Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Kommunen har stadig ikke overblik over beskyttelsesrum i Herlev

I april oplyste Herlev Kommune, at man ville danne et nyt og opdateret overblik over beskyttelsesrummene i Herlev. I november er man stadig i gang med det arbejde.

Da krigen i Ukraine brød ud i begyndelsen af året, begyndte mange spørgsmål sideløbende at brede sig i Danmark.

I Herlev ønskede flere bekymrede borgere blandt andet at vide, hvor man kunne søge hen, skulle der komme en aktuel trussel mod landet. De ønskede også at vide, hvor mange beskyttelsesrum der er i kommunen.

Dengang fortalte kommunen først og fremmest, at man ikke skulle være bekymret. Der er sikre steder at gå hen, og der er plads til alle. Alligevel gik kommunen på opfordring fra Beredskabsstyrelsen i gang med et opdateret overblik over antallet af beskyttelsesrum i kommunen, da det eksisterende overblik under alle omstændigheder var af ældre dato.

Men fra april, hvor arbejdet med kortlægningen gik i gang, og frem til i dag er man ikke blevet færdig. Det oplyser Herlev Kommune til Herlev Bladet.

Situationen er ikke blevet mere alvorlig siden april, men derfor er det stadig et rart overblik at have

Thomas Gyldal Petersen (S), der er borgmester i Herlev, fortæller i den forbindelse, at man er færdig med overblikket over kommunale ejendommes beskyttelsesrum.

»Kommunens ejendomme, hvor der er beskyttelsesrum, er der lavet et overblik over. Men en stor andel af sikringsrummene befinder sig i private ejendomme, og der mangler vi en del tilbagemeldinger,« siger Thomas Gyldal Petersen.

Ingen aktuel eller akut trussel

I april fortalte borgmesteren til Herlev Bladet, at det nye overblik var et udtryk for rettidig omhu, og så understregede han også, at det bedre at have overblikket, når det ikke er en nødvendighed, end ikke at have det, hvis det skulle blive nødvendigt.

Herlev Bladet skrev derfor første gang til kommunen for at følge op på antallet af beskyttelsesrum 11. oktober. Lidt over en måned efter – den 14. november – oplyser kommunen, at man stadig er i gang med at danne sig et overblik. Man er altså med andre ord ikke færdig.

Det til trods for, at kommunen skrev til ejerne af private ejendomme med beskyttelsesrum i april og gav dem en svarfrist på henvendelsen 26. august. Thomas Gyldal Petersen fortæller i den forbindelse, at man 1. november har skrevet ud til de private ejendomsejere, der endnu ikke har svaret på kommunens henvendelse. Og de har fået frist 1. december til at svare på kommunens anden henvendelse.

Burde I fra kommunens side ikke have fulgt op på det her tidligere end 1. november?

»Jeg ved ikke, om vi burde have rykket for svar tidligere. Faktum er, at vi rykker dem for svar nu. Mellemtiden har vi brugt på at skabe overblik over kommunens egne ejendomme ved at tage ud til dem alle og sikre, at alt er, som det skal være. Og det arbejde er afsluttet.«

Herlevs Borgmester Thomas Gyldal slår det endnu en gang fast, at der ingen aktuel eller akut trussel er mod Danmark. Arkivfoto/Henrik Lüthcke.

Borgmesteren slår i den forbindelse fast, at der fortsat ikke er en aktuel eller akut trussel mod Danmark. Og det har der på intet tidspunkt været. Det opdaterede overblik er derimod et udtryk for rettidig omhu, fortæller borgmesteren.

»Vi er ikke blevet bedt om at lave det her overblik på baggrund af en aktuel trussel. Situationen er ikke blevet mere alvorlig siden april, men derfor er det stadig et rart overblik at have, og af den grund har vi også rykket for svar hos dem, der endnu ikke har svaret på vores henvendelse,« siger Thomas Gyldal Petersen og afslutter:

»Der er sikkert rigtig mange gode grunde til, at man som privat person ikke er vendt tilbage på vores henvendelse, og det er ikke noget, jeg hverken bebrejder dem eller kommer til at slå dem i hovedet over. Nu har vi fra kommunens side bare rettet henvendelse igen.«

Herlev Bladet har bedt kommunen om at dele det foreløbige overblik over beskyttelsesrum i kommunale ejendomme, men det vil kommunen ikke udlevere, før overblikket er færdigt og kan gives som en samlet pulje.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!