Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Klassikeren Frk. Julie hos Herlev Revy og Teater:

Forførende Strindberg på Kælderscenen

Anmeldelse. Flemming Nordenhofs håndtering af August Strindbergs store klassiker fra 1888 er garneret af flotte skuespillerpræstationer og er blevet til en overbevisende fortælling om kærlighed, følelser og social bevægelighed.

I den svenske dramatiker August Strindbergs store drama handler det om en flirt med indplaceringen i samfundets klasser, det handler også om kærligheden, om erotikken og om passionen.

Sichlaus Jean spiser lystigt af kokkepigen og kæresten Christines varme gryde, hun spilles af Dorthe Simonsen. Men øl vil han sgu ikke have på Sankt Hans Aften. Han vil have Bourgogne. Og vinen, nej den er ikke sur, den er tør.

»Du må lære at udtrykke dig kultiveret«, siger han til kvinden, der beværter ham.

Og hun er så sød, god og fornuftig, at det jo ligger lige for. Klædt fornuftigt i forklæde og bondeskjorte. For hun står jo i køkkenet.

Tour de force

Men en tour de force i følelser og tanker om kærlighed og sex er og bliver  det selvfølgelig, når grevedatteren Frk. Julie træder ind. Hun spilles af Rebecca Victoria Lund Olsen. I rød kjole og røde højhælede sko. Og med et forførende smil.

»Har De været i Paris«, spørger hun.

»Nej, men jeg kommer der«, svarer han.

Og Jean har også været tjener i et andet hus. Så han har  været i Dramaten, Sveriges nationalscene. Han ved godt, hvad der rører sig oppe i samfundet.

Kvinden i den røde kjole tilhører netop samfundets establishment. Men er mere til øl og snaps end til Bourgogne. Og hun leger decideret med underklassen.

»Kys mine sko«, siger hun.

»Det må være forfærdeligt at være fattig«, siger hun også.

Intenst drama

Julie har længe givet Jean erotiske drømme. I en meget kompetent instruktion lader Flemming Nordenhof dramaet folde sig ud i en stadig mere fortættet stemning. Forestillingen emmer af erotik, af livsdrømme og måske også af kærlighed som det åbne spørgsmål. Den kan lade sit publikum diskutere til evighed, om den sådan ultimative kærlighed nogensinde er til stede her.  Genigrebet er at lade den være tidsløs. Fordi dens tema som sådan er det. Og så alligevel sende signal til samtiden.

»Jeg mangler bare en sponsor med startkapital«, som Jean siger om planen om at flygte sammen til Italien og åbne et hotel ved Como-søen.

Men planen er lige så urealistisk som Frk. Julies fyldte fuglebur og hvide kjole er upraktisk på rejsen.

»Tror De selv på det«, spørger Christine.

De gør det godt

Michael Sichlau Ørum er Herlev Revy og Teaters store karakterskuespiller. Han mestrer at give sin Jean en umådelig alsidighed. Og så kan han bøje den ud i det farlige.

Rebecca Victoria Lund Olsen er særdeles overbevisende som Frk. Julie, fordi hun kan bevæge rollen ud i samtlige facetter og fremstår som et virkeligt menneske og ikke kun som en femme fatale fra overklassen.  Hun leverer faktisk en meget fornem præstation.

Dorthe Simonsen bevæger flot sin Christine ud i hele følelsesregistret.

Brugbar klassiker

Klassikere er ikke teatrets museumsgenstande. De virker bedst, hvis de kan bruges til noget. Det kan den her forestilling. For mon ikke mange har været der i kærlighedslivet og i følelserne, hvor de inderst inde godt viste, at dér skulle de ikke være.  Det er en tankevækkende forestilling med stort dramatisk indhold.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!