Ny spejderhytte i Hjortespring: “Den garanterer vores overlevelse”
Efter 18 års kamp for atter at kunne rykke aktiviteterne inden for, kan Hjortespring Spejdergruppe nu endelig slå dørene op for deres splinternye spejderhytte. Herlev Bladet inspicerede træhuset og fik samtidig indblik i de konsekvenser, kampen for at komme ind i varmen igen har haft.
I spejderloven af 1909 står blandt andet, at den, der er med i spejdernes fællesskab, gør sit bedste for at være hensynsfuld og hjælpe andre samt tage medansvar i familie og samfund.
Disse værdier er bogstavelig talt bærepillerne i Hjortespring Spejdergruppes spritnye spejderhytte, der nu endelig står klar til brug. Vejen dertil har dog været intet mindre end 18 år undervejs og været brolagt med alt lige fra skimmelsvamp til økonomiske hovedpiner. Den ubændige spejderånd har dog været brændstof gennem den lange, hårde fødsel.
»For cirka fem år siden gav vi hinanden håndslag på, at nu skulle det være,« starter Frank Kofoed, leder af spejdergruppen med de naturskønne omgivelser ved Gammelgårdsvej, der har sat undertegnede stævne ved den nye trækonstruktion, hvor duften af savsmuld stadig slår én i møde.
»I den tid har vi så solgt juletræer, øl, loppemarkedting og hævet kontingentbetalingen (til nuværende 600 kroner halvårligt, red.). Med alle de tiltag har vi formået at skrabe cirka 800.000 kroner sammen på fem år,« fortsætter han med stor tilfredshed i stemmen.
Den nye spejderhytte, der tæller toilet, køkken og øvrige rum til dette og hint af spejderaktiviteter, har i alt kostet 2,5 millioner kroner at opføre, hvoraf resten af pengene er fundet via fonde (Eva og Kai Dige Bachs Lille Velgørende Fond og Go’on Gruppen) samt gennem et renteafdragsfrit lån på 1,5 millioner kroner af Herlev Kommune, tilføjer Frank Kofoed.
»Det er jo en sejr,« konstaterer han og slår et par bevingede ord op:
»For med den fremtidssikrer vi nu spejdergruppen, fordi næste generation af spejdere får jo mulighed for at have nogle rigtig gode mødefaciliteter, og det er attraktivt for de unge mennesker, der skal lave et stykke frivilligt arbejde hernede.«
»Det betyder kort og godt rigtig meget, også for familierne, at de kan se, at det, de har kæmpet for, nu endelig står her,« tilføjer han, der til dagens anledning bærer den velmeriterede, blå spejderuniform med ekstra stolthed.
Skimmelsvamp og udendørsmøder
For at forstå, hvad Hjortespring Spejdergruppe reelt set har kæmpet for med tilblivelsen af de nye trærammer, er det vigtigt med bagtæppet, som blev rullet ud for mere end 50 år siden, forklarer Frank Kofoed.
»Vi blev stiftet i 1973 og voksede markant i størrelse op igennem 1970’erne og 80’erne, så derfra vælger man at gå i gang med at lave en hytte til gruppen,« starter han og får tungen på gled:
»I den proces glemmer man så nogle ting, som fører til en række fejl, blandt andet udluftning under træhytten, hvorfor der i 2003 bliver konstateret skimmelsvamp i den længe, vi i dag sidder i,« siger Frank Kofoed og bemærker:
»Oprindeligt var man i dialog med Herlev Kommune og forsikringsselskabet om at få hjælp til at bygge en ny hytte, men man får nej begge steder, fordi byggeriet i sin tid ikke var autoriseret, da man havde bygget det selv.«
Fra halvering til fordobling
I 2006 tager man så konsekvensen og nedriver den sundhedsskadelige spejderhytte.
»I 10-12 år har vi holdt spejdermøde uden for hele året rundt og kun haft ét toilet til at facilitere alle brugerne,« konstaterer Frank Kofoed, der har været leder af Hjortespring Spejdergruppe siden 2018, før han udpensler den naturlige følge af ikke at have haft en spejderhytte siden 2006.
»Det betød i virkeligheden en halvering af gruppens medlemstal, fordi der er jo nogen, der falder fra, når man ikke længere har de rammer, man havde. Da jeg kom til hernede med min søn (i 2013, red.), der var der omkring 50 spejdere, i dag er vi lidt over 100,« fremhæver Frank Kofoed om spejdergruppens opblomstring, som første spadestik blev taget til i fjor – denne gang med autoriseret hjælp fra arkitekt og tømrer.
Artiklen fortsætter under billedet.
»Vi startede byggeriet i vores jubilæumsår, så det var den bedste jubilæumsgave, vi kunne give os selv,« lyder det med smil i stemme og på ansigt fra Frank Kofoed, før pointen kommer over hans mund:
»Den her hytte garanterer, at spejdergruppen overlever de næste mange år, fordi hvis ikke, man har nogle ordentlige faciliteter, så er der ikke langt i Herlev til andre foreninger (der ligger syv spejdergrupper i Herlev alene, red.).«
»Nu har vi den spejderhytte, der er bedst opdateret af alle i byen,« understreger Frank Kofoed ved selvsyn.
Officielt holder Hjortespring Spejdergruppe deres nye spejderhytte over dåben mandag den 19. august fra klokken 19.30 til 21.00. Adressen er helt præcist Gammelgårdsvej 60a og alle er velkomne til et kig ind.
Der er lukket for kommentarer