Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Region H’s fordanskning af ‘hospitalssprog’ vinder sprogprisen

Region Hovedstaden vinder årets sprogpris for sit projekt med at fordanske hospitalsafdelingernes navne og generelt gøre sproget i indkaldelser og information til patienter lettere at forstå.

Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling i stedet for Anæstesiologisk Afdeling og Afdeling for Blodsygdomme i stedet for Hæmatologisk Afdeling.

Region Hovestadens projekt ’Ventet og Velkommen’, der går ud på at forenkle og forbedre hospitalernes skriftlige information til patienter ved indkaldelser til behandling, plakater – og ikke mindst ved at fordanske de tidligere latinske skilte og oversigtskort, har gjort det nemmere at finde rundt på Herlev Hospital. Og succesen er ikke kun til at måle på hos patienterne.

LÆS OGSÅ: Herlevs folketingskandidater klar til valg

I dag modtager regionen nemlig også en synlig anerkendelse for sit arbejde – Sprogprisen 2022, som uddeles af Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Dansk Sprognævn, Sproget.dk, Det danske Sprog- og Litteraturselskab, Forbundet Kommunikation og Sprog, Kurt Strand og Syntaksis.

Syv års arbejde

»Sundhedsverden har i mange år været udfordret af en stor afstand mellem afsendernes fagsprog og modtagernes pressede og ofte skrøbelige virkelighed. I denne verden er der brug for god formidling og brobygning mellem to så forskellige udgangspunkter, og når det så sker og virker, så er det en ekstraordinær pris værd. Det er dette vigtige og flotte arbejde, som vi med Sprogprisen belønner Region Hovedstaden for i år,« fortæller Anne Katrine Lund, formand for Sprogprisens dommerkomité, i en pressemeddelelse.

Projektet ‘Ventet og Velkommen’ har været syv år undervejs og er stadig ongoing, selvom man for Herlev Gentofte Hospitals vedkommende ændrede skiltningen allerede i maj 2019. Det ligger i tråd med regionens politiske målsætning om at højne tilfredsheden blandt patienter og skabe større lighed i sundhed blandt regionens borgere, og her spiller sproget og formidlingen mellem sundhedspersonale og patienter en enorm vigtig rolle.

»Det skal være slut med at tale til patienten på et sprog, som de ikke forstår. Læger, sygeplejersker og andre medarbejdere skal bruge ord og udtryk, som patienterne forstår og føler sig trygge ved, og vi skal gøre, hvad vi kan for ikke at skabe afstand mellem den sundhedsfaglige medarbejder og dem, som er i centrum for vores behandling,« siger Marie Kruse, Direktør i Region Hovedstadens Center for Politik og Kommunikation, i pressemeddelelsen.

Prisen blev uddelt mandag.

LÆS mere om sprogprisen.

 

Fakta:

  • Øvrige indsatser er entydige telefonnumre og faste telefontider, skriftlige patientinformationer, frie besøgstider og indbydende venterum. Arbejdet med skiltning og vejvisning med danske navne og den forenklede skriftlige patientinformation prioriteres fortsat højt i Region Hovedstaden.
  • Vejvisning med de danske navne er indført på Herlev og Gentofte Hospital og Rigshospitalet. Bornholms Hospital var pilotprojekt. De øvrige hospitaler i regionen er i gang.
  • De regionale principper for vejvisning og for udformning af regionens skiltning er baserede på analyser af patienter og pårørendes bevægemønstre og anvendes nu konsekvent ved ny-og omskiltning.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!