Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Kæmper for at øge skoleelevers interesse for håndværksfag: “Det er en investering i fremtiden”

Alle elever i 7. klasse i Ballerup Kommune har torsdag brugt deres dag på at prøve kræfter med en lang række håndværksfag. Håbet er, at flere unge går håndværksvejen i fremtiden.

Optaget på erhvervsuddannelserne i Herlev og Skovlunde såvel som i resten af landet daler år for år. Faktisk var optaget på erhvervsuddannelserne i 2022 rekordlavt, og inden for de seneste ti år er antallet af elever, der begyndte på en erhvervsuddannelse, faldet med 33 procent.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Vi håber, at vi kan lykkes med at inspirere nogle unge mennesker til at tænke, at man sagtens kan gå håndværksvejen

Og netop den statistik kan for de fleste nok lyde som det rene galimatias, når man tænker på, at behovet for håndværkere, frisører, bagere, butiksansatte, sosu-assistenter og så videre ikke ligefrem er blevet mindre. Det er i hvert fald en problemstilling, man ser på med stor alvor i Ballerup Kommune.

Derfor har man for andet år i træk arrangeret det, man kalder Mini Skills, som er et arrangement, hvis formål er at øge de unges interesse for håndværkerfag – for der er kommunens klare ambition, at flere vælger den karrierevej i fremtiden.

En investering i fremtiden

Alle 7. klasses-elever i Ballerup Kommune har derfor brugt torsdagen på at prøve kræfter med en række forskellige håndværksfag. Det anderledes ved Minis Skills er nemlig, at der ikke er fokus på uddannelserne, men i stedet på, hvad man skal lave efter uddannelsen.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver landsdækkende indsamlingsshow holdt i Herlev

Og netop det er hvad der har lokket Skovlunde-virksomheden Raaschou til at deltage for andet år i træk, fortæller virksomhedens ejer Mads Raaschou.

»Vi har valgt at tage to snedkerlærlinge med derud for at vise et håndværk frem, som vi er rigtig stolte af, og så håber vi, at vi kan lykkes med at inspirere nogle unge mennesker til at tænke, at man sagtens kan gå håndværksvejen,« siger Mas Raaschou og tilføjer:

»Det er også en investering i fremtiden. Vi vil gerne være med til at give en forståelse af, at det at være håndværker er mange forskellige ting, og at håndværkerfag både er fyldt med høj faglighed, kvalitet og stolthed.«

Mini Skills var godt pakket med en masse elever fra 7. Klasse. Foto: Lea Schou Eskildsen.

Forældre bør ændre deres mindset

I alt 31 forskellige virksomheder deltager til Mini Skills. Alle med samme ambition om at fange de unge elevers interesse tidligt.

LÆS OGSÅ: Nyt om afspærringen til og fra Musikkvarteret

Og det gør de altså ved at vise fagene frem og lade de unge 7. klasseselever selv få hænderne i håndværket. På Raaschous stand får de for eksempel lov til at arbejde på en bordskåner, mens de får mulighed for at snakke med to snedkerlærlinge.

»Jeg tror på, at det har stor betydning, at det er to unge lærlinge, som deltager til arrangementet. Jeg er selv snart 50 år, og hvis jeg stillede mig op og fortalte om, hvordan det er at være i lære som snedker, så ville jeg skulle fortælle om, hvordan det var for 20 år siden. Det er meget bedre, at det er de unge mennesker, der fortæller om, hvordan det er at være på et værksted. De forstår hinanden på en helt anden måde,« forklarer Mads Raaschou og tilføjer:

»Mit håb er også, at der er nogle forældre, som kan overbevises om, at det er en god livsvej at være håndværker. I den alder lytter man meget til sine forældre, og derfor er det også enormt vigtigt, at de forstår de mange muligheder, som et håndværk rummer.«

I alt 600 elever har i løbet af torsdagen deltaget til Mini Skills.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!