Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Klimafest med noget for enhver smag

Igen i år var biblioteket i anledning af Herlev Festuge omdannet til én stor klimafest med inspiration, tip og tricks til at 'bære sig dygtigt ad'.

‘Bær dig dygtigt ad – fra verdensmål til hverdagsmål’, er overskriften på dette års klimafestival på Herlev Bibliotek i anledning af Herlev Festuge, og hvordan man så lige gør det, altså bærer sig dygtigt ad, det var der mange gode bud på lørdag.

En af de helt store klimasyndere er oksekød og for at sætte fokus på det og på alternativer, der ikke nødvendig går ud over smagsløgene, havde tre kendte lokalpolitikere taget grydeskeerne i den anden hånd for at servere chili SIN carne, altså uden kød, for herlevborgerne.

»Hej Arly, så er du kommet til kødgryderne,« lød det fra en borger, der hurtigt blev svaret tilbage:

»Vi kalder det klimavenlige gryder.«

Det var tredje gang, at de tre lokalpolitikere, som altså talte Arly Eskildsen (SF), Ibrahim Benli (EL) og Henrik Hilleberg (C), der alle sidder i Udvalg for Klimahandleplan 2022-2025, kokkerede for borgerne. De forrige år har de lavet linsefrikadeller og indisk dahl. Men hvad er formålet?

Artiklen fortsætter under billedet.

Tv. lokalpolitikerne Arly Eskildsen (SF), Henrik Hilleberg (C) og Ibrahim Benli (EL) laver chili sin carne for at sætte fokus på klimavenlig mad uden kød. Foto: Kenneth Hougaard.

Et stærkt signal

»Altså først og fremmest håber vi, at folk ikke bliver syge af vores mad,« jokede Henrik Hilleberg, men uddybede så:

»Vi vil jo gerne inspirere til, at folk kan lave mere klimavenlig mad,« sagde han, der selv to tre gange om ugen spiser retter uden kød.

»Jeg elsker jo kød, så jeg ville have forsvoret, at jeg ville spise retter uden kød, men jeg har jo opdaget, at der findes mange for eksempel pastaretter uden kød, som smager fint,« sagde han.

Ibrahim Benli har også reduceret sit kødforbrug og fortalte, at de derhjemme kun spiser kød en til to gange ugentligt.

»Vi står her jo også for at sende et stærkt signal,« tilføjede han, mens Arly Eskildsen supplerede:

»Det handler jo ikke om at droppe kød totalt til fordel for kogte grøntsager, for så bliver man hurtigt træt af det, men det handler om at reducere kødet, men for mig skal det ikke være noget religiøst,« vurderede han, der ikke har regler om antal kød- og vegetardage på hjemmefronten.

»Jeg dropper de store røde bøffer, hvis jeg kan få en mindre en gang imellem,« smilede SF’eren, inden han og de andre gjorde klar til at servere for den tiltagende kø af borgere, der gerne ville smage på retterne.

LÆS OGSÅ: Årets sportsprofil og Årets Herlevit er kåret

Artiklen fortsætter under billedet.

Asta Northway på 12 år er ikke bange for at lave havregrynskugler ud af melormemel. Foto: Kenneth Hougaard.

Melorme-mad

De kunne så passende skylle smagsoplevelsen ned med hjemmelavet saftevand fra Hørkær Job- og Aktivitetscenter, som havde bod lige ved siden af. De var repræsenteret af socialpædagogerne Ingrid Hansen og Sonja Brorsen, som kunne fortælle, at det var deres handicappede borgere tilknyttet tilbuddet Naturbasen, der havde lavet saftevandet og iøvrigt også en masse andre ting som mirabelle-marmelade, sennep og ketchup. Det laver de ud fra devisen ‘fra jord til bord’, idet ingredienserne er noget, der har plukket i naturen og i deres eget drivhus. Efterfølgende bearbejder og sælger de det blandt andet i forbindelse med arrangementer som klimafestivalen.

»Vi synes, det er en god idé, at kommunen skaber opmærksom omkring klimaet og viser vejen frem, det bliver man nødt til. Vi kan ikke blive ved med at udnytte klodens ressoucer,« lød det.

Det rammer ligesom én på en anden måde, og vi har brug for at grønt spark bagi

En af vejene frem, som måske kan blive relevant i nær fremtid, er melorme. Noget man på Naturcentret Kildegården i samarbejde med Herlevs skoler også er begyndt at introducere de unge for. Af samme grund havde kommunen lavet et bord, hvor primært børn og unge kunne lave havregrynskugler af melormemel. Netop for at kaste lys over, hvordan man kan erstatte protein fra den traditionelle husdyrproduktion.

»Hvis de ikke er levende, så er de sprøde, og hvis de er levende, så smager de ikke af noget,« lød det fra Asta Northway på 12 år, der fortalte, at hun havde smagt melorme masser af gange før – både på Kildegården og i Zoologisk Have.

Lidt fra hende stod to ældre borgere og skulede lettere skeptisk på dejen, men de skulle ikke nyde noget af melormene. Det var simpelthen for ulækkert. Til gengæld nævnte den ene, at hun går ind for økolologi.

Artiklen fortsætter under billedet.

Th. Ingrid Hansen og Sonja Brorsen fra Naturbasen på Hørkær Job- og Aktivitetscenter viser hjemmelavede marmelade, saftevand, ketchup m.m frem, som brugerne har lavet ud fra håndplukkede ting i naturen. Foto: Kenneth Hougaard.

Et spark bagi

At klima og bæredygtighed er andet end mad havde festivalen også flere bud på. I rummet til højre for indgangen var der dækket op med en masse tøj i forskellige farver – genbrugstøj vel at mærke og tøj lavet af genbrugsgarn, optrevlede gardiner og sengetøj. Nørklerne i regi af Røde Kors-butikken havde nemlig gang i strikkepindene, og nu gjaldt det vintergarderoben.

»Vi laver også små dukker til julehjælp, sokker til Herstedvester Fængsel og hjerter til vågerne,« fortalte butikschef og leder af Nørklerne, Helene Neist, der roste klimafestivalen.

»Det giver et stærkere billede af genbrug, klima og miljø, når det hele er samlet på ét sted. Det rammer ligesom én på en anden måde, og vi har brug for at grønt spark bagi,« vurderede hun.

Det er hermed givet videre.

Læs meget mere om festugen i Herlev Bladet næste uge.

Butikschef i den lokale Røde Kors og leder af Nørklerne, Helene Neist, viser genbrugstøj frem. Bemærk også netposerne til højre, som er hjemmelavet. Foto: Kenneth Hougaard.
Tv. Gitte Bergendorff Høstbo, kulturformidler på Herlev Bibliotek, med sin veninde Lise Simonsen sad i håndarbejdscaféen og lavede luftballoner ud af luftmasker, men også med en ambitionen om at lave Herlevs største bedstemortæppe ud af bedstemorlapper – efter sigende så stort, at borgmesteren skulle kunne slynge sig i det. Foto: Kenneth Hougaard.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!