Ny maskine skal hjælpe endnu flere patienter med diagnosticering af kræft
Næste år vil Herlev Hospital kunne producere endnu flere radioaktive sporstoffer, der blandt andet hjælper med at diagnosticere kræft.
Den er gemt væk i en kælder bag en to meter og tyve centimeter tyk dør, men er trods det en af de vigtigste maskiner på Herlev Hospital. Cyklotronen, som den hedder, producerer nemlig radioaktive sporstoffer, som sammen med skanninger er med til at diagnosticere kræft, betændelse i kroppen og sygdomme i nervesystemet. Det har den gjort dagligt siden 2011, og det er gået så godt, at hospitalet skal have sig en til.
‘Vi er blevet så afhængige af skanningerne, at vi er nødt til at kunne lave sporstofferne flere gange hver dag,’ skriver Lars Thorbjørn Jensen, der er cheflæge, dr.med., ved Afdeling for Nuklearmedicin.
Han tilføjer, at den nye maskine skal supplere den eksisterende, vejer 22 tons og bliver mere effektiv, for det er der brug for.
‘Med den nye cyklotron vil det også være muligt at optimere vores metoder, så vi kan hjælpe endnu flere patienter og på sigt lave nye sporstoffer,’ forklarer cheflægen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Maj næste år
Selvom maskinen, som det har taget næsten to år at bygge i Belgien, først tages i brug til maj næste år, er man allerede gået i gang med at gøre plads til den på Herlev-matriklen. Der er blandt andet blevet gravet det hul, som den skal hejses ned gennem for at blive installeret i kælderen. Cirka seks til otte meter under jordens overflade tæt på den eksisterende cyklotron.
Den forventes at komme til Herlev om tre til fire måneder, og derefter går der tre måneder med at tilslutte den, lyder det.
Cyklotronen er blevet til takket være en fondsbevilling.
Udover Herlev Hospital har også Rigshospitalet og Odense Universitetshospital to cyklotroner, mens Skejby har tre.
LÆS MERE: Den radioaktive kælder
Der er lukket for kommentarer