Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Nærvær på hospitalet: Frivillige læser højt for børn

Lone og Alice læser højt for indlagte børn på Herlev Hospital hver mandag. De har tilmeldt sig PedroLæserne, som et forlag har startet for at skabe højtlæsning på hospitaler.

‘Af banen, af banen, her kommer bananen, synger Pinot, mens hun hopper i Pedros seng. 

Pedro og Pinot siger godnat til mor og far og går ud i teltet.’ 

Lone Bagger læser op af bogen ‘Pedro og Pinot sover i telt’, mens seks-årige Fleur lytter efter.

Lone og Fleur har ikke mødt hinanden før, men pigen får læst op, da hun er indlagt på Herlev Hospital, og Lone Bagger er en af de frivillige, som er aktiv i PedroLæserne, som går ud på at besøge en række hospitaler landet over ugentligt og læse højt for indlagte børn.

»Har du prøvet at sove i telt?« spørger Lone, og Fleur svarer ja og nævner, at det var et stort et.

Fleur kan godt lide at få læst historie højt, og i det hele taget kan hun, som går i 0. klasse, godt lide bøger, hendes personlige favorit er børnebogen om Danmarks første astronaut Andreas Mogensen, fortæller hendes mor.

Dem på 10 år kan nogen gange godt lide at læse op for os

Skærmen bliver slukket

Lone Bagger og Alice Roland Nielsen, som begge bor i Herlev, er de to højtlæsere på Herlev Hospital, hvor de besøger børneafdelingen hver mandag. De blev aktive i PedroLæserne efter at have set opslag på Facebook.

»Jeg er pædagog, men er gået på pension, og jeg elsker at læse og vil samtidig gerne gøre noget frivilligt arbejde,« fortæller Alice, også Lone er pensionist og har samtidig et stort engagement i at skabe gode vilkår for børn.

De begyndte i sommer og har oplevet det meget positivt.

»Det er en rigtig god oplevelse, både forældre og børn er rigtig imødekommende,« siger Lone Bagger.

Bøgerne er målrettet de 2-8 årige, men ældre børn kan være med på deres egen måde, hvis de ønsker det.

»Dem på 10 år kan nogen gange godt lide at læse op for os, og vi oplever, at børnene kan lide den rolige situation. Der var en dreng, som fløj rundt på væggen, og da jeg begyndte at læse for ham, faldt der ro på,« fortæller Lone.

Nogle børn kan godt blive lidt rastløse under en indlæggelse. Alice og Lone nævner, at det er dyrebart nærvær, som opstår på 10-15 minutter, hvor forældrene også bliver aflastet.

»For de fleste bliver skærmen slukket, og de vil så gerne høre historier, så bliver de helt høje bagefter, og det er vi også,« siger Alice Roland Nielsen. De lægger vægt på, at det ikke er en pligt at få læst højt. Har et barn ikke lyst er det sådan, det er, og det kan indrettes på børnenes præmisser.

»En dreng ville hellere cykle, men så blev han alligevel nysgerrig, da jeg satte mig ned, og så sad han på cyklen og hørte historie,« fortæller Alice.

Godt med alsidighed

De to højtlæsere koordinerer deres frivillige indsats med personalet i børne- og ungeafdelingen på Herlev Hospital, hvor de hver mandag præcist får at vide hvilke børn, som kan modtage besøg. For oversygeplejerske Louise Damgård Dohn er det en god og anderledes oplevelse for de indlagte børn, som er en god supplering til de øvrige aktiviteter, der er på afdelingen.

»Vi har i forvejen en tryllekunstner, legehelte, kreahelte, musik og klovne, og der er højtlæsning noget for sig selv, og det er godt med den alsidighed. Læsning giver nærvær på en anden måde, og hvis et barn har brækket benet, kan man ikke deltage i så mange ting, men man kan godt få læst højt, så bliver man ikke overset. Jeg kan godt lide, at børnene kan tænke tilbage på gode oplevelser her, og det hele ikke handler om sygeplejersker og læger i hvide kitler,« siger hun og fremhæver også, at børnene lægger mobiltelefonen væk, mens de får læst højt, og at forældrene får et frirum.

»Der bliver skabt noget ro og fordybelse, der skal ikke mere til end en bog og en oplæser,« lyder det fra Louise Damgård Dohn.

Hun nævner samtidig, at de voksne, som læser op, skal kunne evne at skabe god kemi med børn, noget som hun i hvert fald oplever, at Alice og Lone kan.

Når børnene har fået læst op, får de bogen om Pedro med hjem. Forlaget Pedro og forfatteren Asta Helena Rossa står bag, der er foreløbig fire bøger i serien, og 30 procent af overskuddet af salget af bøger og merchandise i forlaget går til initiativet med højtlæsning, akkurat som sponsorer også kan støtte det.

Foreløbig er otte hospitaler med i ordningen.

LÆS OGSÅ: Klovneløb er en anden aktivitet for børn på hospitalet

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!