Herlev Bladet

Politiker-kollegaer kommenterer på borgmesters afgang

Blandt kollegaerne i kommunalbestyrelsen er der stor overraskelse over Herlev-borgmesterens beslutning om at stoppe, men også anerkendelse af borgmesterens arbejde.

Det var noget af en overraskelse, nærmest et chok, da Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersens (S) politiske kollegaer fra kommunalbestyrelsen onsdag fik at vide, at borgmesteren træder tilbage fra nytår. En af dem, Marianne Dithmer (EL), som også er formand for Miljø-, Klima- og Teknikudvalget, fortæller, at de i den konstituerede gruppe (S, SF og EL) fik beskeden på forhånd, men ikke vidste præcis hvornår. Derfor var det også stadig noget af en overraskelse.

»Vi fik det at vide i dag. Vi har et rigtig godt samarbejde i Enhedslisten med den socialdemokratiske gruppe, som Thomas står i spidsen for, og nu kommer der så en anden, så i min optik vil det ikke ændre noget. Vi går ind i det med oprejst pande,« siger hun, der betegner den afgående borgmester som en dygtig kollega.

»Thomas har været en god samarbejdspartner i den her periode. Vi i Enhedslisten pegede jo på Thomas i valgkampen sidste gang, og det har vi godt kunne mærke. Den tillid har der været imellem os. Thomas er en ualmindelig skarp og en hård modstander, og når man er uenig, så skal man være godt forberedt,« fortæller Marianne Dithmer om arbejdsforholdet til kollegaen.

Hvad kommer det til at betyde for Herlev, når en personlighed, der har fyldt så meget, forsvinder?

»Lige præcis nu synes jeg faktisk, at vi har bredt det ud på flere skuldre. Arly (SF) er formand for klima, jeg er formand for teknik og miljø, og Betina (SF) er formand for familie og forebyggelse, så vi er mange flere, der er inde i det politiske rum i den her periode end tidligere, hvor det var socialdemokraterne, der sad på det hele,« forklarer hun, der ikke er i tvivl om, at de sammen nok skal få løftet opgaven med fortsat at få udviklet Herlev.

Hvad kommer borgmesterens udmelding til at betyde for kommunalvalget næste år?

»Jeg skal have snakket med min gruppe, for det her har vi ikke på nogen måde været forberedte på i forhold til valget,« lyder det kort.

Artiklen fortsætter under billedet.

Budgetparterne for budget19. Tv. Marianne Dithmer (Ø), Henrik Hilleberg (K), Thomas Gyldal Petersen (A) og Arly Eskildsen (F).

Altid trist

En anden af konstitueringsparterne, Arly Eskildsen fra SF, blev også overrasket.

»Det var noget af en bombe og må siges at være temmelig overraskende. Men på en eller måde ligger det i slipstrømmen på de mange socialdemokratiske borgmestre, der på det seneste har flyttet sig,« vurderer han.

I har jo arbejdet sammen i kommunalbestyrelsen i mange år og haft forskellige politiske slåskampe, så hvad tænker du om, at en kollega, men også modstander går af?

»Det er altid trist, når nogle kolleger trækker sig ud af politik, for det er vigtigt, at der er et engangement i det politiske arbejde uanset standpunkt, så det er altid et tab for lokalsamfundet og for demokratiet, når nogen trækker stikket på det engangement,« lyder det fra Arly Eskildsen.

det er altid et tab for lokalsamfundet og for demokratiet, når nogen trækker stikket på det engangement

Hvad kommer det til at betyde for Herlev?

»Byernes borgmestre fylder altid meget og skal også fylde meget. Men dér, hvor der er nogen, der går, kommer der heldigvis nye til. Men det er altid trist, når nogen har givet en stor del af deres liv til politik for at udvikle vores samfund,« fastslår SF’eren, der som Marianne Dithmer heller ikke tror, det vil påvirke det politiske arbejde herunder i konstitueringsgruppen.

