Komiker fra Herlev udgiver sjove bibelfortællinger
Standupkomiker Jakob Svendsen, der blandt andet står bag flere onemanshows på tv, har sammen med Bibelselskabet udgivet 'Bibelen for sjov'.
»Moses! Jeg har udvalgt dig til at tage til Egypten og gå hen til Farao og sige, at han skal lade israelitterne rejse væk«. »Ej, hvor spændende. En selvmordsmission! Det må jeg nok sige,« sagde Moses, mens han trådte et skridt baglæns. »Jeg ville rigtig gerne, men jeg kan desværre ikke. Du ved, jeg har får, der skal passes og den slags. Så tak for tilbuddet, men jeg springer lige over.«
Det sker måske sjældent, at den gennemsnitlige teenager eller den gennemsnitlige forælder tyr til Bibelen som godnatlæsning, selvom det måske netop kunne være en god måde at falde hurtigt i søvn på. Det vil standupkomikeren Jakob Svendsen fra Herlev gøre noget ved med nyudgivelsen ‘Bibelen for sjov’, hans første bog. Tanken er at give 24 udvalgte bibelfortællinger fra kristendommen et kærligt, tidssvarende og humoristisk tvist for på den måde at gøre dem mere attraktive for børn, unge og forældre anno 2024.
LÆS OGSÅ: Herlev-kunstners enke skal få hans værk til at shine igen
»Den er fra otte år og op, men jeg har faktisk skrevet den sådan, at den er til alle. Lidt ligesom en Disney-film,« fortæller Jakob Svendsen og tilføjer med et grin:
»Man kan sige, at det er et stort ‘claim’ (påstand, red.), jeg hæfter på: ‘Kender du Disney-film? Jeg har lavet det samme’. Men det handler om, at Disney-film er lavet til børn, men også til store børn og måske også til mor og far, og det er dét, jeg gerne vil have. Den her oplevelse af, at det er noget, man har sammen,« forklarer han, der har gjort meget ud af at tilføje sjove sidekarakterer, som ikke er vigtige for indholdet, men mere for læselysten.
For eksempel er Noas Ark fortalt gennem to talende geder, Gertrud og Gunnar, mens hovedpersonen i Babelstårnet er en tilsyneladende helt almindelig 12-årig teenagedreng ved navn Jonatan, der pludselig hen over aftensmaden får at vide fra sin byggegale far, at han vil lave verdens højeste tårn. Også historien om Jesus fristelse i ørkenen, hvor han møder djævelen, er skildret af nogle fiktive sidekarakter. Her er det de bananelskende krager Kamilla og Teddy, der overværer mødet, hvor en frustreret djævel blandt andet siger:
»Hvis du er Guds søn og alligevel ikke bruger det til at gøre alt det, du har lyst til, så kunne du lige så godt have været indskifter på det grønlandske landshold i tørsvømning.«
En uformel bibel
Det var Bibelselskabets Forlag, der kontaktede Jakob Svendsen i maj sidste år for at høre, om han havde mod på opgaven.
Det gjorde man, fordi den 44-årige standupkomiker, der har været komiker på fuldtid siden 2016, har lavet flere onemanshows om kristendommen og sin egen opvækst i en kristen familie. Det gælder for eksempel de to shows: ‘Kristen i krise’ og ‘Næste(n) kærlig’.
»I Bibelselskabet arbejder vi for at gøre Bibelen nærværende i kirken, samfundet og for den enkelte. Derfor udgiver vi selvfølgelig selve Bibelen i forskellige former og udgaver, ligesom vi løbende forsøger at finde nye måder at få den genfortalt eller formidlet på. I den forbindelse opstod idéen om at spørge Jakob Svendsen til at skrive bibelhistorier. Vi så for os en sjov, legende og uformel bibel til større børn. En bog, der på den ene side kunne være let at gå til, og som samtidig turde gå til Bibelens kernefortællinger med respekt,« lyder det fra forlagschef i Bibelselskabet, Mathias Anker Kure, der vurderer, at balancen er ramt perfekt – det gælder i øvrigt også billedsiden, som illustrator Mikkel Straarup Møller har skabt.
Der skulle da heller ikke meget overtalelse til hos herlevborgeren:
Det var sindssygt svært, så det tog et halvt år at skrive den, hvor jeg havde troet: ‘Giv mig 14 dage, så er den skrevet’
»Jeg tænkte bare: ‘Mega fedt’, da de spurgte mig, Jeg har faktisk gået længe og tænkt over, at jeg gerne ville lave et eller andet, som henvender sig til børn,« fastslår Jakob Svendsen, der som praktiserende kristen kender Bibelen godt i forvejen.
Alligevel tog selve idé- og skriveprocessen længere tid, end han havde regnet med.
»Det var sindssygt svært, så det tog et halvt år at skrive den, hvor jeg havde troet: ‘Giv mig 14 dage, så er den skrevet’. Men der var også perioder, hvor jeg var nødt til at lægge den væk i tre uger eller nogle gange en måned eller halvanden,
fordi der bare var tomt, og jeg ikke orkede den, så der har været meget bølgegang i det,« forklarer den nybagte forfatter, der også havde svært ved de mange gentagne ‘hvordan går det med bogen’-spørgsmål.
Til gengæld viste feedback’en, at processen var besværet værd.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ikke blasfemisk
Undervejs i skriveprocessen gjorde han nemlig meget ud af at teste sit materiale live på diverse scener, men han brugte også sine nærmeste som forsøgskaniner. Blandt andet sin bror, der er teolog, hans børn, sine egne børn, diverse skolebørn og børnene i den menighed på Nørrebro, hvor han kommer til gudstjeneste fast hver anden søndag.
