Herlev Bladet

Ishockeyfan: “Vi er en ung generation, som har skabt mere stemning”

En gruppe unge fans har markeret sig til ishockey i Herlev de sidste par år. Tilknytningen til Herlev og loyaliteten har de til fælles med de ældre tilhængere, men de sætter mere gang i tingene.

»For vi er de ægte Herlev-drenge,

vi holder tribunen i gang.«

Sådan gjalder det fra tilskuerpladserne, når tilhængerne loyalt støtter Herlev Eagles i ishockey i Herlev Skøjtehal – eller Martinsen Arena som hallen hedder, når der er eliteishockey, i tidens kommercielle virkelighed.

Blandt de trofaste fans er 23-årige Jakob Andersson, og han er netop en ægte Herlev-dreng, han er både vokset op og bor stadig i byen.

»En gang Herlev, altid Herlev. Sådan tror jeg mange har det,« konstaterer han.

Udover at Herlev gennem årtier har været fremme i ishockey, så indeholder sporten i sig selv også noget særligt, hvis man spørger Jakob Andersson.

»Man skal være skarp som ishockeyspiller, det er noget andet end fodbold, fordi alle kan jo sparke til en bold. Men i ishockey står man på glatis, der er en stor målmand og et lille mål, og man skal have stav i hånden. Man skal virkelig kunne nogle ting som ishockeyspiller. Jeg har selv prøvet det et par gange, men jeg kunne ikke finde ud af det,« lyder det fra ham.

Charmen ved Herlev er, at det er en lille hal, og de samme mennesker som kommer forbi, og der er et godt fællesskab mellem spillere og fans

Lille dreng i hallen

Hans kærlighed til Herlev er flettet sammen med hans kærlighed til byens ishockeyhold.

»Jeg så ishockey første gang, da min mor tog mig med som syv-otte årig, men det er først de sidste tre år, at jeg har været en del af det faste klientel og har været der til hver hjemmekamp,« fortæller han og fortsætter:

»En af mine kammerater tog mig med derop, og det var sjovt at stå og synge med de ældre herrer.«

Der er dog også piger og kvinder i alle aldre blandt tilskuerne.

Nu ser Jakob Andersson altid hjemmekampene og også udekampe på Sjælland og Fyn, mens det for det meste er besværligt at tage til Jylland.

»På en onsdag aften kan det være svært at nå til Aalborg, hvis man ikke lige har fri dagen efter.«

Da Herlev Eagles spillede pokalturneringen Final4 i Vojens i januar, tog han dog som flere hundrede fra Herlev til Jylland, og det gør han også, hvis Herlev skal til Jylland, når der til foråret skal spilles slutspil om det danske mesterskab.

Herlev Eagles, tilhængere. Foto: Kjeld Wiinblad
I Herlev kender man hinanden, også når man er til ishockey. Foto: Kjeld Wiinblad

Alle kender hinanden

Herlev er kendt for som en mindre kommune stadig at have en landsbystemning, hvor alle kender alle – eller mange i hvert fald. Det går også igen i skøjtehallen.

»Alle snakker med alle, og alle kender hinanden. Charmen ved Herlev er, at det er en lille hal, og de samme mennesker som kommer forbi, og der er et godt fællesskab mellem spillere og fans. Jeg har indtryk af, at der ikke er en så stor barriere som andre steder,« siger Jakob Andersson, der særligt fremhæver den tidligere spiller Alexander Lindqvist-Hansen, der stoppede i fjor, som en der var tæt på spillerne.

Helt generelt er der dog god kontakt, er hans oplevelse.

Jakob Andersson og andre unge fans satte sig for at sætte mere gang i tribunerne for et par år siden.

»Der var gang i den til fredagskampe mod Rødovre, mens der ikke skete så meget på en tirsdag,« fortæller han.

Og der skulle netop ske noget på en tirsdag også, derfor blev der skruet op for fremmødet, sangene og kampråbene.

»Vi er en ung generation, som har skabt noget mere stemning,« siger han.

