Rektor om 50-års jubilar: Gymnasiet skal igen være bannerfører
Det er 50 år siden, at Herlev Gymnasium startede op på Højsletten. Det bliver fejret fredag.
Historien gentager sig. I 1974 startede Herlev Gymnasium som et forsøgsgymnasium, og i en tid, hvor det lokale gymnasium har været udfordret af skæv elevfordeling og et faldende elevoptag, er det blandt andet den del, der skal få det tilbage på ret køl. Det mener rektor Mads Glendorf.
»Vi skal igen i højere grad være bannerfører for en progressiv pædagogik. Vi skal være dem, der underviser lidt anderledes i for eksempel historie eller andre fag. Det ligger i vores DNA, at vi er en eksperimenterende lærergruppe, der godt tør køre undervisningen på en anderledes måde end med grundbog og tavlekridt. Vi skal blive ved med at turde eksperimentere og være modige i vores valg, så det bliver sjovt at gå til timerne for, hvad må mon de finder på i dag,« forklarer rektoren.
I anledning af gymnasiets 50-års jubilæum, som fejres fredag, har Herlev Bladet spurgt rektoren, hvor vigtig en rolle, han mener, gymnasiet har i en kommune som Herlev.
LÆS MERE: Gymnasiet begyndte som forsøg
Skal være førstevalg
»Et gymnasium i Herlev giver ungdomskultur og muligheder for de familier, som bor i Herlev, og de familier, som flytter hertil, så de kan bo et sted, hvor man udbyder gode muligheder efter folkeskolen. Det giver liv og noget kultur, som er noget andet end den kultur, som man måske ser mest i Herlev, til byfesten. Dér skal vi måske have nogle flere unge ned til at repræsentere os, måske en bod, så vi kan være en del af byen,« vurderer Mads Glendorf og tilføjer, at Herlev Gymnasium er et oplandsgymnasium, hvor man udover herlevborgere også gerne vil trække unge fra nabokommuner som Ballerup, Husum, Egedal, Brønshøj og så videre.
»Men selvfølgelig vil vi gerne have de unge fra Herlev, så vi bliver deres førstevalg, og der skal vi sørge for at få et bedre ry, fordi det fortjener gymnasiet. Det skal være et positivt tilvalg, og vi skal også udbyde en god uddannelse, så man tænker som forældre og som ung, at hvis jeg får en gymnasieuddannelse fra Herlev, så ved jeg, det er 1. klasse, så er jeg godt forberedt.«
Artiklen fortsætter under billedet.
Skaber ungemiljøer
Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), har selv gået på Herlev Gymnasium, og han er enig:
»Herlev Gymnasium, når det er allerbedst, er det naturlige førstevalg for byens unge, som ønsker at gå på gymnasiet. Da jeg voksede op var det dét, og det har gjort det enklere for unge som mig selv, som ikke kommer fra familier med akademisk baggrund at gå gymnasievejen, fordi det er synligt. At der er et gymnasium åbner døre for ikke-akademikere. Og ved at have en ungdomsuddannelse i en by, så skaber man en ramme om ungemiljøer og fællesskab, som også kan komme byen til gavn. Jeg synes, gymnasiet i perioder har været enormt udadvendt og inviteret offentligheden indenfor,« vurderer borgmesteren.
Her tænker han for eksempel på samarbejdet med de lokale foreninger og borgere.
Nyt liv skal vinde terræn
Hvordan ser du gymnasiets rolle i fremtiden?
»Gymnasiet har været igennem en fantastisk udvikling. Det startede som et forsøgsgymnasium med udstrakt elevdemokrati og indflydelse på undervisningens indhold hen over en tid, hvor jeg gik på det almindelige amtsgymnasium og hen til, at det blev en statslig uddannelse, hvor uddannelsesinstitutionerne er i kamp. I den sidst del har Herlev Gymnasium tabt terræn, og det har været bedrøveligt. Jeg har selv som bestyrelsesmedlem kæmpet for en anden udvikling, og nu er der en ny ledelse, som kan puste nyt liv ind igen. 50 år er lang tid, og gymnasiets vilkår i dag er markant anderledes, men det ændrer ikke ved, at den rolle gymnasiet skal spille i dag er lige så stærkt som tidligere.«
Herlev Gymnasium holder jubilæumsreception på fredag klokken 15.30 med taler og elevindslag.
LÆS Herlev Bladet denne uge om gymnasiets historie og med klumme fra en tidligere elev.
Der er lukket for kommentarer