Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

I kløerne på de forkerte

En anmeldelse af ungdomsromanen ‘Jonas og Dragens Kløer’ af Helle Marianne Dyrholm. Forlaget Mellemgaard, 2018.

af sognepræst Dorte Østergaard Christensen

”Nå, bror-lort, gentog Kurt, imens han hev et kæmpe hvæs og pustede al røgen ud i hovedet på Jonas”.

Sådan møder Jonas den lidt ældre fyr Kurt, da han som 12-årig flytter fra landet ind til en boligblok i København. Jonas bor sammen med sin mor, far og lillesøster, men det så som så med idyllen i lejligheden. Når far ikke sidder på ”Den lune Kælder”, kommer han fuld hjem, sover eller er i dårligt humør. Han er uden arbejde.

Jonas, der er en kærlig storebror, passer på sin søster og beskytter hende. For ”Slask! Så sad der 5 fingre på Jonas’ kind” – den dag, Jonas bare ventede udenfor værtshuset og kiggede ind ad vinduet for at se, hvad klokken var. ”Hvad fanden, knægt, står du der og lurer!”, brølede hans far. Jonas prøver at skåne Anna for farens vrede.

Moren forsøger at få hjemmet til at køre. Hun laver mad til sin mand og børnene i rette tid og gør sit for at undgå konflikter. Hun siger dog sjældent fra. Man får indtryk af, at hun balancerer på en knivsæg mellem at lade sig udnytte og at være hjemmets motor. Hun er både konfliktsky og omsorgsfuld. Finder sig i de sporadiske klap bag i eller ros for maden, som manden kan svinge sig op til. Lover børnene bedre tider.

Jonas kender ingen i blokkene. Så da Kurt inviterer ham med ned til Dragens Kløer, der holder til i en kælder under nummer 9, er han nysgerrig og fristet. De vil have ham med!

De hårde rødder i banden tager imod ham med forståelse i stemmen – som i ”vi kender dine problemer – voksne er sgu skudt i hovedet”. Jonas føler sig genkendt, men tonen i øvrigt og alle de stjålne varer er nyt for Jonas. Tiltrækkende at være en del af klubben.

Jonas og Dragens Kløer er en ungdomsroman om at være sig selv og om at blive det, de andre gerne vil have en til at være. Det er en roman om følelser, om svigt, om at være ung og savne et holdepunkt. Læseren føler sig måske hensat til et boligområde i 80’erne med punkere og bander – men også i 2018 er mange drenge (op piger) udsatte og kan nemt komme under pres i de forkerte kløer. Behøver jeg at fortælle, at Dragens Kløer ofte bevæger sig på den forkerte side af loven – og det går da også galt for Jonas.

Læs bogen! Man kommer til at holde af Jonas, der både viser sine smukkeste sider og sin usikkerhed. Bogen kalder på en toer, for sådan kan det da ikke slutte…. Man vil gerne vide mere om Jonas’ liv. Hvordan går det ham sidenhen? Kommer Jonas’ far ud af sit alkoholmisbrug? Den kamp, som mange, inklusiv forfatteren, har haft tæt inde på livet.

Bogen er let læst. Personligt savner jeg lidt mere indgående personbeskrivelser. Lidt mere dybde. På den anden side: Få, stærke ord, kan også sige meget. Dialogerne er korte, men fyldt med hårde eller kærlige ord, så man lades ikke i tvivl om stemningen.

Helle Marianne Dyrholm har skrevet en fin bog, som jeg varmt kan anbefale til unge, til store børn og deres voksne. En lille bog, der ville være oplagt at gribe fat i for lærere på klassetrinnene 5.-8. klasse, synes jeg. En bog om en almindelig familie – for hvad er dét? En bog om de ting, som mange unge kæmper med; at finde venner, flytning og ensomhed, misbrug, vold og svigt – og kærlighed.

For Jonas møder også kærligheden…

Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!