Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Lokal virksomhed sætter strøm på ‘rummet’

Teknologi-virksomheden IR HiRel laver specialdesignede strømforsyninger til satellitter til kommerciel rumfart, og de bliver udviklet i Herlev. For nylig blev de sendt afsted til Mars som del af et NASA-projekt.

Måske Herlev kan noget med rummet. Det ydre vel at mærke. I hvert fald har kommunen en særlig tiltrækningskraft, når det gælder virksomheder, der beskæftiger sig med netop det. En af dem er IR HiRel, som i maj i forbindelse med NASA-missionen ’Mars InSight Lander’, stod for at levere strøm til turen via en specialdesignet strømforsyning. Netop dét er nemlig IR HiRels spidskompetence, fortæller Jes Dohn Ballin, der er direktør for forretningsudviklingen, som foregår i Herlev.

»Vi laver måske verdens mest avancerede og effektive strømforsyninger – dem med mindst tab«, forklarer han og uddyber, at de skal kunne ’overleve’ i rummet, hvorfor de er bygget til at kunne modstå for eksempel kosmisk stråling, ekstreme temperaturer med mere.

Står for strømmen

Strømforsyningerne bliver skræddersyede til de enkelte kunder, som samtidig også er virksomhedens konkurrenter. Det er blandt andet store luftfartsselskaber som Boeing, Airbus, Lockheed med flere.

»Vi fokuserer udelukkende på strømforsyninger, og det gør, at vi kan tilbyde en bedre performance, fordi det er vores kernekompetence, det er det ikke hos vores konkurrenter«, fortsætter Jes Dohn Ballin og understreger, at hans virksomhed har 20 års erfaring og en masse viden at læne sig opad.

»Vi skal ikke starte forfra hver gang, og når vi laver et nyt produkt, så gør vi det sådan, at vi også kan sælge det til andre«, lyder det.

Netop salget og det kommercielle aspekt er vigtigt for IR HiRel, som derfor primært leverer til kommerciel rumfart, men altså også en gang imellem går med i videnskabelige missioner som for eksempel for NASA.

Satser kommercielt

»NASA-missioner kræver meget mere udvikling i forhold til, hvad vi får ud af det. Vi gik kun med til det, fordi der er genleveringer til andre missioner«, fortæller direktøren.

Han tilføjer, at virksomheden sælger på kommercielle betingelser på et globalt marked og kun i små enheder, hvorfor for eksempel et enkelt salg ikke står mål med den udvikling og arbejdskraft, der bliver lagt i det.

»Derfor har vi sat en maksimal projekttid på et år«, påpeger han og forklarer, at det er den økonomiske smertegrænse for, hvad der giver mening.

Et typisk udviklingsforløb består af designfasen, udvikling af prototypen, tests og release.

For disse anstrengelser kan virksomheden til gengæld sælge et produkt for op til en million dollars. Det skete for eksempel med Mars InSight Lander-missionen.

Herlev og rummet

IR HiRel har ligget i Herlev siden 2004, først på Literbuen og fra 2016 på Ellekær, og flere af Herlev-afdelingens 3o ansatte kan spores tilbage fra teknologigiganten Christian Rovsing A/S, der blandt andet lå på Marienlundsvej i Herlev.

Udover strømforsyninger, som virksomheden producerer 400 500 af årligt, laver man også andre elektroniske komponenter til rumfarten, oplyser Jes Dohn Ballin, der trods virksomhedens globale, ja vel nok kosmiske udsyn ikke har tænkt sig at flytte fra Herlev.

»Kompetencen er her, så derfor flytter vi ikke. Hvis man vil have talent, så må man være dér, hvor talentet er«, lyder det fra Jes Dohn Ballin.

Du er måske også interesseret i

Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!