Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Ny bibliotekschef vil tættere på borgerne

Hver tredje herlevborger låner noget på Herlev Bibliotek i løbet af året, men det tal skal højere op, mener ny bibliotekschef, der gerne vil bringe biblioteket tættere på borgerne, så det kan gøre en positiv forskel i deres liv.

Et bibliotek er en stillezone med stakkevis af bøger for læseheste med hinkestensbriller og andre videbegærlige nørder. Et gabende kedeligt sted for dem, der aldrig vil røre bøger med mindre, de skal bruges til noget praktisk. Et bord til iPad’en måske.

Ovenstående er en groft fortegnet fordom – heldigvis, og så alligevel gælder det måske for nogen. Dem og alle andre, der af en eller anden grund ikke sætter deres fødder på biblioteket, vil den nye bibliotekschef i Herlev, Thomas Angermann, gerne gøre noget mere for at tiltrække.

LÆS OGSÅ: åbner hallen for ambitiøse KSF-spillere

»Hvis man kigger på vores brugstal, så kan jeg se, at hver tredje herlevborger låner noget materiale i løbet af et år. Det synes jeg er flot, men jeg synes også, at man kan sætte barren højere og fortsat arbejde med at være for alle, som jeg synes et folkebibliotek skal være,« siger bibliotekschefen, der glæder sig til at møde herlevborgerne.

»Jeg vil gerne være tættere på borgerne og være dér, hvor man rent faktisk skaber noget værdi,« forklarer han, der har været 15 år i Gentofte Kommunes biblioteksvæsen, hvor han blandt andet har været leder af centralbiblioteket, men også udviklingschef – noget der har givet ham et godt kendskab til biblioteksverdenen i landet, men særligt i hovedstadsregionen.

Mere synlighed

»Igennem det arbejde har Herlev Bibliotek altid stået for mig som et bibliotek, der turde afprøve nye veje, men som samtidig også holdt fast i en god service og en god relation til borgerne, så det er også med en vis ydmyghed, jeg sætter mig her, fordi det er super godt og vigtigt sted for Herlev,« fortæller han og tilføjer, at det også har været hans motivation for at søge stillingen.

Med ovenstående i betragtning kommer han heller ikke med nogen fem- eller 10-årsplan for alt det, der nu skal ændres. Til gengæld er der nogle knapper, som han gerne vil dreje endnu mere på for ultimativt at tiltrække de sidste to tredjedele. Det første handler om synlighed.

»Her hos os kunne vi godt og skal også arbejde med vores synlighed. Det kan vi gøre på mange forskellige måder. Blandt andet har vi i efteråret nogle pop-up-biblioteker i børnehaverne, hvor vi står og fortæller om mulighederne på biblioteket. Det er selvfølgelig, når børnene bliver hentet, så vi også får fat i forældrene,« lyder det fra Thomas Angermann, der er uddannet bibliotekar, kandidat fra IT-Universitetet og har en master fra CBS.

Den næste knap handler om tilgængelighed.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den nye bibliotekschef har lidt kobling med Herlev, da hans far er fra kommunen. Foto: Kenneth Hougaard.

Handler ikke kun om bøger

I efteråret inviterer vi blandt andet 14 0.-klasser til at komme på biblioteket, hvor vi giver dem et kursus i, hvordan man bruger biblioteket. De får en lille grad i biblioteksbrug, fordi så ved alle børn i Herlev Kommune, hvad der skal til at for at låne en bog, og de lærer folkebiblioteket at kende allerede tidligt i deres liv,« fortæller han og tilføjer, at Herlevs to biblioteker geografisk ligger sådan, at de fleste borgere kun har to kilometer til bøgerne.

Den sidste knap kalder han ‘barrierer’, og den handler netop op dem, der som beskrevet i starten, ikke umiddelbart synes, at biblioteket er relevant for dem.

hvis man ikke kommer fra et hjem, hvor man læser eller har svært ved at læse eller ikke er interesseret. Så skal vi fange borgerne på andre måder

»Biblioteket handler typisk om bøgerne, men måske vi skal tænke lidt mere over, at bogen eller materialet ikke er det første, alle tænker på som grund til at komme på biblioteket. Det kunne måske endda være en barriere, at man møder så mange materialer, hvis man ikke kommer fra et hjem, hvor man læser eller har svært ved at læse eller ikke er interesseret. Så skal vi fange borgerne på andre måder. Fx gennem temaudstillinger og installationer, vi laver, som inviterer ind til det samme, som er i bøgerne, men på en anden måde, og så kan det jo være, at de får lyst til at låne bogen alligevel bagefter,« påpeger han.

Et godt eksempel på sådan en temaudstilling var forårets ‘Kroppen’, hvor en flere meter stor skulptur af en kvinde, var udstillet på gulvet, og hvor de besøgende ved at åbne skuffer og låger kunne blive klogere på kroppen.

Ny udstilling om videnskab skal få flere på biblioteket

Noget lignende laver biblioteket i uge 36, hvor det denne gang handler om videnskab i anledning af Videnskabsåret 2022. Og 100-året for Danmarks første nobelpris, som fysikeren Niels Bohr modtog i 1922.

‘Udstillingen er sammensat af forskellige skabe, som vi har fundet i bibliotekets kælder. Hvert enkelt lille skab er indrettet som sit eget lille ”videns-skab” og gemmer på viden om alverdens ting og forskellige aktiviteter som kan løses på stedet og andre, som du kan tage med dig og lave færdige derhjemme. Hver aktivitet er knyttet til en bog fra børnebiblioteket, som også kan lånes med hjem,’ oplyser biblioteket.

»Herlevborgerne skal kunne genkende sig selv i det vi laver. Det vi laver har en relevans. Og at vi har en positiv indflydelse i folks liv. Fx at man gennem formidling arbejder med den ulighed, som der kan være i forbindelse med læsning og litteratur og viden. Den skal vi prøve at udjævne. Den frie og lige adgang til oplysninger, viden og kultur,« forklarer bibliotekschefen, der ikke har noget imod at sætte barren højt.

»Hvis vi skulle blive Danmarks bedste bibliotek, hvis der fandtes sådan en konkurrence, så er det fordi, vi vil herlevborgerne noget. Og det er dét, der er ambitionen, og det jeg glæder mig til, og derfor jeg skiftede stilling. Det er at komme tættere på borgerne og ville borgerne noget relevant.

 

Om Thomas Angermann

47 år, uddannet bibliotekar, kandidat fra IT-univ. og master fra CBS.

Bor på Nørrebro i København og har to børn.

Cykler på job.

Læser pt. Haidar Ansari’s ‘Institutionaliseret’ om urbanplanen på Amager, hvor han har gået på biblioteksskolen.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!