
Laura sigtede efter kurven – og drømmen gik i opfyldelse
22-årige Laura Ziegler med en opvækst i Herlev er dansk landsholdsspiller i basketball og gør sig bemærket som nøglespiller i sportsgrenens hjemland USA.
Ind i mellem kan store drømme være realistiske og blive til virkelighed. Og virkeligheden kan også overgå drømmene.
I november 2014 blev den 12-årige basketballspiller Laura Ziegler med en højde på 166 centimeter fra BMS Herlev kåret til månedens sportsprofil i Herlev Bladet. Hendes drømme og ambitioner var blandt andet at spille på ungdomslandsholdet, at komme til at spille basketball på et college i USA og blive professionel.
I dag er hun omkring 188 centimeter, 22 år og studerer psykologi på Saint Joseph’s College i Philadelphia, hvor hun samtidig spiller en markant rolle på uddannelsens basketballhold – elitesport og uddannelse hænger tæt sammen i USA – som en af klubbens mest markante profiler og en dominerende spiller i den amerikanske 1. division. Hun har forlængst spillet for det danske ungdomslandshold og er nu landsholdsspiller.
»Det er lidt vildt at tænke på, at det er gået i opfyldelse, når det har været målet i så mange år. Det er gået over al forventning, både med mig individuelt og med os som hold, det er endnu mere, end jeg kunne drømme om, det er en kæmpe oplevelse,« siger hun og nævner, at hun da havde en vis nervøsitet, da hun var på vej ‘over there’ og skulle måle sig med nogle af de bedste i verden.
»Det er jo basketball på et helt andet niveau i USA, og samtidig skulle jeg også tale et helt andet sprog i dagligdagen og virkelig stå på egne ben.«
Der er en helt anden perfektionisme. Alle træninger bliver filmet
Scoringsrekord og årets hold
Laura Ziegler har blandt meget andet sat scoringsrekord med 43 point i en kamp, og hun er to gange valgt til ugens hold i 1. division ud af omkring 4000 spillere i hele USA, som er to ud af flere markante præstationer af hende, siden hun kom til Philadelphia i sommeren 2022, og er med på årets hold i den region i USA, hun spiller i. Hun er blandt andet også blevet anfører for Saint Joseph’s Hawks, som holdet på colleget hedder.
Inden hun tog turen til USA, nåede hun at spille for ungdomslandshold i baksetball og debutere for A-landsholdet, og derudover blev hun også dansk mester med BMS Herlev, som blev dansk mester i kvindebasket for første gang i 19 år i 2021.
Nogle danske sportstalenter tager turen til USA allerede i teenageårene og kombinerer et high school-ophold med elitesport, men Laura Ziegler valgte at blive i Danmark og gik på Team Danmark-linjen på Falkonergårdens Gymnasium.
»For mig var det vigtigt stadigvæk at være tæt på min familie,« siger hun.

Sverige på vejen
Hun nåede dog at tage et skridt på vejen mod større rammer, mens hun boede hjemme i Herlev. I løbet af sit sidste skoleår i gymnasiet skiftede hun fra BMS Herlev til EOS Basket i Lund i Skåne, da svensk basketball er på et højere niveau end dansk. Derfor pendlede hun til Sverige et års tid.
»Jeg var glad og tilfreds med at være med til at vinde DM og derefter tage et skridt videre,« siger hun og nævner, at det var gavnligt at have Sverige som mellemstation.
Hun blev kontaktet af flere europæiske klubber og amerikanske colleger, inden hun besluttede sig for Saint Joseph i Philadelphia, som hun mente både menneskeligt og sportsligt passede til hende, det har hun ikke fortrudt.
Laura Ziegler nåede blandt andet at få nogle ture til USA betalt for at se på forholdene rundt omkring. Mens basketball i Danmark er en mindre nichesport, er det en kæmpe sportsgren i USA, som ubestridt er verdens førende. Det kan hun mærke på alle planer.
»Der er en helt anden perfektionisme. Alle træninger bliver filmet, og der bliver fokuseret på alle detaljer og slået ned på alle fejl. Det er både fedt og hårdt,« siger hun og nævner, at der ikke er meget fritid, når hun passer daglige træninger og sit psykologistudium.
Slutte i Danmark
Laura Ziegler er færdig med sit studie og dermed også på basketballholdet på Saint Joseph’s i sommeren 2026. Derefter vil hun spille professionelt videre i en klub. Verdens bedste liga – WNBA – ligger også i USA, og hun kan bestemt godt tænke sig at skifte til, men nåleøjet er lille, også selvom man som hende har præsteret så godt på det næsthøjeste niveau i USA.
»Det ville være det vildeste, men der er kun 13 hold med 12 spillere, så der er hård kamp om det. Jeg kan også skifte til klubber i for eksempel Spanien og Australien,« siger hun.
Det er bestemt ikke utænkeligt, at vi engang får Laura Ziegler at se igen på basketballbanen helt lokalt i BMS Herlev.
»Det er en del af drømmen at slutte af i Danmark, mine første minder med basketball, var da jeg var lille, og min far spillede kampe i Herlev Hallen. Det vil være prikken over i’et at slutte af der og være et forbillede og hjælpe de unge spillere, som jeg selv oplevede, da jeg var ung og kom op på holdet,« siger hun, der kommer fra en rigtig basketball-familie, hvor hun fra lille af var med i hallen, når begge hendes forældre spillede.
Men det ligger nogle år ude i fremtiden, foreløbig er hendes plan at spille videre i udlandet de næste mange år kombineret med kampe for det danske landshold.

Et splittet land
Som for tiden bosat i USA oplever hun et samfund, hvor præsident Donald Trump har rystet store dele af verden, blandt andet Danmark, siden indsættelsen til sin anden præsidentperiode 20. januar.
»Præsidentvalget var en kæmpestor begivenhed, og jeg har virkelig oplevet, hvor splittet et land, som USA er. Jeg har været ude for folk, der har undskyldt over for mig, at Præsident Trump vil købe Grønland, og så grinte mange af danskeren (Damsk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, red.), der sagde: ‘Fuck off, Trump’,« fortæller hun og nævner, at på hendes basketballhold er man til hendes store glæde enige om at hylde værdier som kvinderettigheder, diversitet og inklusion.
Selvom hun nyder basketballtilværelsen og studielivet i Amerika, er der uden tvivl ting, hun foretrækker ved Danmark, som er anderledes end i USA.
»Det politiske system er meget anderledes. Jeg sætter virkelig pris på, at vi ikke har et to parti-system derhjemme og ikke er så splittede,« siger hun.
Der er lukket for kommentarer