Rygter om etagebyggeri ved Herlev Hallerne bekymrer borgere: “Det er grundlæggende en vanvittig idé”
To herlev-borgere har startet en underskriftindsamling mod fire-etages byggeri omkring Herlev Hallerne - planer, som ikke en gang er på tegnebrættet endnu. De mange rygter om planerne for området ærgrer borgmester Thomas Gyldal Petersen (S).
Bekymring og frygt.
Det er kort opsummeret baggrunden for en underskriftindsamling, som er startet af de to herlevborgere Mette Larsen og Anne Marie Schou-Pedersen.
Grundlæggende er de bekymrede for, hvad en ny kommuneplan kommer til at betyde for området omkring Herlev Hallerne, hvor de begge selv bor. For skal de tro på rygterne, der florerer blandt borgere i området, så vil fremtiden byde på byggeri på fire etager på de grønne områder. Og det er de bestemt ikke interesserede i.
»Som jeg har forstået det, så ønsker kommunen at ændre i kommuneplanen, så området omkring Herlev Hallerne kan benyttes til bolig- og erhvervsbyggeri. Og selvom intet er vedtaget endnu, så begynder man da at interessere sig for, hvad der foregår,« siger Mette Larsen.
»Baggrunden for underskriftindsamlingen er, at det grundlæggende er en vanvittig idé at bygge op i fire etager i sådan et område,« siger Anne Marie Schou-Pedersen.
Der må vi jo erkende, at der er vi ikke kommet tilstrækkeligt ud med vores dialog
Ingen planer på tegnebrættet
Planer om etagebyggeri er dog slet ikke blevet lagt – det er ikke en gang på tegnebrættet. Det fortæller Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S).
Det hele startede derimod som et ønske om at forny idrætsfaciliteterne i området, og i samme ombæring må området også udvikles. Men hvordan området skal udvikles, er der altså ikke truffet beslutning om, forsikrer borgmesteren.
»Jeg har aldrig tænkt tanken, at der skulle bygges etagebyggeri i området. Jeg synes, at det er ærgerligt, at det, der var tænkt som en proces, hvor en dialog med foreningerne og naboerne i området blev startet så tidligt som muligt, er blevet grundlaget for rygtedannelser og bekymringer. Og de rygter skal vi selvfølgelig have bragt på plads,« siger Thomas Gyldal Petersen.
Og hvad er det så for en proces, der har startet rygterne, som har ledt til borgernes bekymringer, tænker du måske?
For Mette Larsen og Anne Marie Schou-Pedersen var det særligt to workshops, som blev afholdt med først idrætsforeningerne og derefter naboer i området, for at høre deres visioner for området, der satte gang i bekymringerne. For her kom boligbyggeri også på tale. Sammenholdt med et forslag om, at der i kommuneplanen skal stå mulighed for etagebyggeri med fire etager i området, blev de bekymringer kun større.
Kan du ikke godt forstå borgernes bekymring, når de hører snak om byggeri i området og kan læse i kommuneplanen, at fire etager foreslås?
»Det kan jeg sagtens forstå vækker bekymring. Det, vi prøvede, var at starte vores proces ved at invitere foreninger og naboer ind for at tale om det, vi drømmer om. Men det er ikke det samme, som at der skal bygges over det hele. Og der må vi jo erkende, at der er vi ikke kommet tilstrækkeligt ud med vores dialog, og det betyder, at rygterne kom til at løbe forud for dialogen,« siger Thomas Gyldal Petersen og fortsætter:
»Hvis borgerne tror, at vi er i en proces, der er ved at blive lukket, så kan jeg godt forstå, at man ville blive bekymret. Derfor er det vigtigt for mig at sige, at der intet er besluttet endnu. Jeg har slet ikke lagt mig fast på, at der overhovedet skal blive noget i området. Men det er vigtigt, at vi starter med at være nysgerrige på, hvad vi kan få ved at finde de rigtige balancer.«
LÆS OGSÅ: Nye medlemstal: Herlev del af største fremgang nogensinde
Næsten 350 underskrifter
I skrivende stund har 342 personer skrevet under på de to herlevborgeres underskriftindsamling. 274 personer har skrevet under på nettet og 68 med en fysisk underskrift. Det virker derfor til, at mange i området er mod de planer, der endnu ikke er lagt.
Som I selv siger, så er intet vedtaget endnu. Er det så ikke lidt tidligt at gå ud og indsamle underskrifter mod etagebyggeri?
»Jo, det er tidligt i processen. Men lige så snart kommuneplanen er færdig, så er det jo sådan, det er. Hvis kommuneplanen ændres, så er der ikke langt til handling,« siger Mette Larsen.
»Kommuneplanen er jo allerede ved at blive behandlet, og når den først er vedtaget, så er vejen jo banet til at køre videre. Derfor vil vi gerne være med til at påvirke beslutningerne,« siger Anne Marie Schou-Pedersen.
Men når der ingen planer er endnu, hvorfor så protestere på den her måde?
»Min intention er at råbe op. Vi ved ikke, hvad der bliver aktuelt. Vi ved ikke, om det overhovedet bliver til noget. Men der er mange, der ikke en gang ved, at der er snak om boliger i området. Og det er ikke fordi jeg gerne vil bestemme, hvad der skal være derovre. Jeg er bare bekymret for, om kommunalbestyrelsen har føling med, hvordan beboerne har det med det,« siger Mette Larsen.
»Forhandlingerne om at ændre kommuneplanen er jo allerede i gang. Der er jo allerede nogle, der sidder og skal tage stilling til det her,« siger Anne Marie Schou-Pedersen.
Frygter ikke at blive hørt
Begge initiativtagere til underskriftindsamlingen fortæller, at de hellere vil råbe op nu i håb om rent faktisk at blive hørt. For hvis først processen bliver sat i gang, så frygter de, at det er for sent.
»Jeg ved godt, at borgmesteren siger, at vi kommer til at blive hørt i forbindelse med planerne for området, men det er også bare svært at ændre noget, når det først er besluttet. Det er bedre at være med fra begyndelsen,« forklarer Mette Larsen.
LÆS OGSÅ: Midlertidige busstopsteder frustrerer borgere
Hvorfor venter I ikke på en eventuel høringsproces?
»Man kan selvfølgelig sagtens komme med indvendinger under en høringsproces, men det er jo ikke ensbetydende med, at man bliver hørt,« siger Anne Marie Schou-Pedersen.
Borgmester Thomas Gyldal Petersen forsikrer dog om, at borgerne i området nok skal blive hørt. Faktisk har de mange rygter skærpet hans fokus på endnu mere dialog med borgerne i området.
»Det er jo rigtig fantastisk, at der bor nogle mennesker i det her område, som er engagerede. Den energi skal vi nemlig bruge i udviklingen af området. Men det er noget, som kommer til at tage tid, og den tid kommer vi også til at bruge. Vi skal have flere dialoger, vi skal arrangere borgervandringer, hvor vi kan pege, tegne og drømme,« siger Thomas Gyldal Petersen og afslutter:
»Ingen har haft intentionen om at ødelægge noget for naboerne. Og derfor er det også vigtigt, at vi giver os tid til den her slags processer og interesserer os for at se på alle muligheder og begrænsninger, inden man siger ja eller nej til noget.«
Har du kommentarer til artiklen så skriv til redaktion@herlevbladet.dk
Der er lukket for kommentarer