Indviet med flagallé, Hjortespringsang og kunstgaver
Torsdag blev Rådhus Hjortespring officielt indviet, og det gik ikke stille for sig.
Det er en af de dejligste ting
ved at leve og ånde i Hjortespring:
Der er plads til folk og fæ
til børn og unge og dem
der må sidde på bænken
med gamle knæ.
3.d fra Kildegårdskolen Vest stod for uropførelsen af musiklærer Ruben Engelhardts ‘Hjortespringhymnen’, da Rådhus Hjortespring, lidt på bagkant, officielt blev indviet torsdag. I dagens anledning havde skoleleder Jonas de Molade Skjødt sagt ja til at akkompagnere på bas.
For at sætte ekstra fut under fejringen inviterede kommunen også på lagkage, og den lokale daginstitution havde sørget for flagallé til de mange gæster, da de gik inden for i rådhusets store atrium.
Det er også dér, at kunstner Kirsten Christensens værk fra 1982: ‘Af kærlighed til naturen – snart er der ikke flere Hvaler’, hænger. Kunstværket er blevet hængt op i samarbejde med kunstneren på tre af væggene i modsætning til før, hvor det hang på en 20 meter lang væg på det nu hedengange Hjortespring Bibliotek, der brændte i 2015.
For at sætte ekstra spot på kunstværket, der i forbindelse med flytningen har fået sig en ordentlig overhaling, havde kommunen også inviteret Kirsten Christensen, og hun kom ikke tomhændet. Med sig havde hun to oliekridttegninger, som hun havde valgt at donere til rådhuset, og som var blevet hængt op onsdag. Ved et nyligt besøg lagde hun nemlig mærke til, at den ene væg var tom, og det gav ifølge hende ikke kunstnerisk mening. Men som hun nævnte til indvielsen:
»Nu er rummet fuldendt.«
Artiklen fortsætter under billedet.
Håber på flere besøgende
Fuldtendt er også det nye rådhus, mente borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), der indledte dagens indvielse.
»Vi havde jo en lille bagtanke med at skabe udvikling dér, hvor rådhuset skulle være, og den mission er lykkedes,« sagde han med henvisning til renoveringen og udbygningen af Hjortespringcentret, som ligesom rådhuset skal få flere borgere til området.
Vi havde jo en lille bagtanke med at skabe udvikling dér, hvor rådhuset skulle være
»Vi ville gerne skabe et uformelt rådhus, som skal leve hele døgnet rundt,« tilføjede borgmesteren og nævnte, at mødefaciliteter og rådhussalen er lavet til også at kunne benyttes af andre.
De tanker glædede Iris Gausbo, der udover at være formand for Boligforeningen 3B også er nabo til rådhuset, da hun bor i Hjortegården.
»Vi har ønsket os et rådhus længe og tænk: Nu er det blevet til virkelighed. Mange har tit sagt til os: ‘Nååå, du bor deroppe’, som om, at vi bor uden for Herlev, men det passer jo ikke, så nu håber vi, der kommer flere og besøger os,« lød det fra naborepræsentanten, der også var inviteret på talerstolen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Kunstneren om sin kunst
Dagens altoverskyggende trækplaster var dog keramiker og billedkunstner Kirsten Christensen, som trods sine 81 år stadig er kunstnerisk aktiv. For eksempel modtog hun i foråret Ny Carlsbergfondets kunstpris og har også stadig udstillinger rundt omkring i landet. Øjne og ører var store blandt de mange gæster i den store rådhushal, da kunstneren tog sig tid til at forklare betydningen af de mange elementer i sit værk. Blandt andet påpegede hun:
»Det handler om at tro på, at det kan nytte at protestere og kæmpe for hvad, man har kært,« sagde hun og kom også ind på baggrunden for den forholdsvis lange titel, hendes værk har:
»Af kærlighed til naturen – snart er der ikke flere hvaler. Jeg ønsker med denne sætning at vise den store modsætning, der ligger i denne sætning. Dét at vi holder af hvaler, og alligevel bliver hvalerne slagtet,« sagde hun.
Vil man opleve værket på egen hånd, er Rådhus Hjortespring offentligt tilgængeligt og ligger på Dildhaven 43.
LÆS OGSÅ: Indvielse af kunstværk på medborgerhuset
Der er lukket for kommentarer