Herlev Bladet

Nanna fandt en suppeske: Bytterum på genbrugsplads er åbnet

Borgere kan nu aflevere og hente genstande i bytterum på Herlev Genbrugsstation. I første omgang er der kun åbent, når man spørger om det.

Efter mange års diskussion er der nu åbnet bytterum på Herlev Genbrugsstation.

Det er helt nyt, og dermed er der ikke mange genstande på hylderne endnu, men en af de første gæster, Nanna Johansen, fandt lige akkurat det, hun skulle bruge.

»Ja, nu har jeg fundet mig en slev,« siger hun.

Herlev Bladets udsendte medarbejder kigger på genstanden, men kender ikke ordet, som viser sig at være et gammelt nordisk udtryk for en suppeske.

»Jeg måtte bruge en almindelig grydeske, da jeg skulle øse op i går, så den her var lige, hvad jeg manglede,« lyder det fra hende.

For planeten er det supergodt med genbrug, i stedet for at vi alle sammen køber åndssvage plastikting

En varm kartoffel

Nanna Johansen glæder sig over, at der nu er indviet et bytterum. Hun mener, at det er lige det, vi som borgere og miljøet har brug for.

»Man ved aldrig hvilke gode fund, man kan finde, og bliver man træt af nogle ting selv, så er der måske andre, der kan bruge det.  Og for planeten er det supergodt med genbrug, i stedet for at vi alle sammen køber åndssvage plastikting,« fremhæver hun.

I forvejen har det været muligt at aflevere ting i containere på genbrugsstationen, hvor de er gået direkte til Klausdal Loppemarked, som støtter det frivillige børne- og ungdomsarbejde i Herlev. Det kan man stadigvæk, men nu er der blot en ekstra mulighed, også for selv at sikre sig ting til hjemmet.

Bytterum har været en mulighed i flere andre kommuner i en lang årrække, og formand for Miljø-, Klima- og Teknikudvalget, Marianne Dithmer (EL), fortæller, at der har været diskussion om, hvorvidt Herlev skulle have det et godt stykke tid.

»Det har været en varm kartoffel, fordi vi gerne ville sikre, at spejderne kan beholde deres genbrugscontainer, som det ikke skal gå ud over. Vi har kigget på lovningen, og så har der også været diskussioner om åbningstider,« fortæller Marianne Dithmer.

Spejderne var skam også til stede, da der var indvielse af bytterummet. De ser det ikke som en konkurrent til deres indsamling.

»Vi ser det som en medspiller på markedet for grøn omstilling,« siger Thomas Krag-Sander, bestyrelsesmedlem og spejderleder i Hjortespring-gruppen.

Andre lokale foreninger, som medvirker til genbrug, var også til stede ved indvielsen, Dansk Røde Kors Herlev og Repair Café Herlev. Sidstnævnte havde en pop-up-café i bytterummet, hvor de reparerede ting og sager, som dermed kan leve videre og ikke smides ud.

Bytterum indviet.Formand for Miljø-, Klima- og Teknikudvalget Marianne Dithmer (EL) indviede bytterummet. Foto: Thomas Frederiksen
Formand for Miljø-, Klima- og Teknikudvalget Marianne Dithmer (EL) indviede bytterummet. Repair Café er samtidig i gang. Foto: Thomas Frederiksen

Spørge om åbning

Genbrugspladser andre steder har haft problemer med besøgende, som hamstrer stort ind og sælger effekter videre og er klar lige fra åbningstid.

Herlev Kommune har derfor valgt, at til en begyndelse åbner bytterummet kun, når borgere fortæller, at de enten vil aflevere noget eller kigge efter effekter. Efter to-tre måneder er det meningen, at der skal være mere faste åbningstider vurderet efter behovet.

Marianne Dithmer lægger vægt på, at initiativet med bytterum er en del af Herlev Kommunes klimaplan, hvor genbrug skal styrkes.

»Hver gang en brugbar ting bliver byttet i stedet for smidt ud, er det et lille bidrag til en større forandring. Færre ting i storskrald, mindre affald til forbrænding og mere bæredygtighed i praksis,« siger hun og håber også, at byttecentralen kan inspirere borgerne på villaveje og i boligforeninger.

»Hvis I ikke allerede har et byttehjørne derhjemme, hvor I bor, kan I tagen idéen med hjem - til opgangen, gården eller boligforeningen og lave et lille byttehjørne der. Det har flere gjort allerede med for eksempel bøger i trekantede montrer,« lyder opfordringen fra hende.

Bytterummet tager ikke imod tøj. Herlev Kommune henviser her til, at man kan aflevere tøj til Røde Kors, enten i butikken eller i tøjcontainere.

Bytterum indviet. Genbrugsstole blev indtaget af nogle af gæsterne ved indvielsen. Foto: Thomas Frederiksen
Genbrugsstole blev indtaget af nogle af gæsterne ved indvielsen. Foto: Thomas Frederiksen
Genbrugscontainerne på genbrugspladsen er fortsat i brug. Foto: Thomas Frederiksen
Genbrugscontainerne på genbrugspladsen er fortsat i brug. Foto: Thomas Frederiksen

 

LÆS OGSÅ: Måske udsigt til en fjerde supercykelsti gennem Herlev 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!