Skidt for Herlev

Udenfor de konstituerede partier finder vi blandt andet de konservative og Liberal Alliance. En af dem, der blev særligt rystet over dagens nyhed var Hanne Bjørn fra Liberal Alliance, tidligere konservativ.

»Jeg er rystet. Thomas og jeg er uenige om mange ting, men hvis man skærer alt det væk, så har han gjort det meget godt og er en dygtig mand. Han har styr på det, og man skal stå tidligt op for at debattere med ham,« lyder den umiddelbare reaktion fra kollegaen på den modsatte fløj.

Hun understreger, at hun selvfølgelig helst vil have en borgerlig borgmester.

»Men når det endelig skal være, synes jeg, han har gjort det godt. Derfor er jeg også ærgelig, for jeg kan ikke umiddelbart se, at socialdemokraterne har nogen, som har en profil til at være borgmester,« lyder det.

han har gjort det godt. Derfor er jeg også ærgelig, for jeg kan ikke umiddelbart se, at socialdemokraterne har nogen, som har en profil til at være borgmester

Hvad kommer det til at betyde for Herlev?

»Det er skidt for Herlev, fordi nu kommer der et år, hvor der er en eller anden, der bliver borgmester, og så er jeg ikke sikker på, at vedkommende bliver genvalgt ved næste valg, og så skifter det igen, for jeg tror, at Socialdemokratiet vil miste flere til næste valg,« vurderer Hanne Bjørn, der på den ene side tror, at der vil komme et par ustabile år i Herlev, men også ser det som noget sundt, at ‘boldene’ bliver kastet op i luften en gang imellem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Henrik Hilleberg (nr. tre fra venstre) og Thomas Gyldal Petersen (S) ved siden af ved valget i 2009, da han endnu ikke var borgmester. Arkivfoto: Henrik Lüthcke.

Nogle store sko

Hendes tidligere partifælle, Henrik Hilleberg (C), var modsat sine kollegaer ikke nær så chokeret over dagens udmelding.

»Det her får mig til at tænke på det her billede, hvor det knager i skoven når de store træer falder. Thomas er et af de store træer og har haft en kæmpe indflydelse på Herlev. Han har brændt for Herlev, så det kom som en overraskelse, men jeg forstår det også godt. Det er slidsomt at være borgmester, og flere og flere borgmester trækker sig,« siger Henrik Hilleberg, der har siddet i kommunalbestyrelsen i 32 år, mens borgmesteren har sidder der i 27.

»Thomas og jeg har kendt hinanden fra før, vi kom i kommunalbestyrelsen, så vi har lavet meget sammen, og jeg vil savne ham som en reel modstander, som det har været, men også en medspiller på mange ting,« påpeger han og udtrykker, at han har stor respekt for det, som borgmesteren har udrettet for Herlev – også selvom de i disse år ikke er enige om kursen.

Thomas og jeg har kendt hinanden fra før, vi kom i kommunalbestyrelsen, så vi har lavet meget sammen, og jeg vil savne ham som en reel modstander, men også en medspiller

»De senere år er kommet lidt fra hinanden, fordi vi har forskellige syn på, hvordan Herlev skal udvikle sig, men det ændrer ikke ved, at han fortjener al den respekt som han har gjort sig fortjent til,« lyder det.

Hvad kommer det til at betyde for Herlev?

»Jeg tror ikke nødvendigvis, det er så personbåret, når alt kommer til alt, men det er afgørende, om der kommer en ændring i den politiske linje, så det vil jeg holde øje med. Så er det klart, at når man har haft en borgmester, der har fået så mange personlige stemmer, så skal det samles op på en eller anden måde i Socialdemokratiet. Thomas kender Herlev i bund og grund og har været en del af politik i mange år. Han er ekstremt driftssikker og dygtig til at skabe et fortroligt forhandlingsrum, så det er nogle store sko, der skal fyldes ud,« vurderer Henrik Hilleberg.

Hvem der skal hoppe i de sko, er Socialdemokratiet i Herlev i gang med at finde ud af.

LÆS MERE: Herlevs borgmester takker af og forlader ‘verdens bedste job’

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!