»Da min brors kone sendte mig en video, hvor han sidder og græder og griner og næsten ikke kan læse sig igennem den, og hans børn griner, så tænkte jeg: ‘Dét der, det er det, jeg håber, der sker derude. Det er, at voksne og børn sidder og griner og har det vildt sjovt over de her historier’,« lyder det fra Jakob Svendsen.
Er du ikke bange for, at nogle vil synes, at den digteriske frihed, du tager dig, går over stregen?
så har jeg sørget for, at selvom jeg tilføjer en krage, eller at hele historien har ret stort fokus på en banan, så skal kernen stå tilbage
»Jeg mener jo selv, at det er ret alvorligt. Jeg har ikke haft nogen agenda om at lave det blasfemisk. Så ved jeg godt, at der er nogen, som så snart du siger: ‘Sjov religion’, så står de helt af, og der ved jeg godt, at det kommer aldrig til at være min målgruppe alligevel. Men jeg vil jo mene, at jeg har læst historierne i den rigtige Bibel, og så har jeg fundet ud af, hvad jeg synes, der er kernen i det her, og hvad er det, jeg gerne vil have, der står tilbage her. Og så har jeg sørget for, at selvom jeg tilføjer en krage, eller at hele historien har ret stort fokus på en banan, så skal kernen stå tilbage,« påpeger han.
I samme forbindelse understreger han, at der modsat mange andre børnebibler ikke er en nedskrevet morale til sidst i hvert kapitel, for læserne skal selv kunne bestemme, hvad de vil have ud af fortællingerne.
Sjov, men tro mod historien
Du har ikke skrevet, hvornår der kommer noget, som du alene har fundet på. Hvad tænker du om, at nogle børn måske vil tro, at det så er ‘den rigtige bibelfortælling’?
»For mange er en børnebibel deres første møde med Bibelen, men det er også for rigtig mange deres sidste møde. Det er den eneste, de møder jo, så derfor skal kernen i fortællingen også være den rigtige,« forklarer han, der regner med, at læserne godt kan skille fårene fra bukkene, så længe grundsubstansen er med.
»Altså Jesus hedder Jesus, og Jesus gør de ting, som Jesus også gør i de rigtige historier. Der er nogle gange, hvor han lige gør lidt ekstra, men det er ikke noget, der modstrider, hvad han ellers ville gøre, eller hvad nogle af de andre ville gøre,« understreger standupperen, der tværtimod ser de fiktive sidekarakter som et plus.
»Der er to typer, jeg gerne vil ramme. Jeg vil selvfølgelig gerne ramme folk, der aldrig har hørt historierne før, som synes, at det kunne være spændende, og så vil jeg også gerne ramme dem, som har hørt historien rigtig mange gange. Der er mange, hvis de hører Noas Ark, så ved de, hvordan den ender og kan bare slå hjernen fra. Men ikke hvis der pludselig medvirker to geder,« forklarer han, der mener, at humoren er god som løftestang til at fange folks opmærksomhed.
Et andet træk for at få vækket folks nysgerrighed er, at han bevidst har givet fortællingerne nogle andre overskrifter, så man ikke ved på forhånd, hvad der er hvad.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Også til skolebrug
Af samme årsag ser han også et større potentiale for sin bog end den rene underholdningsværdi. Den skal også være der, men ‘Bibelen for sjov’ skal også kunne lånes på bibliotekerne, bruges i skolerne og til konfirmandundervisningen. For der er ifølge ham mange fede fortællinger i Bibelen, som uanset om man er kristen eller ej, fortjener et bredere publikum.
»Jeg tror, det er vigtigt for børn at kende dem, altså nogle af de store som Noas Ark og skabelsen. Uanset om du tror, der sidder en eller anden gud på en sky med et stort skæg og sådan noget, eller om du bare ser det som en historie til at forklare nogle ting, så tror jeg, der er noget vigtigt i historien, som du kan drage nogle moraler ud af,« vurderer han og tilføjer, at så må det være op til lærerne at fortælle, at de talende krager og geder nok ikke kan findes i den ‘rigtige bibel’.
Nu har du skrevet en bog, hvad er næste kapitel for dig rent karrieremæssigt?
»Jeg kobler et show op på det, som hedder det samme, hvor jeg tager ud og så bare fortæller for børn, ikke læser op, og det kan jeg også mærke, det er megafedt og faktisk lidt et skifte for mig,« siger han, der har været vant til, at standup er for voksne.
Derudover arbejder han også på et nyt onemanshow, laver podcasts med kollegaen Heino Hansen og sørme, om han ikke også arbejder på et nyt bogprojekt. Hvad det handler om, må man spændt vente med at få at vide.
Der er i øvrigt officiel bogrelease på ‘Bibelen for sjov’ i dag fredag i Jakob Svendsens egen kirke Byens Valgmenighed på Nørrebro.
FAKTA om Jakob Svendsen:
(f. 1980) Født og opvokset i Jylland, tæt på Hobro, men har også boet på Grønland og ved Frederiksværk i Nordsjælland.
Er uddannet cand.scient i matematik og datalogi har arbejdet som underviser på Gladsaxe Gymnasium.
Flyttede til Herlev i 2010 og har to børn, 12 og 17 år, og en kone.
Har arbejdet som standupkomiker på fuldtid siden 2016.
Lavet flere onemanshows, laver podcasts og har nu også udgivet en bog: ‘Bibelen for sjov’.
Der er lukket for kommentarer