Herlev Bladet

Naboer råber vagt i gevær: Plaget af rotter og madaffald fra ‘spøgelseshus’

Først udgjorde den forfaldne ejendom på Snedronningvej 21A en sikkerhedsrisiko, men nu mener naboerne også, der er en sundhedsrisiko. Kommunen vil følge op på problemet.

Naboerne til ‘spøgelseshuset’ på Snedronningvej 21A er ved at være godt trætte af det rod, som ejendommen fører med sig. De har i årevis været vidne til en ejendom med skiftende ejere, der forfalder, fordi der ikke bliver gjort noget ved den. Sidste år blev ejeren dømt til at rydde op og vedligeholde ejendommen, der også udgør en sikkerhedsrisiko. Nu står naboerne frem og hævder, at ejendommen også udgør en sundhedsrisiko.

Det flyder nemlig med madaffald og skrald, som ukendte personer jævnligt deponerer på grunden, og efter at kommunen sidste år beskar buske og træer omkring grunden, er affaldet begyndt at blæse ud på vejen.

LÆS OGSÅ: Herlev på en tredjeplads over lærere, der forlader jobbet

»Jeg har gang på gang set, at der ligger affald ude på vejen her. Det er jo fordi, at de større fugle går ind og hakker hul på poserne,« fortæller Else Gram, der synes, det er ulækkert og har svært ved at forstå, hvorfor man ikke bruger sin egen skraldespand.

»Man kan undre sig over det, for vi har alle sammen en affaldsbøtte, så der er ingen, der behøver at tage en pose med et eller andet sted fra,« siger hun, der tror, at dem, der kommer forbi, er nogen, der bor i området, fordi de kender til ejendommen.

Rotter og stoffer

Men én ting er affaldsproblemerne – en anden er det, de fører med sig. Nemlig rotter.

»Jeg har jo flere gange haft fat i en rottefænger fra kommunen, og jeg har selv set rotter både i min gård og andre steder,« uddyber Else Gram og en anden nabo, Hanne Rudolf, har også spottet de ubudne gæster.

Og apropos ubudne gæster nævner de også et andet problem. Nemlig unge mennesker, der bruger huset som et sted at hænge ud, men også narkosælgere, der bruger det som et mødested.

Der bliver handlet stoffer derovre, det er der ikke nogen tvivl om.

»Der bliver handlet stoffer derovre, det er der ikke nogen tvivl om. Vi bor nede for enden af stien, og jeg kan se fra mit køkkenvindue, at der kommer nogen, og så kommer der nogle andre og afleverer. Nu er der ikke så meget hæk tilbage, men så var det dér, det blev afleveret,« fortæller Pernille Kurt, der bakkes op af andre naboer, som også har set mistænkelig adfærd såsom store biler, der kommer om aftenen og holder med lyset tændt og unge mennesker, der går ind og ud med plastikposer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Naboer klager over, at ukendte personer smider affald på Snedronningvej 21A, som blæser ud på vejen. Foto: Kenneth Hougaard.

Efterlyser handling

Ifølge naboerne bliver problemerne ved ejendommen altså ved med at hobe sig op, og nu, hvor det med rotterne og affaldet går ud over andre, mener de, der skal gøres noget – og gerne fra kommunens side.

»Jeg vil jo sige, at jeg synes, at kommunen negligerer problemet. Fuldstændig. Og det har de gjort igennem mere end 20 år,« vurderer Else Gram, mens Hanne Vraagaard, der også er nabo til ‘spøgelseshuset’ uddyber:

»Det er jo ikke sådan, at vi ikke har reageret i mange år. For Jens og Kirsten, der boede her, har jo ringbind stående i metervis med korrespondence med kommunen,« forklarer hun, der kun ser én løsning på problemet.

»At det bliver jævnet med jorden,« lyder det.

»Ja, det ville være en god løsning, men det kan vi jo nok ikke bestemme. I hvert fald synes jeg, at kommunen skal vågne op og tage affære,« påpeger Else Gram.

»Ja, for man behøver ikke at se på det, og man behøver ikke at have, at der kommer fremmede ind, der ikke har noget at gøre derinde. Og man kan sige, at der er en sikkerhedsrisiko, og der er en sundhedsrisiko,« opsummerer Hanne Rudolf, mens Hanne Vraagaard bemærker, at det er godt, at de ikke står og skal sælge deres hus lige nu med tanke på, at ejendommen påvirker hele kvarterets herlighedsværdi.