LÆS OGSÅ: Herlev-pige på vej til USA for at spille ishockey 

Voldelige typer

Der er ikke så mange af dem på landsplan som der er af fodbold- og håndboldfans, men ishockey er kendt for at have engagerede fans, der skaber en både rå og hjertelig stemning.

Det har dog også en bagside, nogle gange kan stemningen være rå uden at være hjertelig. Sådan har det været med mellemrum gennem årtier, og de unge Herlevfans var ude for en ubehagelig oplevelse, da de i begyndelsen af januar tog til Rødovre, hvor de ude foran hallen blev overfaldet af såkaldte fans af naboklubben, som blandt andet stjal tromme og flag. En hændelse som gav genlyd i flere medier.

Jakob Andersson var blandt de Herlevfans, der blev overfaldet, men han har ingen kommentarer til begivenheden.

»Vi har valgt at lukke munden og ikke udtale os om det,« siger han kortfattet.

Han vil dog gerne fortælle om, hvordan han ellers har det med at tage til de andre haller i landet og se ishockey, også når der er optræk til ubehagelige episoder.

»For det meste er der god stemning, men der kan være uro. I Odense blev vi mødt med romerlys ved vores bus, og der var noget tumult inde i hallen. Men generelt er jeg ikke utryg,« siger han.

Herlev Eagles’ fans har et godt ry som medlevende fans og fredelige, men tidligere har der også været voldelige typer blandt Herlevs supportere. Jakob Andersson fortæller, at både klubben og tilhængere har gjort meget for at komme af med dem.

»Der har i Herlev også været nogle, der har haft en anden tilgang til det end os andre, og der har været uheldige episoder. Men dem har vi skilt os af med,« fastslår han.

Herlev Eagles, tilhængere. Foto: Kjeld Wiinblad
Fans oplever en tæt relation til spillerne. Foto: Kjeld Wiinblad

Opture og nedture

Herlev Eagles’ sæson har groft sagt været i to forskellige afdelinger, en succesrig fra september til januar, hvor klubben lå blandt de fire bedste og endda var nummer et en enkelt runde, hvilket kulminerede med sølvmedaljerne i Final4 11. januar.

Derefter har der været en nedtur, hvor Eagles ikke har vundet i en måned og er raslet ned fra nummer fire til nummer otte i Metalligaen.

Jakob Andersson er til alle hjemmekampe og mange udekampe, uanset hvordan det går favoritholdet, og han taget det afslappet, at der er andre tilskuere, man ser mere, når det går godt end dårligt. Faktisk holder han meget af, når der strømmer ekstra publikum til hallen.

»Jeg kunne mærke, at der var stigning i tilskuertallene, og det var fedt. Noget lignende skete også, da vi vandt bronze. Jeg har aldrig oplevet sådan en stemning, som da vi lå nummer et. Det var helt vildt. Det var noget helt andet end blot at være almindelig glad, når vi vinder,« siger han.

»Det er altid sjovt at se klubben i fremgang. Og vi har været utrolig stolte af spillerne.«

Og trods en måned med skuffelser er han stadig optimist.

»Det er ærgerligt, at det skal gå sådan nu efter en god start, men der er ikke dårlig stemning mellem fans og spillertrup. Nu skal den næste måned bare være bedre end den sidste, så vi ikke skal møde Herning i syv kampe,« siger han med henvisning til, at når slutspillet kommer, skal nummer otte møde nummer et i kvartfinalerne fordelt over syv kampe.

Og optimismen bliver næret af, hvor godt Herlev præsterede så sent som i sidste måned, hvor kampen måtte ud i forlænget spilletid, da det blev afgjort, at de vandt sølv og ikke guld.

»Vi kunne spille 3-3 mod Herning i finalen, så kan vi også slå de andre hold.«

Uanset hvordan det går, vil Jakob og andre trofaste fans være klar på lægterne og bliver det til nederlag i en kamp, er der altid håb om sejr i den næste dyst på isen. Fredag aften går turen til Rungsted med et håb om, at Herlev vender nedturen.

LÆS OGSÅ: Kommunen underkendt ved to støjsager ved fodboldbane

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!