Konservative ærgerlige over at stå uden for valgforbund
Forud for kommunalvalget senere i år er fire borgerlige partier gået sammen i et valgforbund uden om de konservative, og det ærgrer kommunalbestyrelsesmedlem for de konservative.
For nylig offentliggjorde Venstre, Moderaterne, DF og Liberal Alliance i Herlev, at de er gået sammen i et valgforbund forud for kommunalvalget til november. Modsat valget i 2021 er konservative ikke med i det borgerlige valgforbund. Dengang var det partierne: Venstre, konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.
Hanne Bjørn fra Liberal Alliance forklarer, at man ikke har inviteret konservative med i år, fordi partiet med sine fire mandater er for stort, og derfor kan der ved næste valg, skulle de få lige så mange stemmer, være en ‘risiko’ for, at de vil tage et mandat fra de mindre partier i valgforbundet. Valgteknisk set har den stemmefordelingsmetode, man bruger i Danmark (D’Hondtske metode, red.), ifølge hende en tendens til at favorisere de større partier.
»Ved sidste valg for eksempel var de radikale ikke i valgforbund med socialdemokraterne, men havde de været det, så havde Socialdemokratiet fået et mandat mere, så det betyder meget, hvordan et valgforbund er skruet sammen,« påpeger hun.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Risiko for at svække blå fløj
Den forklaring kan Henrik Hilleberg fra de konservative godt forstå ud fra en matematisk betragtning, men politisk ærgrer det ham.
»Jeg har fuld forståelse for, at rent matematisk er det korrekt, at det som oftest vil være sådan, jeg synes bare, at for det borgerlige Herlev, må det primære mål være, at vi får så stærk en fløj som muligt, så det er ærgerligt for mig, at vi ikke kan stå sammen. (…) Nu risikerer vi stemmespild på den borgerlige fløj, og det undgik vi sidste gang ved at være sammen alle sammen. I stedet risikerer vi at svække den borgerlige fløj,« påpeger han.
jeg synes bare, at for det borgerlige Herlev, må det primære mål være, at vi får så stærk en fløj som muligt
Ved valget i 2021 fik de konservative fem mandater takket være deres valgforbund. Var partiet ikke gået i forbund med andre, havde man ifølge Herlev Bladets beregninger kun fået fire mandater, mens Venstre havde fået ét mandat. De radikale havde stadig beholdt deres mandat, uanset om de var blevet i valgforbund med EL og SF eller var gået i forbund med V, D og LA.
Måske to blå valgforbund
Nu hvor I ikke er inviteret med i et borgerligt valgforbund, hvad er så jeres plan?
»Vi afsøger de muligheder, vi har for også at indgå i valgforbund,« lyder det fra Henrik Hilleberg, der ikke kan sige mere på nuværende tidspunkt, bortset fra at de konservative holder opstillingsmøde i februar.
LÆS OGSÅ: Fornem pris til lokal Røde Kors-formand
Nogle ville sige, at en del af forklaringen på jeres mandatfremgang ved sidste valg skyldes Pape-effekten (jf. daværende partileder Søren Pape, red.). Hvad vil I gøre denne gang for at beholde jeres mandater?
»Der er jo ingen tvivl om, at vi var begunstiget af de landspolitiske tendenser, som gav også rigtig meget, så vi kommer til at føre en aktiv valgkamp, som skal vise, hvad vi vil med Herlev. Hvordan ser vi byen udvikle sig, og vi vil gøre alt hvad, vi kan, men det bliver en lang valgkamp denne her gang,« vurderer han.
Hanne Bjørn understreger, at det nye valgforbund ikke betyder, at man ikke vil samarbejde politisk med de konservative, men det handler udelukkende om at øge egne chancer for at blive valgt.
Der er lukket for kommentarer