LÆS OGSÅ: Ejer dømt til at rydde op

Kommunen: I dialog med politiet

Herlev Bladet har givet naboernes kritik videre til kommunen, som har ønsket at svare skriftligt på vores spørgsmål.

I et halvt år ifølge naboerne har ukendte personer smidt skrald og madaffald på grunden, som blæser ud på vejen, er til gene og tiltrækker rotter. Der er for nylig vist nok lavet rottespærrer i de nærmeste kloakker, men hvad vil kommunen gøre ved affaldet på grunden, som også tiltrækker rotter på ’overfladen’?

‘Der er ingen tvivl om, at det er en frustrerende situation for alle. Hvis man konstaterer forekomst af rotter, har man efter rottebekendtgørelsen pligt til at anmelde det. På baggrund af ovenstående har vi nu videresendt det til den relevante del af forvaltningen, som vil håndtere det.’

jeg synes, at kommunen negligerer problemet. Fuldstændig. Og det har de gjort igennem mere end 20 år

 Hvorfor er der stadig renovationsspande, når der ikke bor og ikke kan bo nogen?

‘Det bør der heller ikke være. Vores affaldsafdeling har sørget for, at de er blevet fjernet.’

 Ifølge naboerne er der stadig salg af stoffer samt unge, der opholder sig på grunden. Kommunen sikrede boligen i 2020, men det hjælper åbenbart ikke. Hvad vil man gøre nu?

‘Forvaltningen er i tæt dialog med politiet, som er bekendt med de aktiviteter, der foregår på ejendommen. Derudover holder vores SSP-team også løbende øje med området. Det er dog vanskeligt at sikre ejendommen fuldstændigt mod hærværk og anden kriminalitet, men både naboer og forbipasserende har mulighed for at anmelde kriminelle handlinger til Københavns Vestegns Politi.’

Artiklen fortsætter under billedet.

Snedronningvej 21A set fra naboernes vej (øv.) og fra ‘bagsiden’. Her er der heller ikke ryddet op. Foto: Kenneth Hougaard.

Kan selv gribe ind

 Ejeren fik i oktober en bøde samt forløbende tvangsbøder for ikke at rydde op. Der er stadig ikke sket noget. Hvad vil/kan kommunen nu gøre for at få ejeren til at rydde op?

‘I forvaltningen kan vi af hensyn til reglerne om tavshedspligt ikke udtale os om den pågældende sag. Vi kan dog oplyse, at vi generelt følger ministeriets håndhævelsesvejledning, herunder de beskrevne processer.’

I den fremgår det, at en myndighed som sidste udvej, efter at en domstol har idømt tvangsbøder, som ikke har effekt, kan benytte sig af en ‘selvhjælpshandling’. Det betyder, at kommunen i det her tilfælde selv sørger for at gøre det arbejde, som grundejeren skulle have gjort, men for grundejerens regning.

 Er der ikke krav om bopælspligt af enten ejer eller lejer på grunden? Hvis ikke, hvorfor?

‘Der er som udgangspunkt bopælspligt, når der har været en tilmelding til folkeregistret inden for de seneste fem år. I dette tilfælde har der ikke været tilmeldt nogen i over 15 år, og der er derfor ikke bopælspligt for ejendommen.’

 Stien ved siden af huset er tydeligt undermineret og farlig at færdes på, oplyser naboerne. Hvad vil kommunen gøre ved det?

‘Stien har status af privat fællessti, og derfor har kommunen ingen vedligeholdelsesforpligtelse. Forvaltningens trafikafdeling er tilsynsmyndighed for private fællestier, men der skal være tale om meget grove tilfælde af manglende vedligeholdelse, før forvaltningen griber ind. På nuværende tidspunkt vurderer forvaltningen, at der ikke er grundlag for at udstede et påbud. De ejendomme der har grænse op mod stien, har dog altid mulighed for at anmode trafikafdelingen om at afholde vejsyn.

Herlev Bladet har forsøgt at kontakte ejendommens ejer, der købte den i 2023, men uden held. Det lykkedes dog i oktober sidste år, hvor han lovede at rydde op. Hvis ikke ville han blive idømt tvangsbøder af 5.000 kroner ugentligt fra en af retten fastsat frist.

Naboerne har også klaget til kommunen over et hul i stien, der løber ved siden af Snedronningvej 21A, da de mener, det er farligt. Foto: Kenneth Hougaard.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!