. Vores 2. kvartal er det bedste nogensinde, og 3. kvartal, som vi lige har afsluttet i går (mandag, red.) ligger også pænt lige i hælene, så lige nu er der enormt meget positiv stemning og energi modsat sidste år sidste år, som er lagt i glemmebogen,« fortæller han.
Nå ja, og så blev afskaffelsen af moderationsordningen ikke til noget.
»Det er vi også glade for. Den hjælper os til at være konkurrencedygtige i forhold til de helt store bryggerier,« lyder det altså fra en glad ølmand, der nu kan brygge næste kapitel i Gammas historie sammen.
FAKTA:
· Fra 2015 i Gørløse. Flyttede til Herlev i 2020 for at udvide.
· Producerer især og er kendt for sine IPA-øl, men laver også andet.
· Har vundet Team Herlevs erhvervspris og flere Gazeller.
· Del af Herlev Festuge.
· Producerer omkring 500.000 liter øl om året og op til 40 nye øl årligt.
Der er lukket for kommentarer