Herlev Bladet

Læsehuler på vej: Glæden ved bøger bliver styrket i skolen

Slots- og Kulturstyrelsen har uddelt 100.000 kroner til Herlev Bibliotek, som i et samarbejde med Herlev Byskole skal styrke læseglæden i indskolingen, blandt andet skal der købes flere fysiske bøger.

Film, tv-serier, radio og digitale spil kan alt sammen være udmærket, men for mange mennesker er der ikke noget, som slår en god bog, når man skal underholdes, have viden og inspiration.

Begejstringen for bøger bliver ofte grundlagt, når man er barn.

Nu skal skærmene spille en mindre rolle, og de gode, gammeldags bøger skal frem i lyset igen i folkeskolen.

Det er strategien fra regeringen, og som led i det har 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' under Kulturstyrelsen uddelt 100.000 kroner til Herlev Bibliotek, som i et tæt samarbejde med Herlev Byskole skal styrke læseglæde i indskolingen på skolen.

»Vi har i forvejen et stort samarbejde med skolerne i Herlev, og det er især i mellemtrinene. Nu har vi inviteret Herlev Byskole ind i dette samarbejde for at optimere læseglæden og -lysten i indskolingen,« siger Sandra Paldrup, leder af oplevelse og læring på Herlev Bibliotek.

Det er da også en udfordring. Men læsehulerne behøver ikke at være i et stort lokale

Børn skal inddrages

Hun understreger, at biblioteket i forvejen er i berøring med indskolingselever i kommunen, men i dette tilfælde sker det i et længere forløb.

Pengene fra Kulturstyrelsen skal blandt andet bruges til at købe bøger for, og så skal der skabes fællesskaber blandt eleverne med bøger i centrum.

»At dele oplevelser med andre er en stor læseinspiration, og der skal være aktiviteter, som understøtter fællesskaber på tværs af læsefærdigheder, og så skal børnene også inddrages i, hvad de vil læse,« fortæller Sandra Paldrup.

Fantasi og faglitteratur

På Herlev Byskole ser man frem til dette særlige samarbejde med biblioteket.

»Vi glæder os,« lyder det fra læsevejleder Pia Overgaard, som mener, at sådan et projekt kan supplere den almindelige undervisning på en særlig måde.

»Når læsning præsenteres som en sjov og meningsfuld aktivitet, øges lysten til at læse. Fri læsning og spændende bøger kan gøre læsning til en positiv oplevelse i stedet for en pligt,« fremhæver hun blandt andet.

Nogle elever har nemmere ved at læse fagbøger om noget, der interesserer dem, og både fagbøger og skønlitterære bøger skal være en del af indkøbene.  Fantasiuniverset er dog også vigtigt, derfor skal der også være skønlitteratur. 

Læsehuler efter skoletid

Det som blandt andet skal ske på Herlev Byskole er, at eleverne skal anmelde bøger for hinanden til morgensamling, at der vil være et frivilligt læsefællesskab lige efter skole ved 13-tiden, og for at understrege, at bøgerne skal være en del af en rar og hyggelig atmosfære, vil man på Herlev Byskole oprette to læsehuler.

Herlev Byskole, særligt på Afdeling Eng, har dog store udfordringer med i det hele taget at have plads til elever, derfor er der blandt andet etableret pavilloner.

Hvordan får I så plads til læsehuler? 

»Det er da også en udfordring. Men læsehulerne behøver ikke at være i et stort lokale, men det kan også være et lille afgrænset rum i SFO'en. Vi er lidt i tvivl om, hvor de skal være, men vi skal nok få det,« fastslår Pia Overgaard.

Styrke ordforråd

Udover at glæden ved bøger kan styrke elevernes evne til at læse og skrive, har det ifølge Pia Overgaard også en anden sideeffekt.

»Vores børn får et dårligere og dårligere ordforråd, det er en kendt sag, at børn er blevet mere sprogligt udfordrede, og læsning giver et bedre ordforråd,« siger hun.

Det dårligere ordforråd er noget, som findes hos danske børn i bred forstand og skyldes ikke kun, at der er flere skoleelever med udenlandske forældre end tidligere.

Herlev Bibliotek håber, at dette projekt kan bredes ud til andre skoler i kommunen. Sandra Paldrup lægger samtidig vægt på, at det kommunale bibliotek har en afdeling på Kildegårdskolen, dermed er der i dagligdagen allerede her et tæt samarbejde med skolen.

Støtte til Bibliobitterne

Projektet med læseglæde, er ikke det eneste, som Herlev Bibliotek har opnået støtte til fra Kulturstyrelsen, når det gælder samarbejde med skolerne i Herlev. 'Bibliobitterne viser vej i biblioteket' hedder et projekt, som biblioteket har modtaget 75.000 kroner til.

Det er en videreførelse af et landsdækkende projekt, som blev skabt i 2021, hvor Herlev var frontkommune sammen med Viborg og Vejle, da der blev udviklet en app til 3. klasser, der skulle gøre det mere mere oplevelsesrigt og underholdende at finde vej rundt på biblioteket.

Siden er det udvidet til cirka 35 kommuner landet over, oplyser Sandra Paldrup.

Nu skal appen opdateres og fornyes, og her er Herlev Kommune tovholder på den proces.

LÆS OGSÅ: Sjællandsk medaljeregn i badminton over Herlev

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!