Herlev Bladet

Juridisk bøvl: Solceller er forsinket endnu engang i hovedstadsområdet

Herlev Kommune må flytte næsten tre millioner kroner til solceller i fra i år til næste år. Det skyldes, at der fortsat er juridiske spørgsmål, der skal afklares i det fælles selskab mellem 12 kommuner i hovedstadsområdet samt Region Hovedstaden og forsyningsvirksomheden HOFOR.

Hvorfor skal store marker ude på landet plastres til med solceller, mens hovedstadsområdet, hvor folk ellers er åh så miljøvenlige, er langt bagud, når det gælder om at udrulle denne grønne energiform?

Sådan har det lydt fra en del borgere og politikere fra provinsen de senere år.

Skytset har blandt andet været rettet mod kommunerne, men de har undskyldt sig med, at det var besværligt at etablere solceller på deres egne bygninger, da der tidligere nærmest skulle etableres et selvstændigt selskab for hvert hus, der skulle være solceller på. Det har også været tilfældet i Herlev, som derfor tidligere har udskudt etableringen af solceller fra et budgetår til et andet. Det er dog blevet lempet de sidste par år, så der kan være overordnede selskaber i hver kommune, der udruller solcellerne.

I marts i år meddelte det hovedstadens fælleskommunale forsyningsselskab HOFOR sammen med 12 kommuner i hovedstadsområdet, blandt andet Herlev, Ballerup og København, og Region Hovedstaden, at de vil skabe et nyt fælles selskab, der skal etablere solceller på kommunernes og regionens bygninger.

»Vi vil undersøge mulighederne for at danne et selskab, som kan sætte solceller op på tagene på vores egne bygninger. HOFOR har erfaringer med solenergi, og med et fælles selskab kan vi udnytte viden på tværs og få stordriftsfordele,« udtalte Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) dengang.

Vesterlundvej er udpeget pga. bygningens stand og tagets bæreevne

Overføre penge

Både han og HOFOR betonede, at der fortsat var regler og reguleringer at tage hensyn til, men at håbet var, at rammerne for selskabet var klart i 2024. Sådan er det ikke gået. HOFOR har meddelt kommunerne, at der fortsat er juridiske spørgsmål, som skal afklares, inden selskabet kan etableres. Det må derfor i hvert fald vente til næste år, og Herlev Kommune har derfor besluttet at overføre tre millioner til solceller, som egentlig var afsat til i år, til 2025 pånær 100.000 kroner, som er brugt på at analysere, hvad der skal være pilotprojektet for solceller i Herlev.

Herlev Bladet har spurgt HOFOR hvilke udfordringer, der konkret er. HOFOR ønsker ikke at kommentere processen, som er i gang nu, men skriver i en generel kommentar om hele projektet:

»HOFOR samarbejder med en række kommuner, herunder Herlev Kommune, om at undersøge muligheden for etablering af et selskab i regi af HOFOR, der kan hjælpe med at etablere, eje og drive solceller på tage. I den forbindelse samarbejder Herlev Kommune og HOFOR om et muligt pilotprojekt i Herlev Kommune, hvor formålet er at samle praktiske erfaringer til et muligt kommende selskab.«

Udpeget serviceafdeling

Herlev Kommune har udpeget kommunens serviceafdeling på Vesterlundvej som bygningen, der skal have solceller som et pilotprojekt, når det fælles selskab er etableret. Herlev Bladet har spurgt Herlev Kommune, hvorfor denne bygning er udvalgt, og kommunen har sendt dette skriftlige svar:

»Kriterierne for udvælgelsen har været bygningens stand, tagfladens statik og størrelse samt bygningens energiforbrug. Det er en fordel for businesscasen at egenforbruget fra anlægget er så stort så muligt. Forvaltningen har kortlagt relevante tagflader og foretaget yderligere analyser i forhold til tagfladernes statik og bæreevne for de mest relevante cases. Vesterlundvej er udpeget pga. bygningens stand og tagets bæreevne samt muligheden for at etablere ladestandere til kommunale biler på matriklen.«

Denne bygning er ejendommeligt nok i øvrigt nabo til en vandforsyningsbygning fra HOFOR, og da Herlev Kommune besluttede sig for at flytte ind på grunden for to år siden, lejede man samtidig jord på nabogrunden hos HOFOR.

Det er nu håbet, at der kan tændes for kontakten til solceller og ladestandere på bygningen i 2025, og de juridiske spørgsmål bliver besvaret på en positiv måde inden længe.

Selvom kommunale bygninger har været længe om at få solceller på tagene, er det dog sket for en del private bygninger og boligforeninger i hovedstadsområdet, blandt andet Lille Birkholm III i Herlev hvor 500 boliger er under solceller. Og så driver hovedstadens forsyningsselskab HOFOR i øvrigt en række solceller ude på landet langt fra hovedstaden.

LÆS OGSÅ: Borgmestre vil samarbejde om solceller på kommunale bygninger

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!